Nieuws

Lamborghini slaat ‘groen’ uit

Lamborghini slaat ‘groen’ uit

Wie had het ooit gedacht dat Lamborghini zich ooit zou bezighouden met een beter milieu. Ja, ook een sportwagenfabrikant ontkomt niet aan de strenge eisen die de maatschappij heden en in de toekomst stelt. En daarom investeert het merk de komende vijf jaar 35 miljoen in het reduceren van de totale Lamborghini-uitstoot.

Het verlagen van de CO2-uitstoot bij Lamborghini is van toepassing op twee bedrijfsonderdelen. Allereerst wil het sportwagenmerk de fabriek in Sant’Agata Bolognese aanzienlijk ‘verschonen’. Voor 2010 moet de totale CO2-uitstoot met 30% zijn verlaagd. De middelen? Het plaatsen van een dak met zonnepanelen die de totale CO2-uitstoot per jaar met zo’n 20% reduceert. Vervolgens zal de isolatie, de verlichting en de verwarmingsinstallaties van de gehele fabriek verbeterd en vernieuwd worden wat nog eens 10% aan reductie met zich meebrengt. Deze ‘groene’ plannen werden vorig jaar al ingezet met het openen van een geheel nieuw logistiek centrum die het (vracht)verkeer - en daarmee de CO2-uitstoot - rondom de fabriek flink naar beneden haalde.

35% voor auto’s
Een deel van de geïnvesteerde 35 miljoen komt ten goede aan de CO2-reductie van het hedendaagse wagenpark van Lamborghini. Voor 2015 moet de emissie van alle geproduceerde auto’s met minimaal 35% zijn gedaald. De eerste stap in die richting is vorig jaar al gezet met de Gallardo LP560-4. Die bevat dankzij diverse milieubewuste maatregelen een uitstootvermindering van 18% ten opzichte van z’n voorganger. Daarmee is de ‘groene’ koek zoals gezegd niet op. De komende jaren gaat de afdeling research & development hard haar best doen om het beoogde doel van 35% te bereiken. Hierbij moeten we denken aan het optimaliseren van het wagengewicht, het realiseren van een efficiënter brandstofverbruik en het invoeren van een start-stop-systeem. We kunnen op termijn zelfs hybrideoplossingen en modellen op biobrandstoffen verwachten.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers