Tests

Audi RS Q3

Audi RS Q3

De letters RS staan bij Audi op een voetstuk. Al ruim twintig jaar bouwt quattro GmbH op speciaal verzoek de meest spraakmakende voertuigen die zich kunnen meten met de besten in hun klasse. Niet voor niets telden we de dagen op onze agenda richting de (weder)ontmoeting met de Audi RS Q3. We hadden zin in de RennSport!

Bijna drie jaar geleden stapten we voor het eerst achter het stuurwiel van de Audi Q3. Noord-Zwitserland was destijds de locatie waar we de compacte SUV voor het eerst de sporen mochten geven en dat beviel ons ogenblikkelijk. De grotendeels op de Volkswagen Tiguan gebaseerde Audi overtuigde ons met gedegen bouwkwaliteit, dynamische rijeigenschappen en voldoende binnenruimte voor vier volwassenen. Maar deze opgedane wetenschap was niet het meest sprankelende van die introductie. Dat was de aanwezigheid van een Q3-prototype met in de neus de krachtbron uit de RS3 die ons alvast opwarmde voor een later stadium. En dat later is gekomen nu we opnieuw oog-in-oog staan met de vijfcilinder Q3. Ditmaal echter zonder prototype-label, maar met een heus ‘RS’-typeplaatje. Eindelijk!

“De Q3 is niet de meest attractieve Audi gebleken die de fabriekspoort in Ingolstadt verlaten heeft.”


Uiterlijk vertoon

Toegegeven: de Q3 is niet de meest attractieve Audi gebleken die de fabriekspoort in Ingolstadt verlaten heeft. Het model oogt wellicht iets te gedrongen en te iel om het stempel ‘natuurlijke schoonheid’ mee te krijgen. Gelukkig tovert quattro GmbH middels het toevoegen van de bekende RS-receptuur wel een glimlach op ons gelaat. Dankzij de uitgeklopte spatborden, gespierde bumpers rondom, kloeke 19 inch wielen en de sprankelende Sepangblauwe lakkleur transformeert de Duitser van het braafste jongetje van de klas tot een ware atleet. Het maakt hem vitaal genoeg om het ietwat zouteloze imago van de reguliere Q3 van zich af te schudden en een onbetwistbaar statement te maken: kom maar op!

Interieur boost

En ook intern lijkt de intensieve fitnesskuur gevolgen te hebben gehad, zij het ietwat minder ingrijpend van aard. De sportdivisie monteert in plaats van het standaard meubilair stevige kuipstoelen, plaatste een afgevlakt sportstuur, aluminium pedalen en tal van RS-badges. Daarnaast was ons testexemplaar optioneel verfraaid met koolstofvezel inlegstrips op het dashboard en middenconsole, alsmede nappaleren bekleding met geruit rotsgrijs stiksel. Precies de smeuïge details waarmee je het zakelijke interieur van de Q3 de broodnodige boost geeft en de inzittende het exceptionele gevoel geeft dat je verwacht van een topmodel.

RS3-aandrijflijn

Kortom, wat de vormgeving betreft hebben de Duitsers hun huiswerk gedaan. Echter veel crucialer dan de juiste uitstraling is de emotie die een RS oproept. En ook op dit gebied lijken de voortekenen positief. De RS Q3 deelt zijn aandrijflijn namelijk met de RS3 die dankzij zijn magnifieke 2.5 liter vijfcilinder hoog bij ons aangeschreven staat. Werkelijk een briljante krachtcentrale in de hatchback, maar – en hier wringt de schoen – in de RS Q3 hebben de heren uit Ingolstadt besloten de krachtbron ietwat af te zwakken voor een gunstiger brandstofverbruik. Wat?!
Aan de achterzijde viel het ons al op. De Q3 mist ten opzichte van de RS3 één uitlaatpijp. Enig research leert ons dat die ontbering een bewuste keuze is en heeft geenszins te maken met het afgenomen vermogen, maar het lijkt ironisch genoeg wel de angel uit de RS Q3 te trekken. De downtuning van 360 naar 310 pk verstoort de magie van de RS3. Niet op de eerste plaats door de daling in vermogen, maar tevens slonk de geluidsensatie, rauwheid en alertheid van de krachtbron met een gelijke dosis. Natuurlijk galmt de vijfcilinder nog steeds voortreffelijk, maar het klinkt gedempt en passieloos. Over de snelheid hebben we allerminst te klagen, want de SUV is buitengewoon snel. In slechts 5,5 seconden katapulteren we naar de honderd, maar de snelheidsbeleving voelt opnieuw inferieur. In alles lijkt de SUV het minderwaardige broertje van de RS3. Maar dat kan toch niet de bedoeling zijn?

“In alles lijkt de RS Q3 het minderwaardige broertje van de RS3.”


Drive Select

Elke kilometer wordt het gevoel van het gedegen, smetteloze karakter sterker. De RS Q3 rijdt in de basis als een steviger afgeveegde Q3, al kun je middels het standaard voorhandige Drive Select de instelling afstemmen op je persoonlijke voorkeur. Nutteloos, want na eenmaal uitproberen blijken zowel ‘Comfort’ als ‘Auto’ veel stuurgevoel weg te filteren en blijft de ‘Dynamic’ steevast aan als favoriet. Rijden in deze modus is zoals we van een moderne Audi gewend zijn: scherp en direct, maar zonder rauw randje en een tikkeltje te licht. Een uitstekend compromis voor een doorsnee model van de Duitsers, maar tijdens het beetgrijpen van het fraaie gestikte stuurwiel met RennSport-logo hadden we meer verwacht.

Audi SQ3

Je merkt inmiddels dat we niet helemaal overtuigd zijn van de RS Q3 en een vluchtig vergelijk met zijn directe concurrent is tevens niet erg hoopgevend. Mercedes-Benz heeft immers onlangs de GLA 45 AMG voorgesteld die dankzij zijn technische tweelingbroer, de A 45 AMG, wel 360 pk biedt. Deze geblazen viercilinder maakt de SUV uit Stuttgart niet alleen 0,7 seconden sneller in de bekende sprint, maar tevens wrang zuiniger. Verbruikt de RS Q3 8,8 l/100 km, de Benz neemt genoegen met 7,7 liter. En om het nog erger te maken is de AMG bijna tien mille goedkoper dan de € 76.450,- kostende Audi! We hebben echter nog niet de gelegenheid gehad om de hitsige GLA aan de tand te voelen waardoor een vergelijk oneerlijk zou zijn, maar de cijfers in combinatie met onze ervaring met de A 45 AMG spreken boekdelen. De algehele conclusie over de RS Q3 is dan ook relatief eenvoudig en onverwacht. Begrijp ons niet verkeerd, rationeel gezien is de rappe Audi absoluut een steengoede auto maar het is enkel een zeer krachtige variant van de Q3 die de bevlogenheid van een authentieke RS mist. Rijst bij ons de vraag; waarom heeft Audi niet voor de naam SQ3 gekozen? Die benaming zou tenslotte naadloos aansluiten op het karakter van deze kwieke zakenman en het verwachtingspatroon flink terugschroeven. Zijn de brochures al gedrukt Audi?

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi RS Q3
Audi RS Q3
Audi RS Q3
Audi RS Q3
Audi RS Q3
Audi RS Q3
Audi RS Q3
Audi RS Q3
Audi RS Q3
Audi RS Q3
Audi RS Q3
Audi RS Q3
Audi RS Q3
Audi RS Q3
Audi RS Q3
Redactie
Door Redactie

Zoeken