Tests

Autotest | Kia Cee'd

Kia Cee'd

Beter vroeg dan te laat, moet Kia gedacht hebben. Want lang voordat de eerste rimpel in het design van de in 2012 geïntroduceerde Cee’d zich laat zien, stuurden de Koreanen hem terug naar de tekentafel. Maar wees gerust, de belangrijkste wijziging zit onder z’n huid.

Toen Kia in de staart van 2006 in het diepe sprong met de in Europa ontworpen en gebouwde Cee'd kon niemand weten dat het zo'n succesnummer zou worden. Ook de Koreanen niet, maar ze geloofden er wel sterk in. Zo sterk zelfs dat ze de Cee'd naar ons continent vernoemden. Cee'd is namelijk een samentrekking van European Economic Community (CEE in sommige landen) en European Design.
Het Europese tintje ligt er dus doelbewust erg bovenop, iets wat niet veranderd is bij de vernieuwde Cee'd. Sterker, door de Cee'd voortaan beschikbaar te stellen met 1.0 liter driecilinder-turbomotor schiet Kia nog scherper op de Volkswagen Golf en Peugeot 308. Maar ook de Ford Focus en Renault Mégane uiteraard.

Huh, dit is toch de Cee'd GT?

Dat zou je zomaar (kunnen) denken, inderdaad. Toch is het fout. De Cee'd op de foto's hiernaast is niet de dik 200 pk sterke topuitvoering, maar bungelt juist onderaan het beschikbare motorengamma. Het is het uitsproken GT Line-pakket waardoor je al gauw op het verkeerde been wordt gezet. En dat is juist iets goeds, want de aanpassingen aan de basisversies zijn wel heel summier. Een stel nieuwe bumpers en lichtunits rondom en dat is het ook wel. Anderzijds, de Kia Cee'd is daardoor nog even tijdloos als voorheen. En dat is veel waard bij nieuwe klanten en bestaande rijders. Vraag Volkswagen maar.

“Het Europese tintje ligt er dus doelbewust erg bovenop, iets wat niet veranderd is bij de vernieuwde Cee'd.”


Is het binnenin ook zo sportief?

Dat hadden wij ook graag gezien, maar helaas. Het interieur van de Cee'd GT Line is eerder het tegenovergestelde, zo serieus is de sfeer binnenin. Lekker opgeruimd oogt het wel en ook de gebruikte materialen en afwerking is zoals je mag verwachten in deze klasse. Op het niveau van de Golf en 308 staat de Cee'd niet, maar hij schurkt er wel tegenaan. Slechts op details moet hij zich nog in de middenmoot scharen.

Wat is dan het huzarenstukje van de facelift?

Zoals gezegd staat de facelift vooral in het teken van de nieuwe driecilinderbenzine. Slechts 998 cc meet het blokje dat is voorzien van een turbo. Standaard ontwikkelt de motor een verdienstelijke 100 pk, maar in de GT Line genereert hij een additionele 20 pk. Een direct vergelijk tussen de twee konden we niet maken, maar de 120 pk versie is – eenmaal op stoom – een prettige machine. Vooral boven de 2.000 tpm komt de driepitter goed uit de verf. Daaronder missen we wat pit, een beruchte eigenschap bij motoren met een inhoud niet groter dan een pak melk.

Als 'ie maar zuinig is

Die gedachte is begrijpelijk. Echter, en mogelijk ligt het aan onze rijstijl, maar verder dan 6,5 l/100 km kwamen wij niet. Voor een compacte hatchback niet eens zo'n verkeerde waard, ware het niet dat Kia zelf 5,2 l/100 km opgeeft.
Genoeg over de motoren en over op het rijgedrag van de vernieuwde Cee'd. En laten we daarbij beginnen met een compliment voor de zitpositie. Je zit er al snel helemaal klaar voor achter het stuurwiel van de Cee'd. Ook niet onbelangrijk is dat er voldoende plek voor vier volwassenen is, plus een toereikende bagageruimte van 380 liter.

“Dat Kia allang niet meer beschouwd mag worden als een underdog, wordt nogmaals bewezen met de vernieuwde Cee'd.”


Jullie dwalen een beetje af…

Je hebt gelijk, snel terug naar zijn street performance. Kia's rijden altijd heel voorspelbaar en de vernieuwde Cee'd is niet anders. Hij doet precies wat 'ie moet doen. Niet meer, maar ook niet minder. Zo is het onderstel stevig (wat logisch is als je GT Line heet), maar zeker niet oncomfortabel. Sturen gaat via een elektrische bekrachtiging die je in drie standen kunt instellen. De 'Sport'-modus bevalt ons het beste, want die voelt het meest natuurlijk aan. De modi Normal en Comfort is ons te licht en vaag. Dat laatste merk je ook in de Sport-stand, maar dankzij een prima uitgebalanceerd onderstel wekt de installatie voldoende vertrouwen.

Hoe zit het met de prijs?

Dat Kia allang niet meer beschouwd mag worden als een underdog, wordt nogmaals bewezen met de vernieuwde Cee'd. Keer op keer verleidt het Zuid-Koreaanse merk met een gelikt en tijdloos design, een ruim interieur voorzien van moderne features en een solide gedrag. Ook nu weer, terwijl de vraagprijzen onveranderd scherp blijven. Zo is de 120 pk sterke Cee'd GT Line er vanaf € 25.495,-. Een aantrekkelijk tarief als je daarbij ook de omvangrijke standaarduitrusting in de weegschaal legt. Het kopen van een Kia is zodoende niet alleen een keuze van het verstand, maar ook steeds meer van je hart. Een beter compliment kunnen de Koreanen zich niet wensen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Kia Cee'd
Kia Cee'd
Kia Cee'd
Kia Cee'd
Kia Cee'd
Kia Cee'd
Kia Cee'd
Kia Cee'd
Kia Cee'd
Kia Cee'd
Kia Cee'd
Kia Cee'd
Kia Cee'd
Kia Cee'd
Kia Cee'd
Kia Cee'd
Kia Cee'd
Kia Cee'd
Redactie
Door Redactie

Zoeken