Nieuws

Audi klaar voor 12de zege 24 Uren van Le Mans

Audi klaar voor 12de zege 24 Uren van Le Mans

Of je komend weekend nu voor de buis zit of er, zoals wij, live bij bent, de 24 Uren van Le Mans wordt ongetwijfeld weer een memorabele. Met uitzondering van het jaar 2009, waarin Peugeot won, waren de LMP1´s van Audi ongenaakbaar op La Sarthe. Al elf keer zag het al als eerste de zwart-wit geblokte vlag. Zaterdag en zondag gaat het voor de twaalfde. De voortekenen daarvoor zijn goed, met een eerste, tweede en derde stek op de startgrid nu de kwalificaties achter de rug zijn. Aasgier Toyota start vanaf plek vier en vijf.

Even gingen er een hardnekkige gerucht de ronde dat Audi, na komend weekend, uit de 24 Uren van Le Mans zou stappen. Een woordvoerder van het merk laat ons weten dat dit bericht onwaar is en voert daarvoor als bewijs op dat Audi nota bene tijdens de komende 81ste editie van de beroemdste 24-raceuren een prototype heeft ingeschreven die in 2014 de R18 e-tron quattro moet op gaan volgen.
Dat er verhalen van een eventueel afscheid in de wereld zijn gekomen begrijpt de Audi-vertegenwoordiger wel. Ze komen hoogstwaarschijnlijk voort uit de woorden die Wolfgang Ullrich en naamgenoot Dürheimer, beide verantwoordelijk voor de belangrijkste motorsport-activiteiten van Audi maar waarvan de laatste zo pas is ontslagen, hebben laten vloeien. Zij zijn van mening dat het raceprogramma van Audi breder en zichtbaarder uitgesmeerd moet worden om het merk Audi nog meer op de kaart te zetten. Vooral Amerika speelt daarin een sleutelrol, ook omdat deze die markt erg belangrijk is voor Audi. Dat dit niet helemaal holle woorden zijn van de beide Wolfgangs blijkt wel uit het feit dat Audi concrete interesse heeft getoond in het deelnemen aan het Amerikaanse United SportsCar Racing met een Daytona Prototype. Ook het actief deelnemen aan de in de VS erg populaire Indycar Series wordt overwogen, met als grootste publiekstrekker natuurlijk de Indy 500. In de Deutsche Tourenwagen Masters (DTM) blijft Audi sowieso actief, maar zou eventueel uitgebreid kunnen worden met het DTM America. ‘Audi is altijd op zoek naar nieuwe wegen die ingeslagen kunnen worden om als kweekvijver te dienen voor productinnovaties alsook het verhogen van de exposure, dus stoppen met Le Mans, geen denken aan.’

Porsche
Dat Audi lekker Le Mans blijft rijden is goed nieuws fans die niet vies zijn van een beetje Kaïn en Abel-gedrag. Porsche heeft immers aangekondigd in 2014 terug te keren naar circuit La Sarthe en maakt, net als Audi, natuurlijk deel uit van de Volkswagen Groep. Dat belooft dus nog wat te worden. Nu al vinden we het überhaupt getuigen van karakter bij de concern-directie. Deze staat er namelijk bekend om dat het liever niet ziet dat twee dochtermerken tegenover elkaar ten strijde trekken.

Toyota
Wat Peugeot voorheen was, is Toyota nu. Zij lijken voor nu de enige aartsrivaal van Audi te zijn. Kunnen de Japanners de hegemonie van de Duitsers doorbreken? Na de ongelukkige uitval verleden jaar zullen ze zeker extra gedreven zijn om aanstaande zondag wel als LMP1-winnaar over de streep te rijden. In de races waaraan het de afgelopen tijd deelnam heeft het zich van haar beste kant te laten zien door te winnen of hoog te eindigen. En we weten daarbij allemaal hoe tomeloos perfectionistisch Japanners kunnen zijn.

Mazda
Ook uit het land van de rijzende zon en weer terug op het legendarische asfalt van La Sarthe is Mazda. Ze doen dan wel niet mee in de hoogste LMP1-klasse waarin Audi en Toyota deelnemen, met de beelden van de Mazda 787B voorzien van de daarna onreglementair bevonden rotatiemotor nog helder op het netvlies zijn kunnen we alleen maar uiterst benieuwd zijn hoe ze het ervan af gaan brengen komende zaterdag en – hopelijk ook nog – zondag.

Verbeterde R18
Een perfecte voorbereiding is nodig, maar geen garantie voor succes. In 24 uur kan er veel gebeuren, al dan niet door een fout van jezelf. Audi aan de andere kant zal de geoliede machine die het de afgelopen jaren is gebleken niet droog hebben laten bloeden, maar juist van extra smeermiddelen hebben voorzien. Bovendien is het apparaat dat het feitelijk allemaal moet doen, de R18 e-tron hybrid, op diverse cruciale punten verbeterd. Zo is onder andere het wagengewicht dichter tegen het minimumgewicht van 915 kg komen te liggen en is hij gemiddeld 10% zuiniger geworden. Ook snijdt de R18 weer net even wat makkelijker door de wind en kan de coureur achter het stuurwiel verder kijken tijdens zonsondergang door verbeterde koplampen. Die schijnen nu 800 meter ver. 
 
Social media
De 24 Uren van Le Mans wordt op diverse (sport)zenders uitgezonden op 22 juni vanaf 15.00 tot en met zondag 23 juni 15.00 uur. Niet in de gelegenheid om mee te kijken, maar wel via social media, houd dan onze Twitter en Facebook-account in de gaten. Vanuit de pits en rond het circuit zullen wij je regelmatig op de hoogte houden van interessante ontwikkelingen op en naar de baan. 

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi klaar voor 12de zege 24 Uren van Le Mans
Audi klaar voor 12de zege 24 Uren van Le Mans
Audi klaar voor 12de zege 24 Uren van Le Mans
Audi klaar voor 12de zege 24 Uren van Le Mans
Redactie
Door Redactie

Zoeken