Tests

Jeep Grand Cherokee

Jeep Grand Cherokee

Nu de SUV´s nog altijd in razend tempo de markt blijven bestormen vergeten we bijna waar die hun roots aan te danken hebben. Juist, auto´s als deze Jeep Grand Cherokee. Aangezien het model vanaf heden leverbaar is in een nieuwe extra luxe uitvoering was er reden genoeg om eens met stap te gaan met dit icoon.

Jeep Grand Cherokee
Steeds vaker doen autofabrikanten afstand van hun oorspronkelijke merkwaarden. Met name in het segment dat vroeger “terreinauto” heette. Vandaag de dag wordt deze klasse – geheel onterecht - in één adem genoemd met de tien jaar geleden ingezette trend van de SUV: modellen met de looks van een terreinauto en redelijke terreincapaciteiten, maar met de focus op luxe en sportiviteit. Echte werkpaarden worden daardoor een zeldzaamheid en het karakter van de oerdegelijke en stoere terreinauto gaat verloren. Niet bij Jeep. De Amerikaanse terreinreus heeft een modellengamma dat zich kenmerkt door een robuuste vormgeving, sublieme offroadprestaties en ademt een sfeer uit die we helaas nog maar weinig aantreffen.

Zevenslots grille
Al sinds jaar en dag vormt de Grand Cherokee de top van het Jeep-gamma. Het model staat het dichtst bij een SUV zoals we die tegenwoordig kennen, maar behoudt de klassieke Jeep-kenmerken die het verleden van het merk markeren. Ondanks dat het model in 2005 al werd gepresenteerd en in 2008 een lichte facelift onderging oogt de Grand Cherokee modern. De strakke lijnen en rechthoekige wielkasten worden afgewisseld met rondgevormde koplampunits en tal van chromen sierstrips. De typerende zevenslots grille met prominent daarboven de letters Jeep doen over zijn inborst geen enkele twijfel bestaan.

Interieur
Zo kenmerkend als het exterieur is ook het interieur. Maar dan helaas in minder positieve zin. Op het eerste gezicht ziet het er verzorgd uit, maar het materiaalgebruik is duidelijk niet meer up-to-date. Harde plastic materialen en sterk glimmend nephout doen afbreuk aan de verwachtingen die het exterieur schept. Dat geldt eveneens voor de afwerking zelf. Het is niet zozeer dat de onderdelen niet op elkaar aansluiten, maar details als een loszittende pookknop, matig weggewerkte kabels van de regensensor en voelbaar mindere materialen verlagen de algehele kwaliteitsindruk. Veelal zijn karakteristieke kenmerken van een dergelijke auto weg te schrijven aan ‘charme’, maar bij een € 70.000,- kostende Grand Cherokee kunnen we dit toch echt niet negeren en mag je als klant meer verwachten.

Bochten
Met een flinke reis voor de boeg pakken we de auto in. De voltallige redactie reist af naar Genève en dat betekent dat er voor een week bagage voor vier mensen mee moet. Geen probleem. De tildrempel is weliswaar erg hoog, maar de Grand Cherokee slokt gemakkelijk 978 liter bagage op. Naar goed Amerikaans gebruik is het interieur rijkelijk bedeeld met bekerhouders en diverse opbergmogelijkheden. Eenmaal plaatsgenomen achter het stuurwiel komt het echte Amerikaanse karakter naar boven. De grote stoelen zitten comfortabel, maar bieden relatief weinig steun in de bochten. Nu we het toch over bochten hebben. Het is even schrikken nu ook wij ongemerkt de vergelijking trekken met de SUV’s. De besturing van de Grand Cherokee is licht, indirect en de auto voelt zwaar aan. Sportiviteit is de Grand Cherokee vreemd, daarvoor zul je toch echt bij de Duitse concurrentie moeten zijn. Amerikaanse glamour is het weldegelijk – zo zal later blijken – en dat zien wij als een absoluut pluspunt. De reis voert ons over honderden kilometers Autobahn waarbij de 3.0 liter CRD V6-dieselmotor tevreden in het vooronder gromt. Met 218 pk en 510 Nm goed voor keurige prestaties; 0-100 km/h in 9,0 seconden en een topsnelheid van 200 km/h. Tekort komen doe je niet, zelfs niet wanneer je op de linkerbaan tussen de snelle Duitsers mee wilt rijden.

Comfort
In alle rust en comfort vliegt de Autobahn onder ons voorbij. Opvallend is de manier waarop oneffenheden door het onderstel worden gladgestreken alsof ze er niet zijn. De aanzienlijk stuggere vering van concurrerende SUV’s zou hier merkbaar meer moeite mee hebben. Ondertussen verzorgt het MyGIG-multimediasysteem voorzien van een 30 GB harddisk gekoppeld aan een audiosysteem van Boston Acoustics de entertainment aan boord. Daarin geïntegreerd is het prima werkende navigatiesysteem dat op zijn taak is berust en ons zonder enige aarzeling de juiste wegen laat kiezen. Wat betreft ruimte ook geen klagen. Voorin kun je vrij zitten, zitten de stoelen goed en de hoofd- en beenruimte fors. Na het stuurwiel te hebben overgedragen en plaats te hebben genomen op de achterbank blijkt dat je hier aan comfort moet inleveren. Door de hoge wagenvloer en de laaggeplaatste achterbank zit je met opgetrokken knieën. Op korte afstanden is dit te doen, maar voor een langere reis op den duur hinderlijk en vermoeiend.

Waardering
Na een dag sturen arriveren we op onze eindbestemming. Op zoek naar een mooie fotolocatie passeren we een oude steengroeve die helaas niet meer toegankelijk is. De Jeep voelt zich in deze omgeving echter duidelijk in zijn element. De motor spint er lustig op los als de bergweggetjes worden beklommen. Niets dan lof overigens voor het geluid van de krachtbron, die bromt zo lekker dat je je bijna afvraagt waarom er nog een V8 leverbaar is. We wijken van de gebaande paden af en slaan een steile grindweg in. Gezien de sporen die er al staan niet geschikt voor de eerste de beste personenauto of asfaltgeoriënteerde SUV. Dit is het moment waarop je de Grand Cherokee pas echt op zijn waarde gaat inschatten. Enkele sneeuw- en ijsresten die door de schaduw van de bomen nog niet weggesmolten zijn, flinke keien, modderige ondergronden en steile hellingen. Voor de Grand Cherokee is het allemaal kinderspel. Voor de zekerheid schakelen we de lage gearing in om een wel heel steile helling te trotseren. Zonder moeite waant onze Jeep zich naar boven en die lage gearing was vermoedelijk niet eens nodig geweest.

Iconen
Gelukkig, ze bestaan nog: iconen. De Jeep Grand Cherokee is er één van. Hoezo een terreinauto moet sportief zijn? SUV’s moeten sportief zijn, maar een Grand Cherokee kan niet in dat hokje worden geplaatst. Jeep behoudt zijn eigen koers en bouwt met de Grand Cherokee nog altijd een onvervalste terreinkoning. Op de weg voert comfort de boventoon en dat heeft tot gevolg dat de carrosserie wat meer beweegt in bochten, de auto wat duikt bij remmen en de besturing licht en indirect is. Het is de charme die past bij een model als deze. Wie het harde verlaat zal de Grand Cherokee pas echt gaan waarderen. Geen obstakel lijkt niet te bestijgen, veelal is het de durf van de bestuurder dat roet in het eten gooit. Desalniettemin kent de Grand Cherokee enkele onvolkomenheden die we niet recht kunnen praten. Het materiaalgebruik en de afwerking van het interieur laat te wensen over, de zit op de achterbank is oncomfortabel op lange afstanden en hoewel de dieselkrachtbron heerlijk klinkt lust hij ook een slok. Achter de coulissen staat echter een opvolger klaar. Als die, met behoudt van de merkwaarden, beschikt over een beter interieur en een wat zuinigere aandrijflijn dan zal Jeep een roemrijk verleden voort kunnen zetten.

Epiloog
Voor deze test reden wij met de Grand Cherokee Overland Heritage, een nieuwe uitvoering voorzien van alle gemakken die op de optielijst staan. Lederen bekleding, metallic lak, een uitgebreid audiosysteem met harddisk, een navigatiesysteem, achteruitrijcamera, Bluetooth-carkit en elektrische bediening van stoelen, ruiten en pedalen(!) alsook verwarming van de voorstoelen én de achterbank. De Grand Cherokee Overland Heritage is er voor € 69.990,- en enkel leverbaar met de door ons gereden 3.0 V6 CRD.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Jeep Grand Cherokee
Jeep Grand Cherokee
Jeep Grand Cherokee
Jeep Grand Cherokee
Jeep Grand Cherokee
Jeep Grand Cherokee
Jeep Grand Cherokee
Jeep Grand Cherokee
Jeep Grand Cherokee
Jeep Grand Cherokee
Jeep Grand Cherokee
Jeep Grand Cherokee
Jeep Grand Cherokee
Jeep Grand Cherokee

Zoeken

Merk- & modeldossiers