Nieuws

Opgelet: overgang naar wintertijd zorgt voor meer ongelukken

Opgelet: overgang naar wintertijd zorgt voor meer ongelukken

Komend weekend is het weer zover. Dan gaat Nederland over van de zomer- naar wintertijd. De klok dient daarvoor een uur teruggezet te worden. Voor menigeen telkens weer een rare gewaarwording. Iets dat op de weg resulteert in meer ongelukken, volgens pechhulpaanbieder Route Mobiel. Dat stelt zodoende voor een banaan mee te nemen in de auto.

Route Mobiel wil verkeersdeelnemers attenderen op het verhoogde risico op aanrijdingen na de ingang van de wintertijd. Duisternis en vermoeidheid zijn namelijk de oorzaak van extra schades in de desbetreffende periode. De pechhulpdienst ziet in de week na de ingang van de wintertijd al jaren een piek van 10 tot 15% meer aanrijdingen.

Sneller donker

Komend weekend moet de klok een uur worden teruggezet in de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 oktober. Hierdoor is het 's morgens eerder licht en 's avonds sneller donker. Met name dat laatste zorgt voor meer problemen op de weg onder automobilisten.

Chris Trip van Route Mobiel: 'Wij zien al jaren een piek van ongevallen en schademeldingen vlak na de ingang van de wintertijd. Waarschijnlijk zal dat ook volgende week weer het geval zijn.'

Van de leg

'Naast dat automobilisten verrast worden door de duisternis, zijn er ook weggebruikers die door de tijdsomschakeling kampen met een verstoord bioritme en daardoor vermoeider achter het stuur zitten dan normaal. Het is daarom aan te raden om goed voorbereid de weg op te gaan.

Zorg onder meer dat de verlichting van je auto in orde is, de ramen goed schoon zijn, je goed uitgeslapen bent en dat je wat te eten bij je hebt om vermoeidheid te bestrijden. Neem bijvoorbeeld een banaan of een energiereep mee in je auto!', aldus Trip. 'Daarbij, niet alleen automobilisten, maar meerdere verkeersdeelnemers ondervinden hinder van de vroeger invallende duisternis. Dus blijf ook als fietsers of voetgangers extra alert de komende dagen.'

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken