Nieuws

Terugkeer van de Lotus Exige

Terugkeer van de Lotus Exige

Na twee jaar afwezigheid komt Lotus terug met een nieuwe Exige. Deze supersportieve Lotus Exige, die onder de kap een 1.8 liter VVTL-i motor met 192 pk heeft liggen, is een sportauto van niveau met uitmuntende prestaties en rij-eigenschappen.

De vorige generatie van de Exige was niet echt succesvol te noemen. Al na 18 maanden werd de auto uit productie genomen. Nu mag Lotus het opnieuw proberen met een compleet nieuwe Exige. De nieuwe Exige zal met de hand gebouwd worden en wordt voor het eerst gepresenteerd op de Autosalon van Genève.

Als model, zowel optisch als technisch, stond de Lotus Elise 111R. Deze onlangs gepresenteerde Lotus Elise 111R is net als de Exige voorzien van een 1.8 liter benzinemotor van Toyota. Zo ook de zesversnellingsbak. De Exige heeft geen problemen om van zijn plek te komen want de 192 peekaatjes en het koppel van 181 Nm doen hun werk goed: 0-100 km/h in 5,2 seconden. De topsnelheid ligt op 237 km/h. Deze prestaties zijn mede mogelijk gemaakt door de lichte gewicht (875 kg) van de Exige. Bovendien is de auto rondom voorzien van het nodige spoilerwerk om de aerodynamica te verbeteren en de neerwaatse druk optimaal te krijgen.

Waar het exterieur gekenmerkt wordt door een mix van scherpe en ronde vormen en en een aantal dikke spoilers is het interieur al niet minder sportief. De sterke composiet sportstoelen houden de bestuurder, of kan ik beter coureur zeggen, stevig op zijn plek. Het stuurwiel is extra klein om gemakkelijker een scherpe bocht te nemen en de pedalen zijn voorzien van aluminium. De duidelijk af te lezen klokken zijn oranjekleurig verlicht en de toerenteller rijkt tot 10.000 tpm.
Om het gewicht te beperken is de Exige niet standaard voorzien van airco, het is wel leverbaar tegen meerprijs maar dan moet je ook 15 kg extra gewicht meenemen. Een radio met CD-speker en vier speakers is wel standaard. Nu zul je die waarschijnlijk weinig aan hebben staan omdat het geluid van de Exige tien keer mooier is dan een goeie CD!

Vanaf maart 2004 is de Exige leverbaar.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Terugkeer van de Lotus Exige
Redactie
Door Redactie

Zoeken