Private lease contract overnemen

Private lease contract overnemen

Er komt een ietwat onverwachte gezinsuitbreiding aan, je gaat scheiden, je krijgt een auto van de zaak, je gaat emigreren of reizen voor je werk of je bent niet tevreden over je leaseauto. Het is zomaar een greep uit mogelijke situaties waarom een private leasecontract en desbetreffende auto niet meer bij jou past. 

Private leasecontract beëindigen boete

Wanneer dit het geval is kan je het contract dat je hebt afgesloten vroegtijdig beëindigen. Probleem is echter dat je dan bij de meeste aanbieders een fikse boete moet betalen. Een veelvoorkomende boete is dat de leaser de helft van het totale bedrag dat nog over is van het contract als boete moet uitbetalen aan de aanbieder. Dit kan aardig in de papieren lopen. 

Private leasecontract overnemen

Om deze reden is er een andere optie in het leven geroepen: je private leasecontract laten overnemen door iemand anders. Het is een soort occassion private lease onder particulieren. Er zijn meerdere dedicated websites waarop je een private leasecontract kunt aanbieden. Wanneer je vervolgens iemand met interesse vindt, kan het contract worden overgenomen door die persoon. 

Je contract laten overnemen door iemand anders is overigens niet bij elke aanbieder toegestaan. Ook kan het proces ingewikkeld zijn en moet er administratief veel omtrent de overname geregeld worden. Bedenk dus echt goed voordat je een private leasecontract afsluit wat bij je situatie past en neem in die overweging eventuele scenario’s mee die jouw situatie kunnen veranderen. 

Kan je een lease contract overnemen?

Wil je zelf een private lease contract overnemen? Ga goed na of alle voorwaarden worden vervuld en of de administratie van de overname klopt. Sluit de overeenkomst bij voorkeur bij een derde partij, zodat je zeker weet dat de voorwaarden kloppen en je te maken hebt met een betrouwbare originele leaser. 

Wat kost het overnemen van een leaseauto?

De overgave van een private leasecontract kost administratiekosten. Of deze voor rekening komen van de originele leaser of de nieuwe leaser verschilt per geval. Dit spreken de twee partijen samen af. Het komt zelfs voor dat je een overnamebonus ontvangt van de originele leaser.

Hoe werkt een lease overname?

Het proces van de overname van een private leasecontract start bij de zoektocht naar een geïnteresseerde partij. Wanneer deze gevonden is kan het administratieve proces beginnen. Er moeten verschillende documenten gestuurd worden naar de aanbieder van het private leasecontract, om de overname af te ronden. Hier zitten kosten aan verbonden. Wanneer dit afgerond is neemt de nieuwe leaser het contract over tegen de originele voorwaarden. 

Meer veelgestelde vragen over private lease