Nieuws

De kilometerverzekering: ken je dat al?

De kilometerverzekering: ken je dat al?

Als je weinig kilometers maakt met je auto, is de kans dat je schade rijdt kleiner. Het zou daarom ook eerlijk zijn dat je in dat geval minder premie betaalt. Want over het algemeen geldt; hoe hoger het risico op schade is, hoe meer premie je betaalt. Sluit je een kilometerverzekering af, dan krijg je korting op de premie van de autoverzekering als je weinig rijdt. In Nederland is dit type autoverzekering echter nog niet zo'n succes. Hoe komt dat en wat zijn de voor- en nadelen van de kilometerverzekering?

Hoe werkt een kilometerverzekering?
Bij een kilometerverzekering, ook wel pay-as-you-drive-verzekering genoemd, betaal je voor de autoverzekering per gereden kilometer. Bij de premiebepaling spelen daarnaast ook onder andere de leeftijd van de bestuurder en de auto, de woonplaats, het gewicht van de auto en de cataloguswaarde een rol. Als je een kilometerverzekering afsluit, maak je van tevoren een inschatting van het aantal kilometers dat je verwacht te gaan rijden in het komende jaar. Op basis hiervan krijg je een korting op de premie voor de autoverzekering. Aan het begin en aan het eind van het jaar vraagt de verzekeraar de kilometerstand van je auto op. Aan de hand van het daadwerkelijk aantal gereden kilometers wordt de definitieve premie vastgesteld. Heb je minder kilometers gereden dan verwacht en dus meer premie betaald dan nodig was, dan krijg je geld terug. Blijkt dat je meer hebt gereden en dus te weinig hebt betaald, dan moet je geld bijbetalen. Je kunt bij een kilometerverzekering, net zoals bij een normale autoverzekering, kiezen uit WA, WA + beperkt casco en allrisk. Soms is er sprake van een eigen risico of een no-claimkorting. Je bouwt met een kilometerverzekering altijd schadevrije jaren op.

Voordelen van de kilometerverzekering
Rij je weinig kilometers per jaar, dan kan een kilometerverzekering erg voordelig zijn. Je betaalt namelijk alleen voor de kilometers die je daadwerkelijk rijdt. Rij je minder dan je aan het begin van het jaar had verwacht, dan krijg je ook nog eens geld terug aan het einde van het jaar. Dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Daarnaast kan een kilometerverzekering je stimuleren om de auto wat vaker te laten staan. Want hoe minder je rijdt, hoe lager de premie uiteindelijk is. Als veel mensen minder vaak de auto pakken, kan dat zorgen voor minder files op de weg, een hogere verkeersveiligheid én minder CO2-uitstoot.

Nadelen van de kilometerverzekering

Een kilometerverzekering heeft ook nadelen. Heb je een kilometerverzekering en rij je onverwachts meer kilometers dan verwacht, dan moet je aan het eind van het jaar geld bijbetalen. Dat kan even slikken zijn. Daarnaast zijn er in Nederland maar weinig verzekeraars die een kilometerverzekering aanbieden, dat kan het vergelijken van autoverzekeringen lastiger maken. Voor autoverzekeraars zijn vooral de hoge administratiekosten bij een kilometerverzekering een groot nadeel. Daarnaast blijft het inschatten van het schaderisico lastig. Natuurlijk loop je minder kans op schade als je minder autorijdt, maar daarnaast speelt ook de ervaring van de automobilist een rol. Automobilisten die vaak autorijden hebben namelijk meestal ook meer rijervaring, wat de kans op een ongeval juist kan verkleinen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers