Nieuws

Citroën C3 Hybrid Air: 2,9 l/100 km

Citroën C3 Hybrid Air: 2,9 l/100 km

Met revolutionaire techniek laat Citroën in Genève zien een geheel nieuwe stap te zetten. De Hybrid Air techniek maakt geen gebruik van accu’s zoals andere hybrides dat wel doen, maar weet toch minder dan 3 liter per 100 km te scoren. En dat alles vermoedelijk tegen relatief lage kosten.

Het woord ‘doorbraak’ wordt door Citroën veelvuldig aangehaald. En dat is ook niet zo gek. Er is veel kritiek op de gebruikte accu’s in conventionele hybrides. De techniek is niet alleen belastend voor het milieu als ze afgevoerd moeten worden, maar accu’s zijn ook erg duur. En zwaar. Met de acculoze Hybrid Air techniek laten de Fransen dan ook zien met een perfect alternatief te komen.

Bijzondere banden
De C3 Hybrid Air zoals Citroën die in Genève presenteert is door de fabrikant voorzien van specifieke kleuren en materialen, speciale spiegelkappen en anijskleurige velgen. Dat allemaal om de nadruk op het model te leggen, dat zonder deze elementen als gewone C3 zou worden aangezien. Het enige waaraan je de C3 Hybrid Air zou kunnen herkennen zijn de speciale Michelin banden. Deze band heeft met een formaat van 165/50 R18 een bijzonder grote diameter, maar is smaller met het oog op minder rolweerstand, gewicht en geluid. Volgens Citroën weet deze band nog eens 0,2 l/100 km aan brandstofbesparing op te leveren.

Bekend concept
Doordat de door PSA en Bosch ontwikkelde techniek veel goedkoper is dan de welbekende hybridetechniek met accu’s verwacht Citroën tegen een aantrekkelijke prijs een groot publiek te kunnen bedienen. Vooral het B- en C-segment zullen baad hebben bij Hybrid Air waarvan de werking feitelijk gelijk is aan elke andere hybridetechniek. In de motorsteunen rust een 82 pk sterke VTi-benzinemotor welke is gekoppeld aan een automatische versnellingsbak. In ‘Petrol mode’ zorgt de benzinemotor enkel voor de aandrijving. Die solowerking geldt ook voor het Air-gedeelte dat in ‘Air mode’ enkel de aandrijving verzorgt, precies zoals de (Z)EV-mode bij hybrides. Wat er dan gebeurt is dat de lucht, die opgeslagen is in de tank onder de auto, een hydraulische pomp aandrijft welke op zijn beurt de wielen van kracht voorziet. Dus in plaats van een accu en een elektromotor beschik je over een luchttank en een hydraulische pomp. In gecombineerde modus werken de benzinemotor en de Hybrid Air samen om tijdens een boost een keurige 122 pk op te wekken.

69 g/km
Over de exacte specificaties laat Citroën zich nog niet uit, maar met een opgegeven verbruik van 2,9 l/100 km en een CO2-uitstoot van 69 g/km is het woord baanbrekend gerust op zijn plek. Citroën wil de techniek vanaf 2016 in productie gaan nemen. We zijn heel benieuwd wat voor prijskaartje er dan aan hangt.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Citroën C3 Hybrid Air: 2,9 l/100 km
Citroën C3 Hybrid Air: 2,9 l/100 km
Citroën C3 Hybrid Air: 2,9 l/100 km
Redactie
Door Redactie

Zoeken