Nieuws

Aston Martin DBX Concept zoekt het hogerop

Aston Martin DBX Concept

Niet de Duitsers, niet de Fransen, maar de Engelsen weten te verrassen tijdens de Autosalon van Genève 2015. In navolging van Bentley tovert Aston Martin ook zomaar vanuit het niets een nieuw, veelbelovend studiemodel. Al is de zogeheten DBX Concept van een heel ander kaliber dan de EXP 10 Speed 6 van de buren.

'Als één schaap over de dam is, volgen er meer', luidt het speekwoord. En dat de betekenis hiervan de volle waarheid spreekt, bewijzen de prestigemerken de laatste tijd. Decennia, welhaast bijna een eeuw lang, zweerden ze vast te houden aan traditionele carrosseriemodellen en zich niet mee zouden laten meeslepen door 'gehypete' modellen als de SUV, crossover en andere kruisbestuivingen. Maar toen toonde Maserati (of was het Lamborghini) ineens een afwijkend model, een SUV. Op dat moment was het hek van de dam en durft nu zelfs Aston Martin 'out of the box' te denken. Het resultaat daarvan is deze DBX Concept, een realistische voorbode van een coupé met offroad-trekjes.
Dat de DBX Concept op een zeker moment in productie gaat twijfelt niemand over. Aston Martin wil en moet (van de aandeelhouders, want het rendement was laag de afgelopen jaren) groeien en dat kan kennelijk alleen door bestaande klanten tevreden te houden en nieuwe te werven met modellen die ze normaliter niet bij Aston Martin vinden. En veelal luidt die wens een crossover.

A

ston Martin DNA

De Britten kijken dus tegen de weinig benijdenswaardige taak aan om hun karakteristieke sportwagendesign te vertalen naar een model dat wat hoger op de poten staat en plaats biedt aan vier inzittenden. Met dat laatste heeft Aston Martin inmiddels al wat ervaring. Het bracht immers eerst de Rapide op de markt – eigenlijk een 4-zits echte sportwagen – en introduceerde afgelopen jaar de Lagonda. Dat is dan weer een erg snelle limousine.
Bij de DBX herkennen we in elk geval de ronde mistlichten en ver doorlopende koplampen, naast de karakteristieke grille van de producten van het merk. Het interieur dankt z'n futuristische look vooral aan het doorgedreven gebruik van Nubuck-leder. Daarnaast oogt het geheel erg high-tech, een designrichting die Aston Martin wil inslaan.

Elektrische aandrijving

Erg veel details willen de Britten ons wat de aandrijving betreft nog niet geven. De DBX is in elk geval een elektrische auto, met motoren die in de wielen zijn geplaatst. De voeding komt van lithium-sulfur batterijen. De auto probeert zo veel mogelijk remenergie te recupereren, maar als er fel vertraagd moet worden, staan carbon-keramische schijven present. Computers kunnen zich inmiddels bemoeien met elk aspect van het rijden, ook met de besturing. Die is eveneens 'by wire'.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Aston Martin DBX Concept
Aston Martin DBX Concept
Aston Martin DBX Concept
Aston Martin DBX Concept
Aston Martin DBX Concept
Aston Martin DBX Concept
Aston Martin DBX Concept
Aston Martin DBX Concept
Aston Martin DBX Concept
Aston Martin DBX Concept
Aston Martin DBX Concept
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers