Tests

Audi A1

Audi A1

De compacte modellen in het B-segment worden steeds volwassener. De Audi A1 - die ons direct na zijn debuut al positief verraste - is daarvan misschien wel het beste voorbeeld. Met een andere aandrijflijn staan we dan ook te popelen voor een nieuwe kennismaking. Een jaar later.

De run op kleine auto’s lijkt onomkeerbaar. Door diverse oorzaken als toenemende autokosten, de recessie, stijgende brandstofprijzen en de overheidssubsidies wordt de trend door de fabrikanten al jaren serieus wordt genomen. De modellen in het A- en B-segment zijn daarom ook steeds geciviliseerder, volwassener en veiliger geworden. De toenemende verkoopcijfers lokte zelfs Audi die vorig jaar instapte met de A1. Een premium model die de strijd met de Alfa Romeo MiTo en MINI met veel succes aanging. Zo succesvol dat de Audi-fabriek in Brussel onlangs het 100.000ste exemplaar in elkaar mocht schroeven. Een knappe prestatie in slechts een jaar tijd!

Verandering
In de regel werden modellen in het B-segment standaard met een benzinemotor afgeleverd. Dieselexemplaren kwamen door de ongunstige belastingmaatregelen vaak niet naar ons land, maar de stimulering van energiezuinige modellen gooide deze aanname volledig overboord. De Volkswagen Polo BlueMotion, Fiat Punto Multijet en Seat Ibiza EcoMotive vlogen als zoete broodjes over de spreekwoordelijke toonbank. Een wegenbelastingvrij model biedt Audi (nog) niet, maar zowel de benzine, als diesel A1’s vallen wel in de 20% bijtellingscategorie. Mooi voor de zakelijke doelgroep, maar de particulier kijkt in dit segment liever naar een benzinevariant vanwege de betaalbaardere wegenbelasting. Reden genoeg om na de vorig jaar geteste A1 TDI nu de 1.4 TFSI onder de loep te nemen.

Optisch aanwezig
De uitstraling van de kleinste Audi laat over zijn afkomst nog altijd geen twijfel bestaan. De benjamin is, ondanks de compacte maten, nadrukkelijk aanwezig en oogt als een echte Audi. Hij mag wellicht in het B-segment vallen, prijstechnisch schat iedereen hem hoger in. Vooral in de gewaagde rode kleur met zilveren dakbogen blijkt de A1 rondom circuit ‘de la Sarthe’ - waar we aanwezig waren voor de 24 Uren van Le Mans - een ware koppendraaier. En dat terwijl het model al bijna een jaar leverbaar is!

Oog voor detail
De ingenieurs van Audi hadden zichzelf ten doel gesteld om de gedegen kwaliteit van haar duurdere modellen eveneens door te voeren in het interieur van de A1. En dat doel is ruimschoots gehaald merkten we al toen we voor het eerst in aanraking kwamen met de Duitser. Hij doet kwalitatief niet onder voor zijn grote broers, maar het ontwerp beschikt over een geheel eigen stijl. Niet alleen zeer overzichtelijk en minimalistisch, maar daarnaast ook fraai vormgegeven en ergonomisch. Het is prachtig om te zien hoe gedetailleerd de designers hun ziel en zaligheid in het interieur van de A1 hebben verwerkt. Let bijvoorbeeld op de fraaie luchtroosters, de bedieningselementen van de klimaatbeheersing, de deurklink en de LED-sfeerverlichting.

Dieselkarakter
Geen kilometervreter dus? Laat de TDI dan links liggen en vink de 122 pk sterke 1.4 TFSI aan op je bestellijst. Het mag hier dan wel gaan om een krachtbron die benzine verbrandt, het karakter komt vrijwel overeen met een dieselmotor. Het blok is dankzij zijn directe inspuiting en turbo al vanaf lage toeren goed bij de les en krachtig genoeg om de A1 uitermate vlot door het verkeer te loodsen. Daarnaast biedt de benzinemotor nog een karaktertrek van een diesel; zijn spaarzaamheid. Hoewel we de fabrieksopgave van 5,3 l / 100 km niet halen, weten we het - met een gemiddelde van 5,9 l / 100 km - zeker te benaderen. En die één op 17 hebben we behaald met veel snelwegkilometers en weinig aandacht voor een spaarzame rijstijl. Keurig dus!

S Tronic
Een ontspannende optie waarover ‘onze’ A1 beschikte is de zeventraps S-Tronic. De bij Volkswagen DSG genaamde transmissie schakelt soepel als het moet en supersnel als je daarom vraagt. Vergist zich nooit, maar probeert wel redelijk vroeg op te schakelen. Het lage verbruik moet toch ergens vandaag komen... Duw je het pedaal even iets verder in dan weet de transmissie dat je haast hebt. De intelligente software maakt de Sport-stand zodoende eigenlijk overbodig. Mocht je echt in een sportieve bui zijn dan is het goed om te weten dat de A1 een zeer prettig en direct stuurgedrag heeft. De besturing is wellicht net iets te licht om concurrent MINI aan te vallen, maar plezierig is het zeker. De afstelling van het onderstel past eveneens goed in het plaatje. Stevig, maar niet stoterig.

Hmm

Okay, we zijn het met je eens. Dit klinkt als een lofzang voor Audi. En dat is het in principe ook. De A1 ziet er goed uit, zit kwalitatief ongelofelijk goed in elkaar en hij rijdt heerlijk. Er is één maar, een addertje onder het gras. Eentje die je waarschijnlijk al wist of aan zag komen. De prijs van dit alles is namelijk ook op niveau. Vanaf € 17.325,- staat de A1 voor je deur. Dat lijkt bescheiden, maar dat is voor de weinig courante 86 pk sterke 1.2 TFSI zonder airco. Onze 122 pk sterke 1.4 TFSI met S Tronic begint bij € 22.065,-, eveneens zonder airco. Wie slim is bestelt dan ook meteen het Pro Line pakket (€ 1.995,-) zodat je beschikt over een handbediende airconditioning, metallic lak en 15 inch lichtmetalen wielen. Maar dan tikt de teller de 24 mille al aan. En ben je er dan? Eigenlijk niet. Want een navigatiesysteem, een setje lekkere 16 of 17 inch lichtmetalen wielen en wat extra opsmuk maken de A1 nu juist zo begeerlijk. En ook prijzig. De prijzen liggen weliswaar op gelijk niveau met bijvoorbeeld de Alfa MiTo en Citroën DS3, maar de opties maken de A1 zo duur. Aan de andere kant krijg je daar wel die onberispelijke afwerking, de uitstraling van een echte Audi en zijn heerlijke rij-eigenschappen voor terug.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi A1
Audi A1
Audi A1
Audi A1
Audi A1
Audi A1
Audi A1
Audi A1
Audi A1
Audi A1
Redactie
Door Redactie

Zoeken