Tests

Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDm Eco

Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDm Eco

Geen BPM, geen wegenbelasting en maar 14% bijtelling. Nederland valt massaal voor de spaarvarkentjes. Maar leuk autorijden? Nee, dat speelt amper nog een rol. Want wees eerlijk, een Polo BlueMotion, Ibiza Ecomotive of hybrides als een Prius zijn toch geen auto’s voor iemand die brandstof door zijn bloed heeft stromen? De Italianen bieden uitkomst!

Onze verkoopstatistieken worden de afgelopen jaren gedomineerd door zuinige en schone modellen. De particulier valt massaal voor de vrijstelling van BPM (lagere aanschafprijs) en het niet hoeven betaling van wegenbelasting (lagere maandlasten), terwijl de zakelijke rijder er wel wat voor voelt om maandelijks enkele tientjes tot zelfs honderden euro’s over te houden dankzij een lagere bijtelling. Meest populair zijn de Polo BlueMotion en Ibiza Ecomotive die met hun CO2-uitstoot van 89 g/km in aanmerking komen voor de volle mep aan voordelen. Het zijn echter wel meteen ook modellen die te leiden hebben gehad onder de aanpassingen die moesten worden gedaan om het model zo schoon te maken. De vrij groot uitgevallen achterspoiler, de dichte grille en speciale wielen verdienen nu eenmaal niet de schoonheidsprijs. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de 3-cilinder TDI-motor die in het vooronder ligt. Het blok doet zijn werk, maar laat een allesbehalve prettige dieselbrom horen en komt qua prestaties gewoon tekort. Tsja, het is en blijft concessies doen.

Italiaanse flair
Dankzij de Italiaanse invloed wordt bewezen dat het ook anders kan. Als de Polo en Ibiza een kale pasta zijn is de MiTo een smakelijke spaghetti bolognese met échte gehaktballetjes. Want zeg nu zelf, is het geen plaatje? Oog in oog met de MiTo is het de Italiaanse flair die menig autominnend hart sneller doet kloppen. Dat kan bijna niet anders. Zeker in de door ons gereden uitvoering voorzien van een sportpakket, 18(!) inch lichtmetalen wielen van het type Super Sport en de schitterende Alfa Rosso lak. En zijn Eco-karakter? Daarvan is helemaal niets te zien.

4-cilinder
De emotionele kant van het verhaal schudden we echter toch maar snel van ons af. Waar het in dit geval immers om gaat is een rationele keuze. Geen BPM, geen wegenbelasting en maar 14% bijtelling. Dat is de reden dat je voor deze motor in de MiTo kiest. Maken deze drie variabelen je niet uit dan vink je immers toch meteen de QV-uitvoering aan op de prijslijst? Goed, terug naar wat de MiTo te bieden heeft. Geen 3-cilinder zoals bij de VAG-producten maar een keurige 1.3 liter JTDm-dieselmotor met vier cilinders. Het blok ontwikkelt een vermogen van 85 pk bij 3.500 tpm en een koppel van 200 Nm bij 1.500 tpm. Ter vergelijk, de 3-cilinder TDI’s blijven steken op 75 pk en 180 Nm. Een strepentrekker is deze Eco-MiTo daarmee nog altijd niet, maar van 0-100 km/h in ruim 12,5 seconden is zeker acceptabel. Sterker nog, na een weekje rijden konden we simpelweg lol beleven met het blok. Wie de juiste schakelmomenten weet te vinden en daarmee de motor binnen het juiste toerenbereik weet te houden komt prima van zijn plek. Überhaupt is er in stadsverkeer amper iets merkbaar van het lage vermogen. Pas wanneer je op B-wegen in wilt gaan halen – en daarvoor even naar zijn vier terug moet schakelen – voel je dat hier geen motor met ruim 100 pk en plusminus 300 Nm onder de kap ligt. Datzelfde gevoel heb je op de snelweg. Waar een diesel vaak genoegen neemt met een lichte beroering van je rechtervoet moet bij deze MiTo het gaspedaal volledig naar beneden om even een vlugge inhaalactie op de linkerbaan te voltooien. Op snelheid komen en de auto op snelheid houden is overigens geen enkel probleem. Je rijdt probleemloos met 140 km/h op de linkerbaan…

DNA
Bovenstaande klinkt bijna als een lofzang. En feitelijk is het dat ook. Tenminste, als je het in de juiste context plaatst. In zijn segment is dit momenteel één van de leukste Eco-auto´s. Hij combineert de emotionele Italiaanse designstijl met het zakelijke en berekenende van de Duiters. En toch missen we nog iets. Voor velen zal het niet als een verrassing komen, maar de MiTo blijft zijn hoge verwachtingen niet helemaal waar maken. Zie je de auto staan en stap je in dat wordt je bevangen door zijn Italiaanse flair. Die is tegenwoordig zelfs van binnen op een hoog niveau. Alfa monteert keurige materialen, de ergonomie is dik voor elkaar – al had de climate control wel iets hoger gepositioneerd mogen worden – en het geheel voelt hoogwaardig aan. Maar als het op rijden aankomt is er een deel van de Italiaanse passie verloren gegaan tijdens de ontwikkeling van de MiTo. We schreven het al twee keer eerder, de besturing is té kunstmatig. Hij stuurt best direct, zeker met het DNA-systeem op Dynamic, maar je mist een bepaald gevoel van controle. Dat geldt ook in de bochten waar de MiTo net even iets weker aanvoelt dan je zou verwachten. Alfa, als jullie de facelift lanceren, willen jullie dit dan alsjeblieft ter harte nemen? Het zou de MiTo zoveel goed doen. Kijk dan tevens even naar de lage voorkant van de auto. We wisten keer op keer op bij verkeersdrempels een schrapend geluid onder de auto vandaan te laten komen. Zelfs stapvoets rijden...

Compleet
De MiTo 1.3 JTDm Eco staat in de prijslijsten vanaf € 17.215,- voor de Essential-uitvoering. Wie € 1.400,- meer neertelt rijdt echter de uiterst complete Distinctive welke standaard beschikt over zaken als Alfa´s DNA-systeem, ESP, 16 inch lichtmetaal, audiobediening op het stuurwiel, elektrische ramen en spiegels en tal van fraaie in- en exterieurdetails. Het Pack Premium Plus zoals gemonteerd op de door ons geteste MiTo voegt hier voor slechts € 1.250,- ook climate control, cruise control, parkeersensoren, een armsteun vóór en schiterende lederen beklding aan toe. Het Pack Sport 2 (eveens op onze testauto aanwezig) kost je € 1.078,- en maakt het plaatje echt compleet. In dat geval zijn er 18 inch ´Super Sport´ wielen gemonteerd en decoreert Alfa de auto met een achterbumper met diffusor, sportpedalen, speciale bekleding, witte wijzerplaten, mistlampen vóór en rood gelakte remklauwen.    

Resumé
Na een week rijden kunnen we de balans opmaken. En die is vooral heel positief. Natuurlijk wordt de MiTo nog steeds benadeeld door zijn onnatuurlijke besturing en minder sportieve rij-eigenschappen dan Alfa ons had beloofd, maar plaats ‘em in het juiste vakje – dat van Eco-modellen – dan is dit veruit het leukste spaarvarkentje van dit moment. Geen duffe dichte wieldoppen of grote ongelakte spoilers op de achterklep maar pure Italiaanse emotie. En dan de 1.3 JTDm-dieselmotor. Dat is wel even andere koek naar die 3-cilinder TDI’s. Concessies doen dat blijft het natuurlijk, maar dit is absoluut een acceptabele concessie. Zeker als je elke maand geld in de zak kunt houden, maar alsnog rijplezier kunt beleven. Dat willen we immers toch allemaal?

UPDATE augustus 2011: Door de introductie van een verder verfijnde dieselmotor is de MiTo nog schoner en zuiniger. Het gevolg is dat de auto tenminste tot 2014 profiteert van de belastingvoordelen. Bovendien heeft Alfa Romeo een belastingvrije benzinemotor voor de MiTo aan het gamma toegevoegd. Meer details lees je hier.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDm Eco
Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDm Eco
Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDm Eco
Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDm Eco
Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDm Eco
Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDm Eco
Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDm Eco
Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDm Eco
Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDm Eco
Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDm Eco
Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDm Eco
Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDm Eco
Redactie
Door Redactie

Zoeken