Tests

Waardige Corolla-opvolger: Toyota Auris

Waardige Corolla-opvolger: Toyota Auris

De nieuwe Toyota Auris is Toyota’s opvolger voor de succesvolle Corolla. Het model is leverbaar als 3- en 5-deurs en heeft een opvallend interieur. Toyota zet met de Auris in op de zakelijke rijder en heeft hoge verwachtingen van de hatchback.

Na veertig jaar trouwe dienst wordt de Corolla hatchback vervangen door een compleet nieuw model; de Auris. Maar de Auris is meer dan alleen een nieuw model en een opvolger voor de Corolla. Toyota wil zich met de Auris namelijk meer gaan profileren als een zakelijk merk. Zonder daarbij uiteraard de huidige doelgroep – die grotendeels uit particulieren bestaat - te verliezen. Om vooral de zakelijke rijder (extra) aan te spreken kan de Auris bogen op een aantal sterke punten. Zo is Toyota’s nieuweling leverbaar met krachtige motoren, een uitgebreide uitrusting en is de prijsstelling (vanaf € 17.990,-) scherp. Vooral dankzij Toyota’s bewezen kwaliteit en hoge restwaarde liggen de leaseprijzen (vanaf € 349,- per maand) duidelijk lager dan bij de concurrentie. Op papier klinkt het veelbelovend, maar kan de Auris deze mooie woorden ook waar maken? Alleen een uitgebreide kennismaking met de Auris kan deze vraag beantwoorden.

Designcentrum in Zuid-Frankrijk
Het design van de Auris is van Europese bodem. Evenals de Aygo en de Yaris is het ontwerp van de Auris ook gemaakt bij Toyota’s designcentrum in Zuid-Frankrijk. De ontwerpers hebben daar echter wel voor de veilige weg gekozen. De Auris is immers meer een moderne versie van de Corolla dan een volledig nieuw model. Revolutionair kan het exterieur dan ook niet worden genoemd. Dat neemt niet weg dat de auto een degelijke, tikkeltje sportieve en gewoonweg nette uitstraling heeft.

Echte schoonheid zit van binnen
Binnenin is dat een heel ander verhaal. De ontwerpers hebben zich in het interieur duidelijk uit mogen leven. Direct in het oog springend is de hoge middenconsole die als het ware lijkt te zweven. Ook de driedimensionale klokkenwinkel, het gebruik van metallic grijsgekleurd plastic en de verzorgde materiaalkeuze vallen in positieve zin op. Wel jammer dat het klepje van het bovenste dashboardkastje is gemaakt van dun en kwalitatief veel minder hoogwaardig materiaal dan andere onderdelen. De rest van het interieur straalt kwaliteit en degelijkheid uit. En waar het exterieur weinig spannends laat zien is het interieur des te verrassender. Daarbij is de ergonomie eveneens dik in orde. Vooral het touschreen display van het gecombineerde audio-/navigatiesysteem werkt prima. Alleen wel jammer dat je voor de bediening van de boordcomputer door of langs het stuur moet om het knopje in de klokkenwinkel te bedienen. Dat had toch gewoon op het stuur gekund?

Ruim, vooral achterin
Eenmaal ingestapt is het niet alleen de kwaliteitsbeleving die een positieve indruk achterlaat. Ook de ruimte mag bij de Auris als een pluspunt worden gezien. Voorin hebben de bestuurder en passagier voldoende ruimte en de stoelen zijn optimaal te verstellen. Een beetje meer zijdelingse steun had welkom geweest, maar mis je alleen bij een sportieve rijstijl. De achterbank is opvallend ruim en ook de hoofdruimte voor de achterinzittenden is dik in orde. Dankzij het ontbreken van de typische middentunnel in de vloer kan ook de middelste passagier de benen prima kwijt. De bagageruimte is met een inhoud van 354 liter gemiddeld voor deze klasse. Wie de beschikbare ruimte wil vergroten kan dankzij het Easy-Flat-systeem de achterbank moeiteloos in twee delen neerklappen. Voldoende opbergvakjes bieden plaats aan zaken als een telefoon, een portemonnee en andere losse spullen.

Stille en soepele dieselmotor
Zoals inmiddels geopperd wil Toyota het vooral in de zakelijke markt goed gaan doen met de Auris. Een breed motorengamma kan dan ook niet ontbreken. Naast de 97 pk sterke 1.4 en 124 pk sterke 1.6 levert Toyota dan ook een drietal dieselmotoren met respectievelijk 90, 126 en 177 pk. Wij reden de 126 pk sterke 2,0 liter viercilinder dieselmotor (2.0 D-4D-F) die het wat verkopen betreft in het zakelijke segment goed moet gaan doen. De motor is standaard voorzien van een roetfilter en gekoppeld aan een prettig schakelende zesbak. Om de motor te starten is een druk op de knop voldoende. Niet alleen tijdens stationair lopen, maar ook bij het accelereren valt direct de rustige loop van deze krachtbron op. Geen opvallende dieselbrom, maar een stil en soepel lopende viercilinder. Petje af! Behalve de rust die deze krachtbron met zich meebrengt zorgen de 126 pk’s ook voor prima prestaties. Het koppel van 300 Nm is immers al bij 1.800 tpm volledig beschikbaar en dat zorgt voor voldoende trekkracht. Je hebt dan ook nimmer het gevoel tekort te komen. Even snel inhalen of een sportieve rijstijl zijn geen enkel probleem, maar een sportauto is het natuurlijk niet. In iets meer dan 10 seconden sprint de Auris 2.0 D-4D-F naar 100 km/h en de topsnelheid ligt rond de 195 km/h. Dat alles combineert de viercilinder met een gemiddeld verbruik van 7,1 liter (testmeting) per 100 km.

Veilig sportief
Dat Toyota zich met de Auris meer dan ooit richt op de Golf, Astra en Focus valt op in het Europese weggedrag van de auto. Zo biedt de besturing veel gevoel en is deze relatief direct. Maar ook het onderstel voelt Europees aan. De nadruk ligt hier vooral op comfort, maar wij omschrijven de Auris graag als veilig sportief. Een paar snelle bochten, onverwachte manoeuvres, maar ook het bewust opwekken van glijpartijen brengen de Auris niet van de wijs. Hij ligt lekker strak op de weg, laat gerust met zich spelen, maar biedt anderzijds ook veel comfort. Een prachtig uitgebalanceerd onderstel dat het midden kiest tussen een Golf en een Focus. En dat is zeker een compliment.

Uitrusting
Toyota levert de Auris als 3- en als 5-deurs en in vijf verschillende uitrustingsniveaus: Basis, Terra, Sol, Luna en Executive. De laatste drie versies zijn speciaal voor de zakelijke veelrijder ook als Business leverbaar en heeft een pakket ter waarde van € 3.250,- voor een meerprijs van € 1.250,-. Het Business-pakket omvat een 7” Full Map DVD-navigatiesysteem met kleurenscherm, TMC (filemelding) en een geïntegreerde BluetoothTM-carkit. De standaarduitrusting is al vanaf het basismodel compleet. Standaard wordt elke Auris voorzien van elektrisch bedienbare ramen (vóór) en spiegels, een boordcomputer, centrale vergrendeling op afstandsbediening en een radio/CD-speler met MP3 afspeelmogelijkheid. De veiligheidsuitrusting is met twee airbags vóór, gordijnairbags vóór en achter, zij-airbags en een knie-airbag bijzonder compleet. De vijfsterren-status in de EuroNCAP crashtest bewijst bovendien Toyota’s inspanningen op veiligheidsgebied.

Conclusie
Toyota vervangt – na veertig jaar trouwe dienst – de Corolla hatchback door de Auris. Zoals in de inleiding reeds aangehaald is het echter niet alleen de naam die veranderd is. Het exterieur mag dan weinig spannend zijn vormgegeven, het interieur valt direct op. De hoge middenconsole, de goede ergonomie (behalve van de boordcomputer) en de driedimensionale klokken zorgen voor een moderne uitstraling. Ook de interieurruimte is een sterk punt van Toyota’s nieuweling. De soepele en stille dieselmotor in combinatie met het veilig sportieve onderstel maken de Auris tot een prettige reisgenoot die een sportieve rijstijl toestaat. Dankzij het Business-pakket, maar ook de uitgebreide uitrusting en optielijst is de Auris bovendien gericht op de zakelijke veelrijder. Als Toyota het knopje van de boordcomputer beter positioneert, het klepje op het dashboardkastje vervangt en het windgeruis nog wat verder terug kan dringen is de Auris de concurrentie te slim af. Het hoge veiligheidsniveau, de gunstige prijsstelling en het prettige onderstel maken de Auris tot een potentiële bestseller. En daarmee is het absoluut een waardige opvolger voor de Corolla.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Waardige Corolla-opvolger: Toyota Auris
Waardige Corolla-opvolger: Toyota Auris
Waardige Corolla-opvolger: Toyota Auris
Waardige Corolla-opvolger: Toyota Auris
Waardige Corolla-opvolger: Toyota Auris
Waardige Corolla-opvolger: Toyota Auris
Waardige Corolla-opvolger: Toyota Auris
Waardige Corolla-opvolger: Toyota Auris
Waardige Corolla-opvolger: Toyota Auris
Waardige Corolla-opvolger: Toyota Auris
Waardige Corolla-opvolger: Toyota Auris
Waardige Corolla-opvolger: Toyota Auris
Redactie
Door Redactie

Zoeken