Tests

Autotest | Mercedes-Benz S-klasse

Autotest | Mercedes S-klasse

'Je bent gearriveerd' noemen ze het binnenskamers. Een soort zelfbedacht jargon door Mecedes-Benz voor het gegeven dat een persoon de absolute top heeft bereikt. In dezelfde ademteug wil Mercedes subtiel kenbaar maken dat dit hét moment is om S-klasse te gaan rijden. Want die auto past als geen ander bij een 'gearriveerde'. Dat zijn dan weer niet direct de rake woorden uit monde van Mercedes, maar de onze na een fantastisch samenzijn met de nieuwe S-klasse.

Hij was het eigenlijk altijd al, maar met de introductie van de nieuwe generatie ligt het er nog dikker bovenop dat de S-klasse dé vaandeldrager van Mercedes-Benz is. Zijn gewelfde, chique carrosserie vormt slechts de smakelijke verpakking van wat onderhuids een waar technologisch wonder is geworden. Mercedes claimt met de nieuwe S de beste auto ter wereld te hebben gebouwd. Dat is nogal een statement! Maar ondanks dat we bij dergelijke, zelf toegeëigende superlatieven juist geneigd zijn ze met een korreltje zout te nemen – zeker als Mercedes ze claimt want die hebben er nogal een handje van – kunnen we er niet omheen dat hier geen woord aan gelogen is. Echt waar.

Maybach

Al sinds jaar en dag kiezen hoogwaardigheidsbekleders, in de politiek dan wel het bedrijfsleven, voor een Mercedes S-klasse. De keuze is simpel te verklaren: de combinatie van uitstraling en comfort vormt in de S-klasse een unieke mix. Daarmee verwierf Mercedes-Benz een positie die het vanzelfsprekend niet graag kwijtraakt. Maar waarvoor het wel dient op te passen. Audi en BMW azen immers ook naar de absolute top, en met respectievelijk Bentley en Rolls-Royce als dochtermerken beschikken zij (in)direct over de kennis en kunde die Mercedes van haar troon kan stoten. Mercedes had daarvoor Maybach als troef, maar das war einmal...

Een andere aanpak

Vanwege het wegvallen van Maybach (als zelfstandig merk) nam Mercedes dan ook een ander startpunt bij de ontwikkeling van de nieuwe S. Ze ontwierpen geen korte wielbasis en maakten daar vervolgens een verlengde versie van, maar ontwierpen juist eerst de lange en vervolgens de korte S-klasse. Dat komt de balans van het ontwerp van de S-klasse Lang sowieso ten goede, maar het zorgde tijdens de ontwikkeling tevens voor meer focus op de 5,25 meter lange koets, waarbij je heel graag achterin plaatsneemt. Dat deden wij dus ook. Maar we kropen net zo lief zelf achter het schitterend gestileerde stuurwiel. Eén van de oogstrelende details die Mercedes-Benz in haar nieuwe limousine heeft verwerkt.


“Eén van de oogstrelende details die Mercedes-Benz in haar nieuwe limousine heeft verwerkt.”


‘Welkom thuis’-gevoel

Als we het achterportier openen merken we dat deze onder welke hoek dan ook kan blijven staan, dus geen gefixeerde scharnierpunten kent. Trekken we het portier zachtjes dicht, dan trekt deze zichzelf in het slot. Niets nieuws onder de zon, maar wel zaken die tekenend zijn voor het oog voor detail. Zodra de buitenwereld enkel nog achter het glas valt de aanschouwen merken we meteen op hiervan bijna volledig te zijn afgesloten. Het gevoel van rust overheerst. ‘Welkom thuis’, lijkt Mercedes te willen zeggen zodra je op het leder plaatsneemt.

Een rijdende concertzaal

Het nieuwe informatiecentrum van de S-klasse wordt gevormd door een stel 12,3 inch TFT-schermen, waarvan het linkse display dezelfde functies aankan als het instrumentencluster van het voorgaande model en het rechtse exemplaar gebruikt wordt voor alles wat met infotainment en comfortfuncties te maken heeft. Elke inzittende heeft de mogelijkheid een draadloze koptelefoon te koppelen voor zijn eigen kanaal, maar waarom zou je dit doen!? De S-klasse valt namelijk uit te rusten met een high-end hifi-systeem van het eveneens Duitse Burmester. En oh, wat is dat een genot! Zelden hebben we zo’n geweldig audiosysteem in een auto gehoord. En de speakers zijn nog een lust voor het oog ook.

“Business Class? Wat te denken van First Class.”


Business Class stoelen

De inspiratie voor de optiepakketten komt linea recta uit de Business Class van vliegtuigen. Speciale, hyperzachte comfortkussens achterin zijn daar een mooi voorbeeld van. Of de massagefunctie waarin onder meer een ‘hot stone'-stand is verwerkt! Dat doet met zes verschillende kneedstanden en een verwarmingssysteem dat de stoel tot zo maar eventjes 55 graden verhit iets ongekends met je. Afkoelen kan gelukkig ook, dankzij de ingebouwde ventilatoren. En dan is er ook nog een specifiek pakket dat verwarming van de armsteunen in deuren en middenconsole aanbiedt. Ja, Mercedes liet niets aan het toeval over.

Sfeer in geuren en kleuren

Business Class? Wat te denken van First Class. Dat is Mercedes’ naam voor het achtercompartiment waarbij de middentunnel helemaal doorloopt tot de rugleuning van de achterzetels. Daarin zijn onder meer klaptafeltjes, een arsenaal aansluitingen (AUX-in, USB, 12V én 230V) en thermische bekerhouders opgenomen. Die laatste weten je drankje lange tijd warm dan wel koud te houden. In het dashboardkastje vinden we een parfumreservoir dat op verzoek aangename aroma's met lucht vermengt en bovendien is er lounge-achtige sfeerverlichting met keuze uit zeven kleuren. De helderheid ervan kan uiteraard geheel naar smaak en stemming worden afgestemd. Net als zowat alle functies die je in de zeer uitgebreide menu's tegenkomt.

Hij rijdt ook nog!

Je zou haast vergeten dat er ook nog 'ouderwets' met de S-klasse gereden kan worden. Voordat je de limousine in beweging zet kun je urenlang zoet zijn met het genieten van de details, de heerlijke stoelen, de massagestand, het entertainment en de vele instellingen. Iets dat bij mensen die zich een S-klasse kunnen veroorloven voelt als thuiskomen. Het is dan ook geen toeval dat het interieurdesign van de S-klasse aandoet als een verlengstuk van een luxe woonkamer. Alsmede een kantoor dat van alle gemakken voorzien is.
Want terwijl we dit schrijven zitten we achterin de S-klasse en zoeven we met 180 km/h over de linkerbaan van de A2 van Berlijn naar Hannover. Diezelfde rit maakte ondergetekende de dag ervoor ook al. Toen als bestuurder. Het voornaamste verschil? Dat het onverantwoord is achter het stuur een laptop op schoot te nemen, maar het bijna zou kunnen. Je merkt namelijk amper dat het asfalt onder je doorglijdt. En na honderden kilometers stap je net zo fris uit als je ingestapt bent. Of je nu rijdt of achterin zit. Het is extreem stil aan boord en tegelijkertijd helpt de S-klasse je met alle handelingen die je liever niet doet. In de file rijdt hij volledig zelfstandig. Van gas geven en remmen tot sturen. En let je even niet goed op? Hij waakt over je. Zorgt voor je. Vertroetelt je. Wat een zaligheid. Wat een auto!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Autotest | Mercedes S-klasse
Autotest | Mercedes S-klasse
Autotest | Mercedes S-klasse
Autotest | Mercedes S-klasse
Autotest | Mercedes S-klasse
Autotest | Mercedes S-klasse
Autotest | Mercedes S-klasse
Autotest | Mercedes S-klasse
Autotest | Mercedes S-klasse
Autotest | Mercedes S-klasse
Autotest | Mercedes S-klasse
Autotest | Mercedes S-klasse
Autotest | Mercedes S-klasse
Autotest | Mercedes S-klasse
Redactie
Door Redactie

Zoeken