Nieuws

Bloodhound moet jacht op 1.700 km/h staken

Bloodhound moet jacht op 1.700 km/h staken

Zeg nooit nooit, maar voorlopig wordt er geen nieuwe historie geschreven.

Update 19 december 2018 – Goed nieuws voor het Bloodhound SCC-project en eigenlijk alle maniakale snelheidsduivels. Er is toch nog een geldschieter gevonden om de jacht op een alles verpulverend snelheidsrecord over land te heropenen. De Britse entrepreneur Ian Warhurst komt met luttele miljoenen over de brug. Op naar die gedroomde 1.700 km/h!

Té ambitieus?

Een enorme domper voor het team en de in ontwikkeling zijne supersonische Bloodhound SSC. Was de beoogde recordrun aanvankelijk met (minimaal) een jaar uitgesteld tot ergens in de tweede helft van dit jaar, nu is bekendgemaakt dat het project zelfs volledig is stopgezet. En de ambitie om het snelheidsrecord op land voor minstens de komende 40 à 50 jaar neer te zetten was al zoveel jaren onderweg. Zodoende wordt de vraag steeds prangender: is de gewenste 1.700 km/h misschien niet te hoog gegrepen?

Oude bekende

De reden van de stopzetting is een oude bekende: geld. Drie jaar nadat de jacht op misschien wel het eeuwige landsnelheidrecord werd geopend zat er al 7,5 miljoen euro in het project. Dat was in 2010. Een recent cijfer komt tot bijna 70 miljoen aan investeringen. Oftewel, de Bloodhound SSC verbrandde tot dusver meer geld dan brandstof.

En hoewel de raket-op-wielen zo goed als klaar voor een geslaagde run naar +1.700 km/h, is evengoed naar schatting nog altijd zo'n 30 miljoen nodig voor de puntjes op de i en de daadwerkelijke recordpoging. En dat geld is er niet.


Vliegende Brit

Een handdoek wordt echter niet in de ring gegooid en ondertussen wordt naarstig gezocht naar een vermogende investeerder zodat de Bloodhound de jacht weer kan heropenen. Maar tot die tijd blijft 1.228 km/h het snelst dat de mens, in dit geval de Brit Andy Green die ook achter het stuurtje van de Bloodhound SSC zou kruipen, ooit over land sjeesde. Dat record stamt overigens uit 1997, in de Thrust SSC.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Bloodhound moet jacht op 1.700 km/h staken
Bloodhound moet jacht op 1.700 km/h staken
Redactie
Door Redactie

Zoeken