Nieuws

Volkswagen’s MQB is net LEGO

Volkswagen’s MQB is net LEGO

Dat Volkswagen jarenlang werkte aan een innovatieve bodemgroep, dat wisten we. Maar wat kan dit zogeheten MQB-platform nu allemaal precies. En wat levert het op. De gigant heeft dat nu uit de doeken gedaan.

MQB, dat staat voor Modularer Querbaukasten, is misschien wel de belangrijkste uitvinding van Volkswagen sinds het aanvangen van de 21ste eeuw. Nooit eerder beschikte het concern over zo’n flexibele bodemgroep. De meest uitlopende modellen kunnen er op worden gebouwd, zonder al teveel aanpassingen. Daarnaast kan MQB (Modular Transverse Matrix in het Engels) gebruikt worden in combinatie met conventionele verbrandingsmotoren, hybride-aandrijving én elektrische aandrijflijnen. Spoorbreedte, wielbasis en de overhang aan voor- en achterzijde zijn volledig aanpasbaar en de mogelijkheid bestaat om verschillende stoelconfiguraties in te bouwen.

Standaardisering
Met een beperkt aantal aanpassingen kan MQB dus dienst doen voor allerlei modelvarianten. Van Polo tot CC en Sharan zullen vanaf heden gebruik gaan maken van dit platform dat eigenlijk enorm veel wegheeft van het LEGO-principe. Maar dat is alleen bij Volkswagen. Dan hebben we ook nog Skoda, Seat en Audi die profiteren. De laatste heeft met de nieuwe A3 nota bene de primeur te pakken. De Golf VII is het tweede VAG-model dat MQB als basis heeft. Andere toekomstige auto’s die op het modulaire platform komen te staan zijn onder meer de volgende generatie A1 en TT, maar ook de opvolgers van de Ibiza, Leon, Altea, Fabia, Octavia, Roomster en Yeti.

Marktspecifiek
Maar MQB is meer dan slechts een onderstel. Volkswagen is immers wereldwijd actief en op markten die ieder zo hun specifieke eisen aan een auto stellen. De Passat bijvoorbeeld wordt voor Europa (deels) uit andere materialen opgebouwd dan in Amerika. Ze rijden ook verschillend. Nu Volkswagen MQB heeft kan het veel sneller dan voorheen een model specifiek op de behoeften van een markt construeren. Dat bespaart kosten. Dat wil niet meteen zeggen dat VAG-auto´s in de toekomst goedkoper in aanschaf worden, maar volgens het concern scheppen de ontstane besparingen wel ruimte om meer luxe in te bouwen zonder dat daarvoor de vraagprijs moet stijgen. Een win-winsituatie dus. En qua toekomst biedt het bovendien zeer gemakkelijk de mogelijkheid om alternatieve aandrijflijnen in te bouwen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Volkswagen’s MQB is net LEGO
Volkswagen’s MQB is net LEGO
Volkswagen’s MQB is net LEGO
Volkswagen’s MQB is net LEGO
Redactie
Door Redactie

Zoeken