Nieuws

Turkmenistan stelt verbod op zwarte auto's in

Turkmenistan stelt verbod op zwarte auto's in

Waar diverse landen auto's die zwart uitstoten in de ban doen, verbiedt Turkmenistan gewoon alle zwarte auto's.

Turkmenistan, we moesten ervoor eventjes de topografische kaart van zolder halen. Waar lag dat ook al weer? Wel, in Centraal-Azië, tussen Kazachstan, Oezbekistan en het vaker in het nieuws komende Afghanistan en Iran. De laatste keer dat we er iets over zagen en hoorden was tijdens een Belgisch reisprogramma dat sprak over een van de meest afgesloten landen ter wereld en, in tegenstelling tot de meeste dictaturen, een ongekende rijkdom. Althans, dat wat de Turkmeense regering de rest van de wereld wil doen geloven, hetzij met mondjesmaat. Als buitenstaander dit land inkomen valt namelijk niet mee. Eén ding is in elk geval zeker: de witte boorden van Turkmenistan trekken zich van niets en niemand iets aan. Ze doen exact wat zij willen en dan krijg je taferelen die weinigen mensen begrijpen.

Geen grijsgebied

Wie het lukt om Turkmenistan te doorkruizen, zal extreem veel wit tegenkomen. Maagdelijk wit, welteverstaan. Gebouwen, sculpturen, auto's… wanneer de zon er schijnt kun je maar beter een zonnebril opzetten (pas op met zwarte glazen). Er zal een reden voor zijn, of juist niet. Evenmin dat President Gurbanguly Berdimukhamedov (probeer dat eens tien keer achter elkaar uit te spreken) niet per se een legitieme reden hoeft te hebben om alle zwarte auto's uit de hoofdstad te verbannen. Hij doet het gewoon.

Het land had al sinds 2015 een invoerverbod van zwarte auto's. Maar reed je daar al in, dan mocht je er tenminste mee over straat. Tot nu. Wie woonachtig is in Asjchabad en een zwarte auto bezit, is verplicht die te laten overschilderen. De politie spoort zelfs naar verluidt actief naar zwarte voertuigen en neemt ze zonder pardon in beslag. Bizar.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers