Nieuws

´MRB voor oldtimers definitief op de schop´

´MRB voor oldtimers definitief op de schop´

Na enig getouwtrek is de kogel dan eindelijk door de kerk: de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor oldtimers blijft, maar is niet meer zo aantrekkelijk voor liefhebbers van oudere auto´s dan dat het was.

Auto’s van 26 jaar en ouder kunnen in Nederland nu nog rondrijden zonder dat eigenaren daarvoor wegenbelasting hoeven te betalen, maar dat gaat binnenkort veranderen. De regeling wordt aangescherpt door de leeftijdsgrens voor benzine-drinkende oldtimers op te trekken van 26 jaar en ouder naar 40 jaar en ouder. Voor benzine-auto´s die op 1 januari 2014 ouder zijn dan 26 jaar - maar dus jonger dan 40 jaar - geldt er een ´kwarttarief´ van 120 euro per jaar. Daarbij geldt de voorwaarde dat die oldtimerbezitters van december tot en met februari niet met hun oude auto rijden. Doen ze dat wel, dan dient er voor die (winter)maanden motorrijtuigenbelasting betaalt te worden.
Bezitters van klassiekers die rijden op diesel of LPG komen er een stuk slechter van af. Zij moeten met ingang van 2014 het volle tarief aan wegenbelasting neerleggen. 

Moeizaam
Het overleg tussen staatssecretaris Weekers en een aantal brancheverenigingen over de nieuwe oldtimer-regeling verliep zeker niet zonder slag of stoot. In opdracht van de Tweede Kamer, die de maatregel om oldtimers niet langer vrij te stellen van wegenbelasting te drastisch vond, werd de dialoog opnieuw geopend. In eerste instantie leek die niets uit te lopen, maar overlegrondes over en weer hebben uiteindelijk toch tot een akkoord geleid.
Blij zijn de branchevereniging nog altijd niet en ook oldtimerbezitters gaan de nieuwe regeling voelen, maar het huidige voorstel stemt al heel wat meer tevreden dan het eerste. Dit met dank aan Weekers die ´zijn nek behoorlijk heeft uitgestoken´ voor een betere regeling, aldus de KNAC. Het voorstel moet overigens nog goedgekeurd worden door de Tweede Kamer.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken