Tests

BMW M3 Coupé

BMW M3 Coupé

In het Zuid-Spaanse Andalusië gingen wij voor het eerst op pad met de BMW M3 Coupé. De nieuwe sportauto van BMW is een absolute geweldenaar met fantastische rij-eigenschappen, superieure prestaties en een krachtige V8.

Zijn race-DNA heeft de M3 al sinds de eerste generatie. Dat model zag in 1986 het levenslicht en deelde veel van de motorcomponenten met de F1-auto van die tijd. Deze eerste generatie M3 was dan ook oorspronkelijk ontwikkeld voor de racerij. Het straatmodel werd echter een enorm succes en serieproductie was onontkoombaar. Inmiddels zijn we drie generaties en 180.000 verkochte M3’s verder. Waar het in 1986 allemaal begon met een 195 pk sterke viercilinder, evolueerde de M3 in 1992 naar een 286 pk sterke zes-in-lijn en acht jaar later naar 343 pk. Ditmaal evolueerde de M3 nog een stap verder en is de band met de autosport en Formule 1 sterker dan ooit.

Indrukwekkende V8 met F1-kenmerken
Voor de BMW ingenieurs vormde deze nieuwe krachtbron een enorme uitdaging. Voor het eerst debuteert er namelijk een V8 in de 3-serie. En wat voor een V8! De motor deelt diverse componenten met de krachtbron uit de BMW Sauber F1-bolide. Mede dankzij de toepassing van lichtgewicht - maar ijzersterke - materialen is de V8 17% krachtiger, 8% zuiniger en bovendien ook nog eens 15 kg lichter dan de zes-in-lijn van de vorige generatie. Indrukwekkend is het maximum toerental van 8.400 tpm wat uiteraard een knipoog geeft naar de extreem hoge toerentallen van de F1-motor. Vooral dankzij dit hoge toerental is de auto nagenoeg schakellui te rijden. Je kunt enorm lang doorhalen in de versnellingen en zowel boven als onderin toeren is keer op keer een krachtsexplosie voor handen. Maar liefst 85% van het koppel van 400 Nm is dan ook over een toerenbereik van 6.500 tpm beschikbaar. En totdat de toerenbegrenzer bij 8.400 tpm ingrijpt! Dat alles vertaalt zich in spectaculaire prestaties waaronder een 0-100 km/h sprint in 4,8 seconden en een begrensde topsnelheid van 250 km/h.

Nagenoeg volledig andere carrosserie
Het verschil tussen de 3-serie Coupé en de M3 is groter dan ooit tevoren. Slechts de koplampen, het kofferdeksel, de achterlichten en de portieren zijn gelijk aan de 3-serie Coupé. Alle andere carrosseriedelen zijn door BMW opnieuw ontworpen en ontwikkeld. Daarbij is veelvuldig gebruik gemaakt van lichte materialen. Denk daarbij aan een aluminium motorkap, plastic zijschermen en zelfs een dak van carbon. Volgens de ingenieurs van BMW M GmbH heeft voor alle onderdelen de filosofie ‘vorm volgt functie’ gegolden. Zo zorgen de extra luchtinlaten voor voldoende koeling van de motor, maakt de spectaculaire powerdome in de motorkap ruimte voor de V8 en zorgen de spoiler op de kofferbak en de diffusor in de achterbumper voor extra neerwaartse druk op de achteras. Al deze onderdelen samen zorgen voor een krachtige, machtige en op snelheidgerichte vormgeving die de M3 zelfs stilstaand doet lijken bewegen.

Interieur
Die uiterst sportieve ambiance zien we binnenin minder terug. De werkplek van de bestuurder is zakelijk en overzichtelijk gehouden. Precies zoals het een BMW betaamt. Maar is er wel ruimte geweest voor subtiele sportieve details zoals een lekker dik M-sportstuurwiel, een M-instrumentenpaneel en een dashboard dat is bekleed met leer in een carbonmotief. De heerlijke sportstoelen zetten de bestuurder en passagier ruim voldoende klem en bieden bovendien – voor wie dat wenst – ruim voldoende comfort.
Nürburgring
Alle optische kenmerken maken de M3 al tot een bijzondere auto, maar dat geldt des te meer voor zijn sportieve inborst. Zijn ziel is net als elke andere M-automobiel geboren op de beroemde Nordschleife van de Nürburgring. Daar hebben de ingenieurs en coureurs de auto tot het uiterste gedreven. Keer op keer werden de tijden geanalyseerd en de techniek nogmaals onder de loep genomen. Officieel spreekt BMW het niet uit, maar vergeleken met zijn concurrenten moet de M3 een allesvernietigende tijd weten neer te zetten.

Overweldigende acceleratie
Om optimaal te kunnen proeven van deze sublieme afstelling reisden wij naar het warme zuiden van Spanje. In de binnenland van Andalusië - nabij Marbella - vinden we brede bergwegen met prachtige lange bochten. Qua afwisseling doen de wegen niet geheel toevallig enigszins denken aan de Nürburgring. De lange doordraaiers, de korte hairpins en de afwisseling van goed en slecht wegdek maakten het tot een uitdaging om de M3 op zijn uiterste te besturen. Enigszins aftastend begint de reis. Buiten schijnt de zon volop, de lucht is strakblauw en de Melbourne Red gelakte M3 tekent prachtig af tegen de helderblauwe horizon. We stappen in en de motor start na een druk op de knop. Een diepe brul volgt, waarna het stil wordt. De handgeschakelde zesbak wordt in de eerste versnelling gezet en met alle gemak wordt de auto in beweging gezet. Geen zware koppeling, zware besturing of knalhard onderstel. Het verschil met een gewone 3-serie Coupé is nu nog nauwelijks merkbaar. Juist dat maakt de M3 tot een praktische en dagelijks inzetbare sportauto. Wanneer het gaspedaal wordt ingetrapt en de M3 snelheid begint te maken dringt een diepe zware sound door tot het interieur. Ik krijg het kippenvel op m’n rug. Het machtige geluid van de motor en het uitlaatsysteem hebben mij in hun macht. De M3 heeft me gevangen en niemand die dit beest nog kan temmen. De overweldigende acceleratie drukt ons achterin de stoel en pas het maximaal haalbare van 8.400 tpm schakel ik over. Heerlijk wat een geluid deze auto maakt en wat een groot voordeel dit hoogtoerige karakter biedt. Schakellui rijden in de beste zin van het woord. Want de bergwegen volstaan om in de derde versnelling te worden genomen. Zelfs bij lage snelheden accelereert de M3 als een bezetene en in de drie kan gemakkelijk worden doorgehaald tot de volgende bocht wordt bereikt. Op dat moment ook wordt duidelijk wat voor een indrukwekkend remsysteem BMW heeft ontwikkeld. De blokken bijten zich vast in de schijven en van 100 naar 0 km/h kost slechts 34 meter en 2,4 seconden. De keramische remmen hebben daarbij ook tijdens stevig remwerk geen last van fading en lijken onvermoeibaar.

MDrive
Om de auto geheel naar wens af te stellen – BMW verwijst daarbij uiteraard naar de autosport – is het interieur voorzien van drie nieuwe knoppen. De knop Power maakt de reactie op het gaspedaal nog alerter, de knop DSC kan het ‘ESP’ uitschakelen in twee fasen en de knop EDC dient voor de instelling van de actieve dempers (Electronic Damper Control). Met het optionele MDrive kun je je favoriete instellingen opslaan en met een druk op de knop inschakelen.

Ascari Race Resort
De prachtige bergwegen hebben als nadeel dat we te maken hebben met andere verkeersdeelnemers. Zijn afstelling op de Nürburgring valt dan ook nergens anders beter te bewijzen dan op het circuit. Wij rijden naar het prachtige Ascari Race Resort dat midden in de Spaanse natuur ligt. Op dit privé-circuit van Ascari-oprichter Klaas Zwart heerst een sfeer van luxe en ontspannenheid. Om het circuit te verkennen rijdt een M5 op kop. Na twee ronden kennis te hebben gemaakt met de schitterende bochten die zijn gebaseerd op de mooiste bochten van ‘s werelds meest populaire circuits wordt het tijd de M3 Coupé eens echt de sporen te geven. Hier moet hij zich bewijzen. En het zal geen verrassing zijn dat de M3 absoluut niet teleurstelt. Bochten kunnen met extreem hoge snelheden worden genomen en de grens ligt heel ver. De grip is ongekend en wie toch te ver gaat wordt gecorrigeerd door de elektronica. Gelukkig heeft BMW zelfs in de meest veilige stand van het DSC voldoende ruimte gelaten om te kunnen spelen. Een mooie drift is daardoor nagenoeg risicoloos uit te lokken.

Conclusie
De M3 heeft zich bewezen. De inspanningen van de ingenieurs zijn na bijna vijf jaar werk eindelijk zichtbaar. En wat een fantastische prestatie hebben de heren uit Beieren geleverd. De M3 Coupé is een geweldige sportauto die keer op keer het kind in je naar boven haalt. Niet alleen zijn spectaculaire uiterlijk, maar vooral ook zijn machtige V8 en superieure rij-eigenschappen trakteren je als bestuurder op een onbeschrijfbare dosis plezier.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
BMW M3 Coupé
BMW M3 Coupé
BMW M3 Coupé
BMW M3 Coupé
BMW M3 Coupé
BMW M3 Coupé
BMW M3 Coupé
BMW M3 Coupé
BMW M3 Coupé
BMW M3 Coupé
BMW M3 Coupé
BMW M3 Coupé
Redactie
Door Redactie

Zoeken