Nieuws

Audi maakt stap naar Matrix laserverlichting

Audi maakt stap naar Matrix laserverlichting

Optimale autoverlichting heeft bij Audi altijd hoog in het vaandel gestaan. Graag nemen de Ingolstadters dan ook het voortouw op dit gebied en na de Matrix LED-technologie, dat debuteerde op de A8, is het nu de beurt aan de laservariant.

Samen met BMW speelt Audi een voortrekkersrol op het gebied van autoverlichting en laserlicht is de laatste stand der techniek op dit gebied. De voordelen ervan ten opzichte van de al zeer puike LED-verlichting zijn significant. Zo schijnt laserlicht nog veel verder, is het – bij een juiste afstelling – minder hinderlijk voor tegenliggers en benadert de lichtbundel van laserlicht nagenoeg de helderheid van daglicht, wat zoal prettiger is voor de ogen. Maar laserlicht kan nog flexibeler en veelzijdiger, meent Audi. Door het te integreren met haar reeds geïntroduceerde Matrix-technologie.

Micro-spiegels

De nu aangekondigde Matrix laserverlichting is gebaseerd op de LaserSpot-grootlichtvoorziening van de Audi R8 LMX. Hierbij worden laserlampen gecombineerd met projectietechnologie voor compacte en krachtige verlichting. De technologie waar Audi nu aan werkt, functioneert met snel bewegende micro-spiegels die laserstralen herverdelen. Bij lage snelheden maakt dit het mogelijk om het licht over een ruime hoek te verdelen – de weg wordt vooral in de breedte verlicht. Bij hoge snelheden wordt de hoek juist verkleind terwijl de intensiteit en de reikwijdte van de lichtbundel aanzienlijk toenemen. Dit heeft vooral bij rijden op de snelweg grote voordelen. Bovendien kan het licht preciezer worden verdeeld, want zo is de helderheid van het licht is per zone te variëren.

Grootlicht zonder verblinden

Laserlicht is een mooi vooruitzicht maar niet zonder nadelen. De bundel ervan is namelijk zo fel dat het – in overkomelijke verkeerssituaties – tegenliggers volledig kan verblinden. Een euvel dat de Matrix-technologie oplost. Pixels houden de lichtbundel daar waar nodig tegen (de matrix). Op die manier wil Audi, net als bij LED Matrix-technologie, de volledige weg belichten behalve daar waar zich andere voertuigen bevinden. Met grootlicht ingeschakeld rijden is zodoende altijd mogelijk. Het grote verschil zit hem in de nog fijnere resolutie van het laserlicht.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers