Nieuws

Kia Eco-cee´d: de groene Kia

Kia Eco-cee´d: de groene Kia

Kia toont de natuurvriendelijke Eco-cee´d. Het model is ontworpen om het ‘green-performance’ potentieel van een standaardmodel te vergroten. Kia volgt met de Eco-cee´d de trend van zuinige en relatief schone dieselauto´s.

Ook Kia komt met een ‘groene’ auto naar Frankfurt. Het gaat hier om de Eco-cee’d. De conceptcar is gebaseerd op de driedeurs Pro-cee’d en heeft als krachtbron de 1,6-liter CRDi-dieselmotor. Deze motor levert een vermogen van 115 pk en verbruikt gemiddeld 3,9 liter per 100 kilometer. De CO2-emissie bedraagt 104 g/km. Om tot dit resultaat te komen moet Kia een groot aantal modificaties aan de standaard auto maken. Die aanpassingen liggen in lijn met de aanpassingen die bijvoorbeeld Volkswagen op de BlueMotion-modellen heeft doorgevoerd.

Aerodynamica is de sleutel
Voornaamste wijzigingen die gemaakt werden, zijn aerodynamische aanpassingen. De cW-waarde van de Eco-cee’d is 0.29, terwijl die van de gewone Cee’d 0.33 is. Een verbetering van 11 procent. Dit is gekomen door het aanbrengen van ‘spoiler lips’, een andere grille en een verlaging van 15 mm. Verder is de Eco-cee’d uitgerust met lage weerstandbanden in de maat 205/50 R17. Deze banden zijn gemonteerd op extra licht aluminium wielen, die speciaal ontwikkeld zijn voor een stabielere luchtstroom langs de zijkanten van de auto.

Gewijzigde dieselmotor
Ook werd de dieselmotor nog aangepast. Zo kreeg de motor een verlaagde turbodruk, een verbeterde timing van het inspuitmoment, gewijzigde hoeveelheid restgas in de cilinder en een reductie van de interne wrijving. Het zorgt er samen voor dat het brandstofgebruik teruggebracht wordt met ongeveer 0.8 liter/100km (17 procent) en de CO2-emissie met 20 g/km ten opzichte van de standaard cee’d.

ISG-systeem
Maar hier hield Kia nog niet op. De Eco-cee’d is uitgerust met Kia’s nieuwe ISG-systeem (Idle Stop&Go), dat onder meer is voorzien van het in samenwerking met Bosch ontwikkelde Smart Battery Power Management. Dit systeem zorgt er automatisch voor dat de accu wordt opgeladen tijdens het minderen van snelheid; ook wordt de motor automatisch uitgeschakeld wanneer de auto stilstaat en de motor stationair loopt. Wanneer er in het drukke stadsverkeer wordt gereden zorgt het stop-start ISG-systeem er voor dat het brandstofverbruik en de emissies aanzienlijk afnemen.

Shift indicator op het dash
Ook wijzigde Kia de transmissie. Zo krijgt de Eco-cee’d concepauto een nieuwe zesversnellingsbak (in plaats van de vijfbak op de standaard cee’d). Dit zorgt ervoor dat het toerental, met name op hogere snelheden lager kan blijven. Om ervoor te zorgen dat de motor en de transmissie altijd zo efficiënt mogelijk functioneren is er op het dashboard plaats ingeruimd voor een door een ECU-gecontroleerde ‘Shift Indicator’. Deze laat de optimale versnelling zien voor de snelheid waarmee op dat moment wordt gereden en geeft ook het juiste schakelmoment aan, afhankelijk van de snelheid en het motortoerental.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken