Tests

Mini Cooper S

Mini Cooper S

Als we spreken over een succesvol concept dan is de Mini daarvan een goed voorbeeld. Maar ook een succesvolle auto valt te verbeteren. BMW Mini heeft er dan ook alles aangedaan om bij deze tweede generatie de puntjes op de ´i´ te zetten. Wij reden het topmodel; de Mini Cooper S.

Eigenlijk is er maar één automerk dat de tijden van vroeger echt heeft kunnen doen herleven; Mini. In de afgelopen jaren zagen we diverse modellen van weleer nieuw leven worden ingeblazen, maar enkel Mini is het echt gelukt. Dat alles is te danken aan BMW dat zich in 2001 bekommerde over het merk Mini. De geschiedenis begon eind jaren ´50 toen Leonard Lord - directeur van de British Motor Corporation - van mening was dat er behoefte zou zijn aan een nieuw auto-concept. De auto moest klein van buiten zijn en groot van binnen. In 1957 benaderde Leonard Lord de Brit Alec Issigonis om het concept uit te werken. Een jaar later had Issigonis twee prototypes klaar staan. Lord was zo enthousiast over de rij-eigenschappen en het design dat er binnen een jaar taad een productiemodel moest staan. En dat gebeurde. Issigonis ontwikkelde in 12 maanden tijd de Mini die onder de merknamen Morris en Austin (beide oprichters van de British Motor Corporation) in de markt werd gezet. Vele jaren later kwam Mini onder de vlag van Rover. Maar Rover ging falliet en werd overgenomen door BMW dat het uiteindelijk weer van de hand deed. Ondanks de verkoop van Rover bleef Mini eigendom van de Duitsers. Men had grote plannen!

Successtory
In 2001 kwam de eerste generatie van de compleet nieuwe Mini – ontwikkeld door BMW - op de markt. De New Mini werd echter meer dan zomaar een automerk. BMW creëerde een complete lifestyle rondom het merk. De relatief hoge verkoopprijzen, zijn fantastische retro-uiterlijk en de uitgebreide mogelijkheden om de auto geheel naar wens aan te kleden maakten de Mini tot één van de meest begerenswaardige auto´s van de 21ste eeuw. Het resultaat was ongekend en BMW kan terugkijken op een successtory. Maar zoals veelal het geval is, valt er altijd nog weer het nodige te verbeteren. Zo was het onderstel vrij hard en vooral de afwerking van het interieur een zwak punt. Ondanks de enorme verkoopcijfers was dit voor BMW reden genoeg om de Mini compleet te vernieuwen. Sinds 18 november 2006 – de geboortedag van Alec Issigonis – staat de tweede generatie van de nieuwe Mini dan ook bij de dealers. Maar wel met behoud van het concept zoals dat in 2001 werd gepresenteerd.

Nauwelijks uiterlijke verschillen
Grote cosmetische verschillen tussen de eerste en tweede generatie van de Mini zijn er dan ook niet. Onderhuids mag het model compleet nieuws zijn, de uitstraling is behouden gebleven. Liefhebbers kunnen de auto echter onderscheiden aan zijn grotere koplampen, hogere motorkap en de bredere achterzijde. De toegenomen buitenafmetingen zijn pas zichtbaar wanneer de eerste en de tweede generatie naast elkaar worden geparkeerd.

Kwaliteitssprong
De grootste verschillen zijn binnenin de te vinden. Daar is een enorme vooruitgang geboekt. Vooral de afwerking en materiaalkeuze zijn van een veel hoger niveau. Eindelijk heeft Mini materialen gebruikt die passen bij het premium karakter van de auto. Hard plastic is nog maar nauwelijks terug te vinden en de vele rammeltjes en kraakjes die het vorige model kenmerkten zijn verdwenen. Dat alles is de degelijkheid ten goede gekomen. Het dashboard wordt gekenmerkt door de centrale snelheidsmeter die ook nog eens plaats biedt aan het display en de bediening van de radio, de brandstofmeter en diverse controlelampjes. De typische tuimelschakelaars zijn – ondanks de wat onhandige plaatsing - gelukkig ook gebleven. ´s Avonds wordt het interieur gekenmerkt door bijzondere sfeerverlichting waarbij de aandacht voor detail nog eens wordt benadrukt.

Voldoende ruimte
Veel ruimer dan zijn voorganger is de nieuwe Mini niet geworden. De 6 cm extra lengte die is gecreëerd was nodig om plaats te maken voor de nieuwe motor. Echt nodig was de toename in ruimte dan ook niet. Een pakezel is de Mini niet en zal dat ook nooit worden. De voorpassagiers hebben ruim voldoende hoofd-, been- en schouderruimte. De achterbank is alleen geschikt voor kinderen of voor korte ritjes. De kofferbak biedt net plaats aan twee boodschappenkratten, maar dan moet de rest van de bagage op de achterbank.

Rij-eigenschappen van ongekend niveau
Als we praten over de nieuwe Mini dan hebben we het al snel over zijn uiterlijk of over de rij-eigenschappen. Vooral dat laatste punt is van een ongekend niveau. Er zijn maar weinig auto´s die zoveel rijplezier bieden als de Mini dat kan. Voor onze test hadden wij de beschikking over het topmodel en meteen de lekkerste uit de serie; de Cooper S. In het vooronder van dit model ligt een splinternieuwe 1.6 liter viercilinder benzinemotor voorzien van een turbo. De motor is het resultaat van een gezamenlijk project tussen PSA Peugeot Citroën en BMW Mini. Dankzij de twin-scroll techniek van de turbo kent deze nauwelijks een turbogat. Het gevolg is dat de motor zeer alert reageert op het gaspedaal. En met 175 pk onder de rechtervoet maakt dat de Mini tot een zeer rap sprintertje. Op papier spreken de cijfers dan ook boekdelen; 0-100 km/h in 7,1 seconden en een topsnelheid van 225 km/h. Ruim voldoende om vele andere weggebruikers het nakijken te geven. En win je het niet op de acceleratie, dan zijn het de bochten waarop de Mini al snel de voorsprong neemt. Dankzij de wielen die op de hoeken zijn geplaatst, de zeer directe besturing en het fantastische onderstel is dit een auto die gemaakt is voor bochten. Het communicatieve onderstel maakt de Cooper S tot een auto waarmee echt valt te spelen. Bochten zijn een feest en met gemak is er zowel onder- als overstuur op te wekken. Rijden in de Mini is verslavend! Maar de sportieve afstemming heeft één nadeel, de voorwielen dreigen op slecht wegdek naarstig naar grip te zoeken. Vooral wanneer het wegdek ook nog eens nat is voel je de wielen druk zoeken en wordt dit door de directe besturing alleen maar verergerd. Ook het uitlaatgeluid had ons inziens wat meer een stempel mogen drukken op de sportieve kant van de Mini. Wie een Cooper S koopt kiest bewust voor sportiviteit, en dat wil je dan ook graag horen.

De puntjes op de ´i´
BMW Mini stond voor een enorme uitdaging met de introductie van de New Mini. Want hoe kun je een geslaagd concept als deze nog verder verbeteren? In de inleiding haalden we enkele mindere punten van de vorige generatie al aan. De afwerking liet te wensen over en het onderstel was erg hard. Die punten zijn aangepakt en verbeterd. Het interieur heeft dezelfde fantastische uitstraling, maar het plastic-gehalte is veel minder hoog. Het interieur straalt degelijkheid uit en de gebruikte materialen zijn van een hoge kwaliteit. De rij-eigenschappen zijn nog verder verbeterd en tegelijkertijd is ook het comfort naar een hoger niveau gebracht. Het enige verbeterpunt is het zoekerige karakter van de voorwielen. Verder kunnen we stellen dat Mini erin geslaagd is een goed concept nog verder te verbeteren. De uitstraling, de rij-eigenschappen en de mogelijkheden om de Mini naar smaak aan te kleden zijn van een ongekend niveau. Mini heeft met deze tweede generatie de puntjes op de ´i´ gezet. Alec Issigonis mag trots zijn op zijn concept, dat mede dankzij BMW tot één van de grootste iconen in de autogeschiedenis is geworden.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mini Cooper S
Mini Cooper S
Mini Cooper S
Mini Cooper S
Mini Cooper S
Mini Cooper S
Mini Cooper S
Mini Cooper S
Mini Cooper S
Mini Cooper S
Mini Cooper S
Redactie
Door Redactie

Zoeken