Tests

Zuinig rijden is wel leuk: Toyota Prius

Zuinig rijden is wel leuk: Toyota Prius

Zuinig, comfortabel en een rijke uitrusting. Alsof een zuinige auto karig uitgerust moet zijn en niet comfortabel hoeft te rijden. Toyota bewijst dat zuinig rijden wel degelijk samengaat met comfort en luxe. Maak kennis met de Toyota Prius!

Van de eerste generatie van de Prius heeft Toyota in Nederland slechts 500 exemplaren verkocht in drie jaar tijd. Niet echt een succes dus. De nieuwe Prius behaalde dit aantal in slechts drie weken tijd. De teller staat nu al op bijna 900 verkochte modellen sinds zijn marktintroductie in februari dit jaar. Zelfs de importeur had dit succes niet verwacht waardoor de levertijd inmiddels meer dan een jaar bedraagt. Maar er wordt hard aan gewerkt om zoveel mogelijk modellen naar Nederland te krijgen.

Het moge dus wel duidelijk zijn dat de Prius II een waar succes is. En niet alleen in verkoopaantallen. Hij wordt alom gewaardeerd door diverse instanties en heeft onder andere een prijs gewonnen voor de zuinigheid en milieuvriendelijkheid. Toch zul je denken dat de Prius een bijzonder te rijden auto is, het is immers een hybride voertuig. Wij gingen daarom op pad met de Prius om deze eens uitgebreid aan de tand te voelen en de voor- en nadelen op een rijtje te zetten.
 
Over smaak valt niet te twisten
Allereerst moet gezegd worden dat het een bijzondere auto is. Hij heeft een moderne en zelfs een klein beetje futuristische uitstraling die je niet alleen van buiten, maar ook in het interieur terug ziet. Dat maakt de auto bijzonder en geeft ook duidelijk aan dat je hier niet met een ‘normale’ auto te maken hebt. De reacties die wij kregen waren dan ook heel divers. De één vindt ‘em mooi, de ander vindt het helemaal niets.
 
Waarom start de motor niet?
Maar goed, over uiterlijk valt te twisten, laten we maar gewoon instappen en eens gaan rijden. Instappen gaat bijzonder makkelijk en dan hebben we ook meteen een groot pluspunt te pakken: hij is bijzonder ruim! Zowel voor- als achterin heb je niets te klagen en de grote achterklep geeft een ruimte toegang tot de kofferbak. Starten gebeurt met een druk op de knop, maar dan… Nog een keer drukken, nog een keer drukken en nog maar eens! Waarom gebeurt er niets? Oh ja, hij start alleen de elektromotor! We zetten de versnelling in ‘D’ en laten de rem los. Zonder enig hoorbaar geluid rolt de Prius weg. Een beetje gas bij en hij begint te versnellen. Geeft je nog wat meer gas dan begint de benzinemotor, bijna schokvrij, te lopen om mee te helpen. Schakelen is niet nodig want de Prius is voorzien van een E-CVT, ofwel een elektronisch geregelde automaat, die net als een Van Doorne’s transmissie, geen versnellingen kent. Het optrekken gaat daardoor heel vloeiend, het enige nadeel is dat de motor ontzettend veel toeren maakt en je die continue blijft horen. Zodra je het gas loslaat en een constante snelheid gaat rijden, wordt het lekker stil in het interieur.
 
Benzine- en elektromotor
De Prius presteert goed. Onder de motorkap liggen twee motoren. De eerste is een 1.5 liter benzinemotor afkomstig uit de Yaris. Deze levert een vermogen van 78 pk bij 5.000 tpm. De tweede is een elektromotor welke een maximaal vermogen van 68 pk levert tussen 1.200 en 1.540 tpm. Het maximale koppel van de electromotor is met 400 Nm behoorlijk veel en is direct beschikbaar! Het vermogen van beide motoren samen wordt via het hybride systeem overgebracht op de voorwielen. Op de Energy Monitor, die midden op het dashboard zit, kun je zien welke motor er in werking is en wat er met het vermogen gebeurt. Laat je het gas los dan gaat er energie via de elektromotor naar de accu. Rij je door de stad dan zie je bijvoorbeeld alleen de elektromotor werken er gaat er een pijl van de accu via de elektromotor naar de voorwielen. Hierdoor zie je continue wat er gebeurt en dat is best interessant om te zien. Bovendien kun je continue het verbruik zien, iets waar het bij de Prius natuurlijk voornamelijk om draait. Waar wij natuurlijk erg benieuwd naar waren is het verbruik. In de testperiode hebben wij een gemiddeld verbruik gehaald van 6,1 liter op 100 km (1 op 16,3). Ook hebben we een paar honderd kilometer heel bewust gereden waarbij we op een verbruik kwamen van 5,4 liter op 100 km (1 op 18,5). Dit is niet het verbruik wat Toyota opgeeft (4,3 liter op 100 km) maar toch ontzettend zuinig. Met welke andere benzineauto kun je zo zuinig rijden?
 
Goed uitgerust
Rijden in de Prius is comfortabel. De E-CVT maakt het optrekken heel vloeiend en inhalen op de snelweg gaat met gemak. Even het gas intrappen, je hoort de benzinemotor toeren maken, en je kunt eraan voorbij gaan zonder moeite te doen. Ook het bochtengedrag is dik in orde. De Prius is redelijk hoog, maar helt niet irritant over in bochten. Bovendien stuurt ‘ie lekker strak de bochten door en ook de remmen werken prima. Over luxe heb je totaal geen klagen. De door ons gereden Business Edition, die €3.500,- duurder is dan de standaard uitvoering, is voorzien van veel luxe en elektronisch snufjes. Neem bijvoorbeeld de keyless entry waardoor je alleen maar je hand door de deurgreep hoeft te doen en de deuren gaan van het slot. Verder is er een goed klinkende radio van JBL gemonteerd met een 6 CD wisselaar. De bediening van de climatronic, het perfect werkende navigatiesysteem, de radio en boordcomputer gaan via het centrale display (touchscreen) waar je ook de Energy Monitor op kunt zien. Verder zijn de meest belangrijke zaken zoals de radio, climatronic en boordcomputer vanaf het stuur te bedienen. Helaas zijn die knopjes ’s avonds bijna niet af te lezen en zit je al snel te zoeken. Persoonlijk vindt ik de ergonomie niet geweldig, het centrale display ziet er heel mooi uit en werkt prima maar de bediening is soms een beetje te omslachtig zoals velen dat ook vinden van het iDrive van BMW.
 
Dank u wel minister Zalm!
Als laatste de prijs. De Prius is leverbaar vanaf €25.250,-. Voor €28.950,- staat de door ons gereden Business Edition bij u voor de deur. Dit zijn ook meteen de twee enige uitvoeringen. Deze toch relatief lage prijs is te danken aan de Nederlandse overheid die de auto vrij heeft gesteld van de BPM, wat ruim € 7.600,- scheelt in de aanschafprijs. Bovendien is de auto door de RDW gewogen nadat het hybride gedeelte er is uitgehaald en scheelt het een aantal treden in de wegenbelasting.
 
Conclusie
De Toyota Prius is een prima rijdende auto die wat vormgeving betreft enorm is verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. De Prius is zuinig (gemiddeld 1 op 16,3) maar tegelijkertijd hoef je niets af te doen aan rij-eigenschappen. Het is een volwaardige auto met heel veel ruimte, zowel voor- als achterin. De Business Edition is bovendien zeer luxe uitgerust en van alle gemakken voorzien. Door de vrijstelling van de BPM en de korting op de wegenbelasting is de Prius nog eens betaalbaar ook! En over de techniek hoeft u zich geen zorgen te maken. Toyota heeft een fantastisch imago op het gebied van betrouwbaarheid. Voor wie dat niet genoeg zegt, Toyota geeft 8 jaar of 160.000 km garantie op het hybride gedeelte. Overtuigd?

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Zuinig rijden is wel leuk: Toyota Prius
Zuinig rijden is wel leuk: Toyota Prius
Zuinig rijden is wel leuk: Toyota Prius
Zuinig rijden is wel leuk: Toyota Prius
Zuinig rijden is wel leuk: Toyota Prius
Zuinig rijden is wel leuk: Toyota Prius
Zuinig rijden is wel leuk: Toyota Prius
Zuinig rijden is wel leuk: Toyota Prius
Redactie
Door Redactie

Zoeken