Private lease hybride rijden

Private lease hybride rijden

Maar om ineens de stap te maken naar elektrisch rijden voelt drastisch. Voor mensen die niet direct het diepe in willen duiken maar wel een stap willen zetten bestaan hybride auto’s. Maar wat zijn hybride auto’s? Hoe werkt het? Welke verschillende opties heb je als je hybride wil rijden, en wat zijn de voordelen? In dit artikel lees je alles over hybride auto’s.

De term hybride wordt door Wikipedia gedefinieerd als een ‘nauwe vermenging van ongelijksoortige zaken’. Wanneer we in autotermen over hybride spreken gaat het om de samenwerking tussen een traditionele verbrandingsmotor en een elektrische motor. 

Een hybride auto heeft dus beide motoren aan boord, die samen zorgen voor de aandrijving van de auto. De mate waarin deze motoren samenwerken bepaalt wat voor een soort hybride de auto is. Er zijn namelijk verschillende soorten hybride auto’s. Wij zetten de soorten voor je op een rijtje.

‘Reguliere’ hybride auto’s

‘Reguliere’ hybride auto’s rijden primair op de verbrandingsmotor. Sommige hybride auto’s kunnen ook korte periodes op de elektromotor rijden. In dat geval drijft de elektromotor de auto vaak aan tijdens de eerste kilometers, waarna de verbrandingsmotor het overneemt wanneer de accu van de elektromotor leeg is. 

De relatief kleine accu die de elektromotor aandrijft wordt vervolgens via een generator opgeladen door de energie die vrijkomt tijdens het remmen. De hybride auto werd in 1997 in Japan voor het eerst beschikbaar voor de gewone consument met de introductie van de Toyota Prius. In 2000 kwam deze pas naar Nederland. 

Plug-in hybride auto’s 

Later werden plug-in hybrides geïntroduceerd als een variant van de hybride auto’s. Het verschil met de traditionele hybride auto is dat de accu van een plug-in hybride zoals de naam al verklapt handmatig kan worden opgeladen. Dit gebeurt door middel van een stekker, in plaats van enkel met het remsysteem. Dit is zowel thuis als bij oplaadpalen mogelijk. 

Accu’s in plug-in hybride auto’s zijn over het algemeen groter dan die in de eerdere hybride auto’s, omdat deze via de stekker sneller op te laden zijn. Daardoor kunnen plug-in hybride auto’s over het algemeen tot ongeveer 60 kilometer volledig elektrisch rijden. Dit maakt ze uitstekend geschikt voor korte tot middellange ritten. Mocht je een langere rit maken en de accu leeg raken neemt de verbrandingsmotor het werk naadloos over, waardoor je geen zorgen hebt dat je stil komt te staan. 

Mild hybride auto’s

De mild hybride auto maakt gebruik van een startmotor-dynamo. Deze kleine elektromotor is bedoeld om de verbrandingsmotor te ondersteunen bij onder andere het starten en optrekken. Dit type hybride kan dus niet enkel op stroom rijden. Met de mild hybride-techniek kunnen auto’s een kleinere verbrandingsmotor hebben dan een non-hybride model en nog steeds evenveel of meer vermogen hebben. 

Omdat de motoren dus kleiner zijn en tevens veel worden ondersteunt in de acceleratie zijn mild hybrides zuinige modellen. Evenals bij de originele hybridemotoren wordt de elektromotor van een mild hybride opgeladen door de energie die wordt opgewekt bij het remmen.

Meer veelgestelde vragen over private lease