Nieuws

Klaar voor de start: Peugeot 307 WRC

Klaar voor de start: Peugeot 307 WRC

De Peugeot 206 WRC zwaait af, zijn vervanger de Peugeot 307 WRC staat al te trappelen. Vraag is natuurlijk wel of de 307 WRC minstens zo succesvol is als de 206 WRC.

Drie wereldtitels en een tweede plaats bij de constructeurs, en twee hoogste rijdersbekroningen voor Marcus Grönholm – de Peugeot 206 WRC heeft zijn werk gedaan. Het succesvolste rallyteam van de afgelopen jaren heeft nauwelijks op de lauweren kunnen rusten. Want niet alleen begint eind deze week het Wereldkampioenschap Rally’s 2004 met de traditionele Rallye Monte-Carlo, maar wat Peugeot betreft start dit nieuwe WRC bovendien met een nieuwe auto, de 307 WRC. Een uitdagende stap, maar wie niet waagt, die niet wint.

Goedkeuring door de FIA
Op 9 januari j.l. homologeerde de internationale autosportfederatie FIA de 307 WRC, ofwel: de nieuwe wedstrijdauto van Peugeot werd technisch officeel goedgekeurd voor deelname aan het World Rally Championship. Eerder al hadden na uitvoerige testen de rijders Marcus Grönholm en Freddy Loix het nieuwe, op de 307 Coupé Cabriolet (CC) gebaseerde rallywapen intern hun zegen gegeven.
De tweevoudige Finse wereldkampioen zal in alle zestien wedstrijden met de 307 WRC aantreden; de Belgische stuurvirtuoos is gecontracteerd voor minimaal tien starts. Peugeot behoudt zich het recht voor om bij gelegenheid anderen een kans te geven in de 307 WRC. Zo investeert het merk ook in jonge rallybeloften. In dat kader zullen de 27-jarige Fransman Nicolas Vouilloz, de 29-jarige Portugees Miguel Campos en de 27-jarige Zweed Daniel Carlsson in geselecteerde WRC-evenementen uitkomen met Peugeots 206 WRC in 2003-specificaties, die worden ingezet door het satelliet-team van Bozian.
Er zijn zestien wereldkampioenschapsrally’s in totaal: twee meer dan het afgelopen jaar. Mexico en Japan zijn erbij gekomen. Dat betekent nog meer mondiale verplaatsingen, grotere werkdruk, minder rust, minutieuzere logistiek en technische perfectie. De rallyhistorie leert dat zulks Peugeot wel is toevertrouwd.

Klaar voor het grote gevecht
Marcus Grönholm is na een seizoen van gemengde gevoelens – hij won in Zweden, Nieuw-Zeeland en Argentinië, maar werd ook gefrustreerd door pech en fouten – weer vol vertrouwen. De concurrentie moet volgens hem van meet af aan rekening houden met Peugeots nieuwe rallyauto. Hij zegt dat deze nu al goed genoeg is voor een topuitslag bij zijn debuut. “Er wordt niet meer over ons gesproken, mede door de mindere resultaten in de eindfase van afgelopen seizoen. Maar nu zijn we terug. De nieuwe auto is heel erg goed en wij zijn weer klaar voor het grote gevecht.” Grönholm is blij met de beslissing om de carrière van de 206 WRC af te sluiten voor wat het fabrieksteam betreft en voor 2004 meteen de 307 WRC het voordeel van de twijfel te gunnen. Hoezo twijfel, vindt de Fin: “Peugeot heeft daar goed aan gedaan. We hebben intensief getest op asfalt en ook op Zweden zijn we voorbereid. De auto doet het uitstekend, ik ben super gemotiveerd en sta te trappelen... Ik weet zeker dat we straks weer volop ‘in the picture’ zijn.”

Van nature beter gebalanceerd
Ook ‘Fast Freddy’ Loix is vol goede moed. Zijn eerste indruk van de nieuwe Peugeot was direct positief. “De grote, haast vlak aflopende voorruit deed me meteen denken aan de Toyota Celica waarmee ik indertijd in het WRC debuteerde en waaraan ik goede herinneringen bewaar. De in verhouding tot de 206 iets grotere afmetingen van de 307 WRC zijn geen probleem voor me en zijn progressieve handling past prima bij mijn rijstijl. De vergelijking met de 206 WRC is lastig, want mijn ervaring met die auto schiet tekort, maar in elk geval is de nieuwe auto in zijn basispakket gemakkelijker te besturen en hij is van nature beter gebalanceerd. Met de 307 WRC heb ik inmiddels zo’n duizend kilometer gereden, onder meer in lange-duurtesten. Daarbij gaf de auto geen krimp en bleek hij zeer betrouwbaar. Maar de beste beproeving is de competitie zelf en ik kijk dan ook ongeduldig uit naar Monte-Carlo”, besluit Loix.

Frisse technische benadering
De aangewezen persoon om het onderscheid te geven tussen de 206 WRC en de 307 WRC is Michel Nandan, technisch directeur van Peugeot Sport. “We zijn niet uitgegaan van een blanco vel, maar door het verschil in filosofie achter de beide modellen konden we een frisse benadering hanteren bij het design van de meeste componenten voor de 307 WRC. De nieuwe auto bood ons de kans om bepaalde ideeën uit te werken en oplossingen toe te passen die niet mogelijk waren binnen het compacte kader van de 206. Bijvoorbeeld voor wat de bereikbaarheid van componenten betreft is de nieuwe auto eenvoudiger en functioneler. De dwarsgeplaatste transmissie is daarvan een resultaat.”
Nandan verklaart dat Peugeot twee versnellingsbakken heeft laten homologeren: een vier- en een vijfbak. “Zelfs met de ultrasnelle semi-automatische, sequentiële transmissies houdt iedere schakelgang toch tijdverlies in. Als je de spatiëringen optimaal kunt afstemmen op de motorkarakteristieken met vijf of zelfs maar met vier overbrengingen, waarom zou je er dan meer gebruiken. Zo kun je de zaak vereenvoudigen en het bespaarde gewicht investeren in de versteviging van inwendige onderdelen.”
De Franse ingenieur is zich ervan bewust dat de 307 WRC ondanks alles een gloednieuwe auto is die zich in de competie nog moet bewijzen. “Maar,” meent hij, “we gaan niet naar Monte-Carlo voor de veldvulling. Ons doel is om de wereldtitel te heroveren – niet meer, en zeker niet minder.”

Vijf fabrieksteams
Hyundai heeft van fabriekswege voorlopig het veld geruimd en Skoda opteert dit jaar voor een beperkt programma met de Fabia, vanaf de Acropolis Rally. Terug van weggeweest is Mitsubishi met de nieuwe Lancer. Gebleven zijn Citroën met de Xsara, Ford met de Focus en Subaru met de Impreza, auto’s die in de korte winterstop ongetwijfeld op de laatste stand der techniek zijn gebracht – evolutie is immers een sleutelwoord in rallyland. Vijf fabrieksteams knokken dus dit jaar om de wereldtitels voor constructeurs en rallyrijders.
De aftrap wordt op 23 januari gegeven in Monte-Carlo. Wat het weer doet en hoe de omstandigheden zijn in het Franse achterland van Monaco, is onvoorspelbaar. En zo moet de ‘Monte’ ook zijn – met asfalt, maar dan wel afwisselend droog, nat, stroef en glibberig.

WRC-kalender 2004
23-25 januari  Rallye Monte-Carlo (MC)
6-8 februari Rally van Zweden (S)
12-14 maart  Rally van Mexico (MEX)
16-18 april  Rally van Nieuw-Zeeland (NZ)
14-16 mei  Rally van Cyprus (CY)
4-6 juni  Acropolis Rally (GR)
25-27 juni  Rally van Turkije (TR)
16-18 juli  Rally van Argentinië (RA)
6-8 augustus Rally van Finland (1000 Meren, SF)
20-22 augustus ADAC-Deutschland Rallye (D)
3-5 september Rally van Japan (Hokaïdo, J)
17-19 september Rally van Groot-Brittannië (Wales, GB)
1-3 oktober Rally van Italië (Sardinië, I)
15-17 oktober Rally van Frankrijk (Tour de Corse, F)
29-31 oktober Rally van Spanje (Catalunya-Costa Brava, E)
12-14 november Rally van Australië (AUS)

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Klaar voor de start: Peugeot 307 WRC
Klaar voor de start: Peugeot 307 WRC
Redactie
Door Redactie

Zoeken