Nieuws

De Trabant herleeft als Trabant nT

De Trabant herleeft als Trabant nT

Een icoon herleeft met de introductie van de Trabant nT conceptcar op de IAA in Frankfurt. IndiKar heeft op de Duitse beurs de conceptcar onthuld die een voorbode is van wat we in 2012 op de weg kunnen gaan zien. Opvallend, of eigenlijk ook niet gezien de ontwikkelingen op de IAA, is dat de Trabant elektrisch wordt aangedreven.

Iedereen kent de Trabant nog wel. De auto, die grotendeels uit kunststof is opgetrokken, was eind jaren ´50 zijn tijd ver voorruit. In 1958 begon men in Zwickau, toenmalige DDR, aan de productie van deze ‘volkswagen’. Een prijsvraag moest beslissen welke naam de gezinsauto zou krijgen. Gekozen werd voor de naam ‘Trabant’. Ten eerste omdat Trabant ‘makker of metgezel’ betekent. En ten tweede omdat een aantal dagen voor de nulserie in productie ging, de eerste Russische Spoetnik werd gelanceerd en deze werd ook wel ‘Erdtrabant’ genoemd. Tot 1991 werden er, met verschillende aanpassingen, drie miljoen Trabanten geproduceerd. Daarna stierf het merk een stille dood.

Iconen
Het nieuwe Trabant had geen betere timing kunnen kiezen voor zijn herintroductie dan op de IAA van 2009. Niet alleen omdat de auto elektrisch is aangedreven en daarmee geheel in het tijdsbeeld past, maar ook omdat MINI 50 jaar bestaat en Citroën een eerste aanzet geeft voor de introductie van een nieuwe 2CV. Want wat de MINI is voor de Britten en de 2CV voor de Fransen, is de Trabantvoor de Duitsers. De IAA staat dus behalve wat betreft toekomstige projecten vooral ook in het teken van iconen die nieuw leven in zijn geblazen.

Design
Terug naar de nieuwe Trabant. Twee jaar geleden kregen we op de IAA al een voorproefje. Modelautofabrikant Herpa liet een 1:10 schaalmodel zien van hun interpretatie op de nieuwe Trabant. Het concept werd, mede door de enorm positieve reacties, omarmd door IndiKar die besloot aan het model te gaan werken. Het resultaat is hier te zien. En ondanks de moderne invloeden is de Trabant van weleer er volledig in te herkennen.

2012
Geheel in het tijdsbeeld passend is de elektrische aandrijving. Onderhuids is ruimte gemaakt voor elektrische aandrijving waarmee de auto 160 km kan rijden. Volledig elektrisch uiteraard. De topsnelheid bedraagt 130 km/h. Vanaf 2012 moet de nieuwe Trabant debuteren.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
De Trabant herleeft als Trabant nT
De Trabant herleeft als Trabant nT
De Trabant herleeft als Trabant nT
De Trabant herleeft als Trabant nT
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers