Nieuws

Autonoom rijden

‘Nederlandse’ zelfrijdende auto in 2015

Zelfstandig rijdende auto’s zijn allang geen voertuigen uit Star Trek meer. Ook Nederland krijgt hiermee al snel te maken. ‘In 2015 gaan de eerste zelfstandig rijdende auto’s bij ons de weg op’. Dat zei Riender Happee, onderzoeker van de TU Delft en leider van het Dutch Automated Vehicle Initiative (DAVI), in een interview met NUtech.

‘Nederlandse’ zelfrijdende auto in 2015
Volgens analisten is de auto-industrie weliswaar pas over een jaar of tien echt klaar voor het op grotere schaal inzetten van autonome auto’s, maar worden binnenkort al her en der ter wereld diverse praktijk-pilots gestart in voorbereiding daarop.
Onder de noemer ‘Drive Me’ zal Volvo bijvoorbeeld de proef op de som nemen door 100 autonome auto’s in het hartje van het Zweedse Gothenburglos los te laten. Mercedes-Benz, maar ook Lexus en internetgigant Google, zijn zelfs al een stap verder en hebben het eerste (voorzichtige) bewijs geleverd dat zelfrijdende auto’s zichzelf prima kunnen redden in lastige verkeerssituaties. Echter, en daarin zit ‘em de crux volgens Happee, de autonome auto is nu al nagenoeg klaar voor de praktijk, maar de hedendaagse automobilist is nog niet klaar voor de autonome auto. ‘Achter het stuur van bestaande zelfrijdende auto’s, steevast prototypes, zitten momenteel altijd experts die de auto erg goed kennen. Zij weten precies wat de autonome auto wel en niet kan en durven daarom het volste vertrouwen in de acties van de automatische piloot te leggen. Normale automobilisten durven dat niet en daar zal de komende jaren nog hard aan gewerkt moeten worden. Onder andere door praktijkervaring op te doen.’

Veiligheid voorop

Het initiële doel van zelfrijdende auto’s is volgens Happee het verhogen van de verkeersveiligheid. Het vergroten van de vrijheid en het comfort in de auto is een goede tweede. Als er niet gestuurd en op het overige verkeer gelet hoeft te worden kan (ook) de bestuurder de reistijd gebruiken voor persoonlijke bezigheden, bijvoorbeeld vergaderen, televisiekijken of internetten. Maar voor we het stuurwiel geheel uit handen kunnen en durven geven moet men eerst vertrouwd raken met een dergelijke manier van reizen van A naar B.
Momenteel blijkt uit simulatortests dat bestuurders minder alert zijn als ze van een autonome naar een traditionele auto overstappen. Maar ook de automatische piloot heeft na de intrede van de autonome auto rond het jaar 2020 nog zeker zijn beperkingen, en in die situaties (terechtkomen in een hevige sneeuwbui bijvoorbeeld) moet snel, adequaat en op een prettige manier het stuurwiel over genomen kunnen worden. Een seconde te traag reageren kan in het verkeer immers het verschil tussen leven en dood betekenen. En zo zijn er nog tal van andere situaties waaruit blijkt dat de automobilist momenteel nog niet klaar voor is voor de zelfstandig rijdende auto, zoals het te dicht op een voorligger (kunnen) rijden. Dingen moet daardoor af- en aangeleerd worden. En dat kost tijd.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties

Zoeken

Merk- & modeldossiers