Private lease berekenen: hoeveel kan ik leasen?

Private lease maandbedrag berekenen

Alle aanbieders die wij tonen in onze vergelijker doen een BKR check. Op die manier weten zowel zij als de potentiële klant zeker dat de betaalverplichting in de toekomst geen probleem gaat vormen. Dit wordt gewaarborgd door het ‘Keurmerk Private Lease’, waar eveneens alle aanbieders uit onze vergelijker bij aangesloten zijn. 

Hoeveel kan ik aan private leasen besteden?

Hoeveel iemand precies maximaal kan lenen (en dus ook leasen) wordt onder andere berekend met behulp van de draagkrachtnorm/leennorm. Dit is een bedrag dat is vastgesteld als het minimale dat iemand sowieso moet overhouden nadat al de vaste lasten zijn betaald. 

Omdat verschillende leefsituaties verschillende verplichtingen oproepen wordt de draagkrachtnorm met verschillende waardes per persoon berekend. Zo wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met de burgerlijke stand en de woonsituatie. Verder wordt in de berekening uiteraard het netto inkomen, het eventuele netto inkomen van de partner, woonlasten, uitstaande leningen en de financiële verplichting voor eventuele kinderen meegenomen.

Hoe bereken ik mijn private lease maandbedrag?

De berekening die het maximale leen/leasebedrag bepaald, wordt uitgevoerd in vier stappen:

 1. Allereerst wordt de basisnorm en de norm woonlast vastgesteld. Deze is mede afhankelijk van de burgerlijke stand en woonsituatie en behelst alle vaste (woon)lasten. 
 1. De tweede stap is het berekenen van de standaard extra opslag. Deze wordt toegevoegd als extra buffer bovenop de basisnorm en de norm woonlast. De formule die hiervoor wordt gebruikt is de volgende: 15% x (netto inkomen – basisnorm – norm woonlast).
 1. De basisnorm wordt bij de zojuist berekende leennorm opgeteld, uit deze berekening rolt de draagkrachtnorm. Bovenop dit bedrag wordt in sommige gevallen een extra toeslag toegevoegd.
 1. De ‘vrije ruimte’ kan worden berekend door de draagkrachtnorm, woonlasten en eventuele financieringslasten van het netto inkomen af te trekken. Dit is ook direct het maximale leen/leasebedrag, omdat het BKR vanaf 1 april 2022 100% van de lening registreert. Voor deze datum was dit nog 65%. 

Private lease voorbeeldsom

We kunnen het ons voorstellen dat het nog niet helemaal duidelijk is na dit verhaal. Om het makkelijker te maken en de berekening duidelijker te illustreren geven we een voorbeeld calculatie:

Disclaimer: De bedragen die worden gebruikt in de draagkrachtnorm-formule veranderen jaarlijks. De getallen die worden gebruikt in het voorbeeld zijn de cijfers vanaf 1 januari 2022. 

Jan Janssen is alleenstaand. Zijn netto inkomen bedraagt €2.400. Jan heeft een maandelijkse woonlast (huur) van €800. De basisnorm voor een alleenstaande is vastgesteld op €847, de woonnorm op €229. Ook is er een aanvullende opslag vastgesteld voor alleenstaanden, deze bedraagt €42.

Draagkrachtnorm formule:

Draagkrachtnorm = basisnorm + 15% * (netto inkomen – basisnorm – woonnorm) + aanvullende opslag

De berekening van de draagkrachtnorm voor Jan is dan: €847 + 15% x (€2.400 – €847 – €229) + €42 =  €1.087,60

Nu we de draagkrachtnorm weten kunnen we de vrije ruimte en dus het maximale leen- en leasebedrag berekenen met de volgende formule. 

Formule maximaal maandbedrag voor private lease:

Leasebudget = netto inkomen – woonlasten – financieringslasten – draagkrachtnorm

Voor Jan komt dat neer op een bedrag van: €2.400 – €1.087,60 (draagkrachtnorm) – 800 (woonlasten) = €512,40. Hij kan dus maximaal een private lease-contract ter waarde van €512,40 per maand afsluiten.

Wat kan je dan private lease? 

Welke auto’s zou Jan met zijn maandbedrag kunnen leasen? Op basis van 10.000 jaarlijkse kilometers en 60 maanden leasetijd hebben wij opties in verschillende segmenten en carrosserieën voor Jan geselecteerd:

Stadsauto private lease

Allereerst zou Jan een hele rijk uitgeruste en luxe stadsauto kunnen leasen. De keuze is met dit budget daarin reuze. Dit is ideaal wanneer Jan vooral korte afstanden rijdt, voornamelijk in stadsverkeer. Het is aannemelijk dat Jan – omdat hij alleenstaand is – niet enorm veel ruimte nodig heeft. Goede opties voor Jan in dit segment zijn:

 • Volkswagen Up! → De meest compacte Volkswagen, al jaren een van de meest bekende stadsauto’s (vanaf €388)
 • Toyota Yaris → Hybride optie van het altijd betrouwbare Toyota (vanaf €359) 
 • Hyundai i10 → Relatief goedkoop en rijk uitgerust (vanaf €309)
 • Fiat 500 → Zowel als mild-hybrid en elektrisch verkrijgbaar binnen het budget (vanaf €350 voor mild-hybrid, vanaf €468 voor elektrisch)
 • Renault Twingo → Elektrische optie binnen het budget (vanaf €395)

Hatchback private lease

Wanneer de hatchback-vorm inderdaad ideaal blijkt, maar Jan wel een wat ruimere auto wil, moet hij gaan voor een hatchback. Ook in dit segment is er meer dan genoeg keuze voor het budget dat Jan beschikbaar heeft:

 • Peugeot 208 → Uitgeroepen tot auto van het jaar in 2020, al meerdere jaren de verkooptopper in Nederland en Europa. Zowel met benzine- als elektromotor beschikbaar binnen het budget (vanaf €376 voor benzine, vanaf €419 voor elektrisch)
 • Seat Leon → De Seat Leon is al vanaf 2000 in Nederland en is een van de bekende namen in het autolandschap. De auto biedt een leuke mix van comfort en dynamiek. (vanaf €488)
 • Honda Jazz → De Honda Jazz is een slimme auto die enkele MPV trekjes heeft. Dit is terug te merken in de binnen- en bagageruimte. (vanaf €462)
 • Skoda Scala → Skoda begon als budgetmerk, maar maakt al tijden uitstekende auto’s. De prijs/kwaliteitverhouding is nog steeds zeer sterk. (vanaf €411)
 • Ford Fiësta → De Ford Fiësta is een icoon in dit segment. Hij staat bekend om zijn uitstekende rijeigenschappen en dynamische aard. (vanaf €408)

Crossover/SUV private lease

Wanneer Jan wat meer ruimte en een hoge instap en zitpositie wilt, kan hij zoals zoveel mensen tegenwoordig doen voor een Crossover/SUV gaan. Hierin is door het grote aanbod keuze te over:

 • Nissan Juke → Een compacte crossover die meer neigt naar een hatchback dan een SUV. Relatief goedkoop ten opzichte van concurrenten. (vanaf €384)
 • Renault Captur → De Captur was een van de eersten in zijn segment. Jarenlange ervaring dus, en de goede reviews liegen er niet om. (vanaf €434)
 • Dacia Duster → De Duster is een volwaardige SUV voor een knappe prijs. (vanaf €468)  
 • Suzuki S-Cross → Ook de Suzuki S-Cross is een grotere SUV voor een mooie prijs. Betrouwbaarheid is een gegeven met deze Japanner. (vanaf €452)
 • Peugeot 2008 → De 2008 is al bijna net zo succesvol als de 208. Ook deze auto is mooi vormgegeven en fraai uitgerust. Ook beschikbaar als EV, maar niet binnen dit budget. (vanaf €487)

Sedan private lease

De sedan is een klassieke carrosserievorm die het afgelopen decennium aan veel populariteit heeft ingeleverd. Desondanks levert de carrosserievorm nog een stijlvol uiterlijk, gekoppeld aan een praktische kofferbak. Wel is dit vaak gekoppeld aan een hogere prijs. Het is dan ook treffend dat we slechts één voorbeeld van een sedan konden vinden binnen het budget:

 • Mazda3 → Deze sedan is relatief heel goedkoop in vergelijking met concurrenten. De auto zit rijk in zijn uitrusting en biedt een dynamische rijervaring aan zijn bestuurder. (vanaf €494)

Station private lease

De stationwagon blijft onverminderd populair in Nederland. Dit is wel begrijpelijk, het biedt een uitstekende combinatie van looks, sportiviteit en gebruiksgemak door de extra ruimte. Wanneer dit Jan wel wat lijkt, kan hij met dit budget bij een drietal modellen terecht:

 • Dacia Jogger → Is het een MPV of een station? Wat het dan ook is, het gebruiksgemak is niet te ontkennen! Tevens een relatief goedkope optie, zonder daarbij in te leveren op kwaliteit (vanaf €448)
 • Kia Ceed → Kia is een van de best verkopende merken in Nederland en de Ceed is een van hun populairste modellen (vanaf €468)
 • Hyundai i30 → Hyundai is zoals gezegd enorm betrouwbaar, met fijne rijeigenschappen en een goede uitrusting (vanaf €498)

Heb jezelf de berekening gemaakt en weet je nu wat je kan besteden aan een private lease auto. Neem dan een kijkje in onze private lease vergelijker. Pas de looptijd en kilometerbundels aan om relevante prijzen in beeld te krijgen en kies de auto die aan jouw wensen voldoet. Check het aanbod en vraag altijd offertes aan bij verschillende leasemaatschappijen zodat je goed alles kan vergelijken. In onze vergelijker vind je het meest actuele aanbod van vele betrouwbare leasemaatschappijen. Vergelijk private lease aanbod en scoor de beste deal >

Meer weten over private lease