Nieuws

Audi ontwikkelt revolutionaire nieuwe veiligheidssystemen

Audi ontwikkelt revolutionaire nieuwe veiligheidssystemen

Het aantal elektronische hulpmiddelen in de auto neemt alsmaar verder toe. We worden binnen onze eigen rijbaan gehouden, er wordt voorkomen dat we op onze voorligger botsen en we kunnen automatisch afstand laten houden. Audi werkt momenteel aan een vervolg.

Eén van de nieuwe systemen waarmee Audi momenteel volop aan het testen is betreft intersection assistant, vrij vertaald ‘kruispunt assistentie’. Radarsensoren en een videocamera scannen de omgeving en detecteren op een kruising van links en rechts komend verkeer. Reageert de bestuurder niet, dan waarschuwt het systeem in meerdere stappen door middel van geluids- en optische signalen. Het remmen moet de bestuurder echter wel zelf doen. Het is de bedoeling dat auto’s in een later stadium via car-to-car-communicatie met elkaar kunnen ‘communiceren’ en dat de veiligheidssystemen daaraan aangepast worden.

Emergency braking
In tegenstelling tot de intersection assistant wacht active emergency braking níét of de bestuurder nog op tijd reageert. Dit systeem scant de omgeving door middel van een laser. Wanneer het een obstakel waarneemt, waarschuwt het systeem de bestuurder op het moment dat hij nog kan uitwijken. Is dit niet meer mogelijk, dan brengt het systeem de auto tot stilstand.

Fietser!
Iedereen heeft het weleens meegemaakt: je rijdt achteruit uit een parkeervak en ziet bijna een passerende fietser of auto over het hoofd. Met twee radarsensoren onder de achterbumper signaleert Audi die weggebruikers nu ook en zet het de auto direct tot stilstand.
Iets wat je als bestuurder ook kan overkomen: bij het openen van het portier kan een passerende fietser de openzwaaiende deur nog maar net ontwijken. Ook hiervoor heeft Audi een oplossing. Met behulp van radarsensoren die deel uitmaken van Audi side assist, waarschuwt het systeem door middel van een fel licht in de deur en een geluidssignaal dat er verkeer nadert.

Automatisch file-rijden
Voor wie vaak in de file staat, is een file-assistent in ontwikkeling waarmee de bestuurder gas- en rempedaal en stuurwiel tot een snelheid van 60 km/h ongemoeid kan laten. En voor wie niet zo heel erg bedreven is in het manoeuvreren met een aanhanger, is een systeem in ontwikkeling dat het achteruitrijden met een aanhanger veel eenvoudiger maakt. De bestuurder geeft door middel van een draaiknop de richting van de combinatie aan; omdat het systeem continu zelf kleine correcties uitvoert om de combinatie in de juiste richting te sturen, laat de bestuurder van de auto het stuurwiel daarbij volledig los.

(Mist)verlichting
Op verlichtingsgebied gaat Audi verder met de ontwikkeling van koplampen die voorkomen dat ze tegenliggers verblinden en zich automatisch aanpassen. Dat gebeurt overigens ook als de weersomstandigheden erom vragen. Behalve de koplampen kunnen dan ook de achterlichten qua intensiteit veranderen.Volgens Audi kunnen ze zelfs in mist goed zichtbaar blijven. Is het zicht zeer slecht, dan wordt een speciaal mistachterlicht met lasertechnologie geactiveerd die een lichtstreep op de weg geprojecteerd die de minimale afstand aangeeft die de achterligger moet aanhouden.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi ontwikkelt revolutionaire nieuwe veiligheidssystemen
Audi ontwikkelt revolutionaire nieuwe veiligheidssystemen
Audi ontwikkelt revolutionaire nieuwe veiligheidssystemen
Audi ontwikkelt revolutionaire nieuwe veiligheidssystemen
Audi ontwikkelt revolutionaire nieuwe veiligheidssystemen
Redactie
Door Redactie

Zoeken