Tijdelijk maar liefst 49% korting op een jaarabonnement!

Pak jouw magazine-moment en blijf op de hoogte van de autowereld!

Tijdelijk maar liefst 49% korting op een jaarabonnement! Bekijk actie >

Dacia Spring

De Dacia Spring is een elektrische auto die wordt geproduceerd door het merk Dacia. Het is de eerste elektrische auto die het merk produceert en is bedoeld om toegankelijk te zijn voor iedereen. Dat blijkt al uit de prijs: de Dacia Spring is een van de goedkoopste elektrische auto's op de markt.


Dacia Spring

Dacia Spring Electric review

De Dacia Spring Electric is een betaalbare elektrische auto die veel mensen in staat stelt om over te stappen op een elektrische auto. Het is een klein, wendbaar en zuinig voertuig dat geschikt is voor ritten in de stad. Ondanks zijn lage prijs heeft hij airco en elektrische ramen standaard. Zijn krachtige elektromotor maakt hem sneller dan je zou verwachten, en zijn kleine draaicirkel is ideaal voor parkeren in de stad.

Dacia Spring: actieradius

De Dacia Spring Electric is een kleine elektrische auto die niet geschikt is voor de snelweg. Toch hebben we ons eraan gewaagd, met een baksteen op het stroompedaal en het mes tussen de tanden. Wat is zijn actieradius dan op topsnelheid? We komen uit op een gemiddeld stroomverbruik van 15,8 kWh/100 km. Daarmee is de Dacia Spring geen zuinigheidswonder. Bij dit stroomverbruik is met 100 km/h een actieradius van 173 kilometer uit de kleine 27,4 kWh-accu te peuteren.

Goedkoopste en de slechtste

De Dacia Spring Electric is de goedkoopste elektrische auto van Nederland. In deze vergelijking neemt hij het op tegen de Renault Twingo Electric. En daar komt de Dacia niet heel goed uit de bus ...

Dacia Spring pluspunten

Ongeacht of je kiest voor een Dacia Spring Electric of Renault Twingo Electric, beide zijn aantrekkelijke opties qua prijs. Maar wat de Dacia Spring uniek maakt, is dat hij de nodige pluspunten heeft die je niet mag negeren. Deze omvatten een lagere aanschafprijs, grotere kofferbak en meer veiligheidssystemen. Bovendien gaat de Dacia ook nog eens 20-30 kilometer verder op een lading dan de Renault. Al met al is de Dacia Spring dus de beste keuze als het gaat om elektrische stadsauto's.

Dacia Spring Electric 4 nadelen

De Dacia Spring Electric wordt in Nederland verwacht als de goedkoopste elektrische auto. Helaas zijn er een aantal nadelen die kopers kunnen verwachten. Zo schatten ze de actieradius te hoog in en is het snelladen veel langzamer dan normaal. Daarnaast haalt de Dacia Spring de 130 km/h niet en is hij veel kleiner dan de Dacia Duster.

Dacia Spring in actieradiustest

De meeste elektrische auto's halen bij lange na de officiële actieradius niet. In onze actieradiustests zien we dat de werkelijke actieradius van elektrische auto's vaak vies tegenvalt. De Dacia Spring is geen uitzondering, met een bereik van 75,2%. 

De Dacia Spring is een budgetvriendelijke elektrische auto

De Dacia Spring is een betaalbare elektrische auto die perfect is voor mensen die op zoek zijn naar een duurzame en milieuvriendelijke optie. Het bereik van de auto is beperkt, maar hij presteert goed in vergelijking met andere elektrische auto's in zijn prijsklasse.

Dacia Spring Electric - de goedkoopste elektrische auto op de markt

De Dacia Spring Electric is een voertuig dat uitsluitend voorziet in je reisbehoeften. Het interieur is weliswaar relatief ruim, maar de materialen zijn eenvoudig en het design vertoont weinig opsmuk. Voor veel autokopers is dat afdoende. De Dacia Spring Electric is 3,73 meter lang en opereert dus in het A-segment. Je zou verwachten dat de Spring Electric onder de motorkap identiek is aan de elektrische Renault Twingo of Zoe Z.E., maar dat is niet het geval. Er ligt namelijk een elektromotor met een hoogste vermogen van ... 44 pk. Voor in de stad is that heel acceptabel, maar voor buiten de stad is het kiele-kiele. Sneller dan 125 km/h wil de Spring Electric namelijk niet. Het batterijpakket heeft een capaciteit van 26,8 kWh. Daarmee moet je door de bank genomen zo'n 225 kilometer ver kunnen komen, of een kleine 300 kilometer als je nooit buiten de stadsgrenzen komt. Opladen doet de Spring Electric niet bijzonder snel: een laadvermogen van 30 kW aan een DC-lader is (optioneel) de max.

Extra's

Elektrische auto's zijn duur, maar de Dacia Spring Electric is een uitzondering. Voor sommige mensen is het de beste deal. Voor 100 euro extra (17.990 euro) krijg je parkeersensoren achter, beschermlijsten op de dorpel en tildrempel, en vloermatten voor en achter. Spaar dus gewoon even door voor de 18.890 euro kostende Dacia Spring Electric Comfort Plus, want dan krijg je ook een multimediasysteem met 7-inch scherm, oranje accenten in het interieur en op de carrosserie, en een achteruitrijdcamera.

Dacia Spring is levensgevaarlijk bij een aanrijding

De Dacia Spring is gebaseerd op de Renault City K-ZE, die weer voortkomt uit de Renault Kwid. De Euro NCAP heeft net de resultaten bekendgemaakt van een nieuwe serie botsproeven en de Dacia Spring kwam dramatisch uit de test, met een score van 1 ster. Bij een aanrijding lopen inzittenden vóór en achter een hoog risico op levensbedreigende verwondingen. Michael van Ratingen, secretaris-generaal van de Euro NCAP, noemt de Dacia Spring "ronduit problematisch" en beschuldigt Renault en Dacia ervan cynisme te tonen door klanten een betaalbare elektrische auto te bieden zonder compromisses te sluiten op het gebied van veiligheid.

Is private lease van de Dacia Spring een goede optie?

Als je kijkt naar de maandelijkse kosten, is private lease van de Dacia Spring in sommige gevallen voordeliger dan wanneer je de auto zelf koopt. Het loont dus om vooraf te checken welke aanbieder het beste tarief voor jouw situatie kan bieden. Let wel: als je minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt, is er geen mogelijkheid om de leasetermijn te verkorten.

Exclusieve Dacia (Spring) verhalen

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties

Zoeken