Voordelen en nadelen van private lease

Voordelen en nadelen van private lease

Voordelen private lease

Omdat er meer voor- dan nadelen zijn en omdat we van een positieve insteek houden duiken we eerst in de grootste voordelen van private leasen.

1: Geen zorgen en een vast bedrag

Wellicht het meest prettige aan private lease is dat je precies weet waar je aan toe bent. Elke maand betaal je een vast bedrag voor het rijden in je nieuwe auto. Het enige dat niet bij de prijs is inbegrepen is de brandstof (stroom). Verzekering, belasting en onderhoud zijn inclusief. Je bent dus helemaal af van de onzekerheid met betrekking tot onderhoud. Let wel op dat het bij schade kan zijn dat je een eigen risico moet betalen.

Wat kost private lease?

De vaste kosten zijn prettig, maar hoe hoog zijn die kosten dan? Dat is heel erg afhankelijk van een aantal keuzes die je maakt. Hoeveel kilometer wil je per jaar rijden? Wat is de looptijd? Hoeveel eigen risico wil je betalen bij schade? En natuurlijk ook: voor welke auto kies je? We zetten op een rij wat de keuzes betekenen voor de prijs:

Prijs van de auto: hoe hoger de aanschafprijs van de auto, hoe hoger het maandbedrag. Opties en accessoires tellen mee bij de basisprijs.

Aantal kilometers: hoe meer kilometers je per jaar in het contract laat opnemen, hoe hoger de prijs. Minder kilometers betekent een lagere maandprijs.

Looptijd van het contract: je kiest vaak voor 24 tot 60 maanden. Hoe korter de looptijd, hoe hoger het maandelijkse bedrag.

Eigen risico: je kunt bij veel aanbieders kiezen om het eigen risico te verlagen. Hoe verder je dit verlaagt, hoe hoger de maandprijs.

2: Gemak

Het kiezen van een auto is misschien het meeste werk bij private lease. Onze private lease vergelijker helpt je de juiste aanbieder te vinden.

Wellicht duurt het even voor het contract volledig is afgerond, maar daarna ben je af van al het gedoe. Alles wordt voor je geregeld: belasting, onderhoud (en keuring wanneer dit verplicht wordt) en verzekering. Wanneer er iets aan de hand is onderweg, is pechhulp geregeld via de leasemaatschappij. Gemakkelijker kan het niet.

3: Geen eigen (spaar)geld nodig

Een nieuwe auto biedt veel voordelen: je rijdt zuinig, veilig en comfortabel. Maar een nieuwe auto is duur. De prijzen van (vooral kleinere) auto’s stijgen enorm. Bij private lease ben je af van een grote investering. Je hebt geen spaargeld nodig, of je kunt je spaargeld ergens anders voor gebruiken. Voor een fijne vakantie bijvoorbeeld of (verstandiger) voor zonnepanelen. Zeker wanneer je een elektrische auto least ben je met die combinatie supergoedkoop uit.

4: Goedkoper dan een auto financieren

Bij de nadelen zullen we uitleggen dat private lease vaak wat duurder is dan kopen, maar dat gaat alleen op wanneer je de nieuwe auto met spaargeld betaalt. Als je geld moet lenen om een (nieuwe) auto te kopen ben je door de rente zeker weten flink veel duurder uit.

5: Duurzame en schone opties

Elektrische auto’s zijn nog steeds een stuk duurder dan normale auto’s. Toch biedt rijden op stroom heel veel voordelen. Het is goedkoper, schoner en erg comfortabel. Dankzij private lease kun je zonder een grote investering nu al overstappen op elektrisch rijden.

6: Uitkomst voor jongeren

Wanneer je net klaar bent met je opleiding en je voor je eerste baan een auto nodig hebt, is private lease een goede uitkomst. Je rijdt in een nieuwe auto zonder een dure lening te hoeven afsluiten.

7: Vriendelijk voor senioren en ouderen

Voor senioren en ouderen is het vaak onmogelijk, lastig of extra duur om een lening af te sluiten. Private lease is dan een prima alternatief. Let wel op: ook veel private lease-aanbieders kennen leeftijdsgrenzen. Vaak liggen die op 75 of 80 jaar.

Nadelen private lease

Zoals je leest kleven er veel grote voordelen aan private lease. Toch zijn er ook enkele minder positieve kanten waar je rekening mee moet houden.

1: Niet de goedkoopste optie

Als je zo goedkoop mogelijk een nieuwe auto wil rijden, kun je deze het best kopen. Maar let op: je moet hem dan wel kopen van je spaargeld. Geld lenen voor een nieuwe auto is juist weer veel duurder dan private lease. Overigens weet je nooit zeker of kopen ook goedkoper is. Wanneer je pech hebt, kunnen de onderhoudskosten flink oplopen. Bovendien ben je nooit zeker wat je auto nog oplevert wanneer je deze weer verkoopt (restwaarde).

Het allergoedkoopst kun je overigens uit zijn wanneer je een tweedehandsauto koopt. Een auto wordt in de eerste maanden en jaren het snelst minder waard. Daarvan profiteer je bij een tweedehandsauto. Daar staat tegenover dat je met een tweedehandsauto ook meer risico loopt op (duur) onderhoud. Lees meer over dit dilemma in het artikel: Private lease of kopen?

2: Wat als je leven veranderd?

Met private lease spreek je een contract af met een vaste looptijd. Hoe langer de looptijd, hoe lager de maandlasten. Daar staat wel tegenover dat je niet (altijd) goedkoop tussendoor van je contract af kan komen. Er kunnen veranderingen in je leven plaatsvinden waardoor je van je auto af wil: een scheiding of een andere baan bijvoorbeeld. De boete voor het afkopen van je contract is vaak niet mals.

Let op: bij verschillende aanbieders kun je voor een extra maandbedrag de mogelijkheid kiezen om tussentijds je contract op te zeggen.

Handig om te weten: lease je bij een aanbieder met het Keurmerk Private Lease dan is het contract in ieder geval altijd kosteloos te beëindigen bij bepaalde persoonlijke omstandigheden zoals onverwachts ontslag of overlijden. Een andere optie is een partij zoeken die je private lease contract overneemt.

3: BKR Registratie

Dit is een belangrijke waarover je goed moet nadenken. Met een private leasecontract ga je voor een vaste looptijd een financiële verplichting aan. Dit betekent dat je contract als een krediet wordt geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie).

Dit is de centrale plek waar alle leningen geregistreerd staan. Deze registratie is van invloed op alle toekomstige kredieten die je wil afsluiten. Voor een hypotheek betekent dit dat je tot tienduizenden euro’s minder kunt lenen. Heel belangrijk dus om bij stil te staan voor je aan private lease begint.

4: Een private leasecontract is bindend

Het klinkt logisch, maar laat goed tot je doordringen dat je vastzit aan het contract dat je tekent. Je kunt er niet zomaar onderuit, of kunt het niet (altijd) gemakkelijk aanpassen. Denk dus heel goed na hoeveel geld je maandelijks wil uitgeven voor de volledige looptijd van het contract, hoeveel kilometers je denkt te maken en hoe lang je de looptijd wil vastleggen. Een auto is snel verkocht, maar van een contract ben je niet zomaar af.

5: Betalen voor extra kilometers

Bij het afsluiten van een private leasecontract kies je voor een aantal kilometers per jaar. Wanneer je hier ver onder blijft kan het zijn dat je daar niets voor terug krijgt van de aanbieder. Je betaalt dan te veel. Wanneer je boven dit aantal kilometers komt, ga je fors meer betalen per kilometer. Bij verschillende aanbieders kun je het aantal kilometers tussendoor wel verhogen of verlagen.

Private lease: wel of niet doen?

Dit waren de voordelen en nadelen van private lease op een rij. Over het algemeen geldt dat het loont om goed na te denken over je huidige en toekomstige situatie en daarmee rekening te houden bij het afsluiten van een contract. Wanneer je de zaken goed overdenkt en regelt is private lease een fantastische mogelijkheid om in een nieuwe auto te rijden. Het kiezen van een auto is misschien het meeste werk bij private lease. Ben je nieuwsgierig geworden? Check onze private lease vergelijker om de beste deal te scoren die aan jouw wensen voldoet.

Meer weten over private lease