Nieuws

TwinAir wint International Engine Of The Year

TwinAir wint International Engine Of The Year

Traditiegetrouw vindt in de loop naar de zomer de verkiezing International Engine Of The Year plaats en dit jaar zijn de juryleden er snel uit. Verrassend is dat het 2-cilinder blok van Fiat – de 875 TwinAir – als grote winnaar uit de bus kwam.

Hoeveel vooruitgang in efficiëntie ze ook hebben geboekt, grote motoren hebben hun beste tijd gehad, vindt ook de jury van de verkiezing International Engine Of The Year. De automobielindustrie is veranderd en daar horen voortaan kleine, zuinige motoren bij. De afgelopen twee edities van de prestigieuze motorenverkiezing was dat al merkbaar, toen Volkswagen met de 1.4 TSI beide keren de beker mee naar huis nam. Fiat mag zich de kersverse winnaar noemen van de titel. Hun twee cilinders tellende 875 TwinAir (Fiat 500) won niet alleen de overallprijs International Engine Of The Year 2011, maar werd ook verkozen tot beste nieuwkomer en won in de categorieën Green Engine Of The Year 2011 en ‘motoren met een inhoud minder dan 1.0 liter’.

Overige klassenwinnaars
Hoewel de Fiat 875 TwinAir tot viermaal toe de meeste punten toebedeeld kreeg kon het niet alles winnen. Simpelweg doordat het motortje vanwege zijn minuscule cilinderinhoud niet in aanmerking kwam voor andere subcategorieën. De lijst met overige winnaars kent zodoende geen enkele verrassing. Sterker nog, die komt op de klasse ‘meer dan 4.0 liter’ gewonnen door de Ferrari 4.5 V8 na exact overeen met die van vorig jaar. De 1.4 liter TSI van Volkswagen won in de klasse ‘1.0 tot 1.4 liter motoren’ en de BMW-PSA 1.6 Turbo deed dit in zijn categorie. De 2.0 liter twin-turbo diesel van BMW kreeg opnieuw de meeste punten bij de motoren ‘1.8 tot 2.0 liter’ en ook de 2.5 liter vijfcilinder turbomotor die onder andere in de Audi RS3 ligt ging er met de meeste stemmen vandoor. Dat de machines van BMW geliefd blijven bij het 76 koppende jurypaneel is duidelijk door deze fabrikant wederom te laten zegevieren in de klassen ‘2.5 tot 3.0 liter’ en ‘3.0 tot 4.0 liter’. Deze winnaars huizen bijvoorbeeld in de 135i en M3.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken