Tests

Autotest | Seat Leon X-perience

Seat Leon X-Perience

Seat klimt op. Met klinkende groeicijfers en enthousiasmerende marktaandelen beginnen de Spanjaarden eindelijk hun draai weer te vinden. De stemming is zelfs zo positief, dat Seat meent dat het zichzelf gerust kan trakteren op een exclusief submerk, X-perience genaamd.

Dat de stemming er goed in zit bij Seat is vooral te danken aan de Leon. Sinds de lancering daarvan in 2012 neemt dit model een aanzienlijk deel van het totaal aantal orders voor rekening. De Leon ST geeft Seat tot op heden vooral een zetje op markten waar stationwagens gewilder zijn dan hatchbacks. En dat terwijl de meest veelbelovende nieuwkomer nog moet komen. Beter laat dan nooit overigens, want Seat rommelt al sinds 2007 aan met een compacte crossover. Ergens tegen het einde van volgend jaar moet die nog naamloze auto dan eindelijk in de showroom staan. Spannend voor Seat, want het is vooralsnog een stap in het diepe voor het merk. Nooit eerder werd er in het crossover-segment gevist en de concurrentie is nergens anders zo moordlustig. Om een beetje voorbereid 2016 tegemoet te gaan, lanceert Seat zodoende een als een soort voorproever de avontuurlijk getinte Leon X-perience.

Nieuw submerk? Leg dat eens uit
Waar autofabrikanten in het verleden nog één duidelijke identiteit wilde creëren, trachten ze tegenwoordig, binnen hun line-up, meer gevoelens op te roepen. Een schoolvoorbeeld hiervan is Seat’s concerngenoot Audi. Deze heeft een Allroad-label voor modellen met een ‘terrein’-look, een S- en RS-label voor de snelste Audi’s en Sportback toevoegt aan modellen met een afwijkende carrosserie.
Seat voert op dit moment drie labels naast het reguliere aanbod. Denk aan de sportief gelijnde FR-modellen, de rappe Cupra’s en het zuinige Ecomotive-label. Daar komt nu een vierde bij. De X-perience richt zich op mensen met een actieve levensstijl die uitdagingen niet uit de weg gaan en jong van geest zijn. Ondanks dat het lanceringsmoment zorgvuldig is uitgekiend als opwarmertje voor de eerdergenoemde crossover en allicht een vergelijkbare B-segmenter, is de X-perience bedoeld als blijvertje. Verstandig van Seat, nu Volkswagen heeft aangegeven de Golf Alltrack niet (overal) aan de man te brengen waar de Leon X-perience al in de prijslijsten staat.

Slim, al is dit toch eigenlijk een normale Leon ST?
De Leon X-perience is inderdaad gebaseerd op de normale Leon ST, een praktische, ruime en prettige sturende stationwagen waar we eerder over schreven. Het betreft een aimabele gezinsauto die in de ogen van Seat wellicht wat gewoontjes aandoet bij de avontuurlijk geaarde huisvader. Dat is dan ook meteen exact waar de toegevoegde waarde van de X-perience om de hoek komt.
De nieuwe loot aan de stam geeft het dynamische karakter van de Leon ST meer expressie en karakter door de toevoeging van stoere, in plastic gehulde bumpers. Ook het standaard 17 inch lichtmetaal, de zilveren dakrails en een additionele bodemvrijheid van 27 millimeter dragen bij aan de uitstraling.
In het interieur prikkelen subtiele hints als speciale dorpelbeschermers, diverse X-perience-logo’s en sportstoelen voorzien van oranje stiksels de zintuigen. Handig is de bagagemat die dubbelzijdig gebruikt kan worden. Met aan de ene zijde een rubberen afwerking om de besmeurde laarzen te laten uitlekken en zijde van stof voor gelegenheid waarbij het dragen van een witte boord gewenst is. Het bagagevolume heeft hier niets onder te lijden; dat blijft een riante 587 liter.

“Niet alleen de looks zijn stoer, want een stevig bospad blijkt geen probleem voor de Seat Leon X-perience.”


Puur een visuele meerwaarde dus?

Hoofdzakelijk wel, al zorgen het standaard gemonteerde vierwielaandrijving met Haldex-koppeling en een verhoogd trekgewicht tot 2.000 kilogram ervoor dat het opgeruigde uiterlijk niet enkel sier betreft. Verwacht weliswaar geen heldendaden in ruw terrein van dit ‘4drive’-systeem, maar een stevig bospad is geen probleem voor de Seat X-perience. Voornaamste pre van deze moderne krachtverdeler over alle vier de wielen is een verhoogde veiligheid tijdens normaal gebruik. Een licht opgevroren wegdek, diepe waterplassen of zand op de weg, het Haldex-system stuurt de aandrijfkrachten onmiddellijk naar het wiel met de meeste grip, zodat de auto de gewenste koers blijft houden.
Ook onder normale omstandigheden voelt de Leon X-perience zeer vertrouwd en volwassen aan. De verhoogde koets verpest geenszins het oorspronkelijke karakter van de Leon ST. Wanneer het nadrukkelijk gevraagd wordt rolt de Seat gewillig om bochten, al is ‘ie bij een rustige rijstijl meer in z’n element. Op sportieve taferelen is de elektrische stuurbekrachtiging niet echt ingesteld.

“De Leon X-perience is vooral gebracht als een traktatie, voor Seat zelf en de fijnproever.”


Voor de fijnproever

Vanaf de lancering in januari is de Leon ST X-perience leverbaar met drie dieselmotoren, namelijk de 110 pk sterke 1.6 TDI en de 2.0 TDI met 150 of desgewenst 184 pk. Laatstgenoemde wordt altijd gekoppeld aan een zestraps DSG-automaat, de andere twee modellen beschikken over een manuale transmissie. Benzinerijders moeten het voorlopig stellen met de 180 pk sterke 1.8 TSI. Prijzen moeten nog volgen, al is nu al uit het (krachtige) motorpalet op te maken dat de X-perience niet Seat’s prijspakker zal zijn. Alsnog niet wanneer het motorenprogramma tegen de zomer van 2015 wordt verrijkt met een tweetal minder bedeelde motoren. Deze 125 pk sterke 1.4 TSI en 1.6 TDI met 110 pk beschikken bovendien over enkel voorwielaandrijving, wat wellicht nog tot een gunstig 20% bijtellingslabel kan leiden. De Leon X-perience is vooral gebracht als een traktatie, voor Seat zelf en de fijnproever die vindt dat hij iets extra’s heeft verdiend. Wie weet leidt dat ooit nog eens tot iets echt temperamentvols uit Spanje.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Seat Leon X-Perience
Seat Leon X-Perience
Seat Leon X-Perience
Seat Leon X-Perience
Seat Leon X-Perience
Seat Leon X-Perience
Seat Leon X-Perience
Seat Leon X-Perience
Seat Leon X-Perience
Seat Leon X-Perience
Seat Leon X-Perience
Seat Leon X-Perience
Seat Leon X-Perience
Redactie
Door Redactie

Zoeken