Private lease en hypotheek

Private lease en hypotheek

De reden waarom private lease en hypotheek zo nauw met elkaar verbonden zijn, is de BKR registratie die een private lease contract vrijwel altijd met zich meebrengt. Dit is altijd het geval wanneer je least bij een bedrijf dat zich aan heeft gesloten bij het Keurmerk Private Lease. Alle aanbieders op onze website zijn aangesloten bij dit keurmerk. 

Private lease en een hypotheek krijgen

De BKR registratie die op je naam komt te staan door een private leasecontract kan een wezenlijk verschil geven in het bedrag dat je als hypotheek mag afsluiten. Het is daarom belangrijk om je eigen situatie naast de gevolgen van een private leasecontract te leggen, en te bepalen of het product past in je leven.

Rekenvoorbeeld BKR-registratie met private lease 

Om de gevolgen van een private leasecontract te illustreren pakken we een rekenvoorbeeld van de consumentenbond erbij:

Zonder private leaseauto bedraagt je maximale hypotheek €330.000. Wat verandert er als je ervoor kiest om een auto te leasen? 

Leasebedrag per maand: €400,-

Looptijd: 4 jaar (48 maanden)

Leasebedrag totale looptijd: €19.200 (€400 x 48)

Het totale leasebedrag van €19.200 registreert het BKR als lening. 

Door de lasten van je private leasecontract kun je per maand €400 minder uitgeven aan je hypotheek. Je maximale hypotheek bedraagt dan nog €215.000. Dat is €115.000 lager dan zonder leasecontract. 

Private lease hypotheek omzeilen

Is het dan ook mogelijk om de gevolgen van een BKR-registratie op je hypotheekaanvraag te omzeilen? De enige manier om dit te doen is om voor een aanbieder te kiezen die je niet registreert bij het BKR. Dit is echter niet verstandig te noemen. Je zou hierdoor namelijk in de financiële problemen kunnen komen, als je niet meer aan al je betaalverplichtingen kan voldoen. 

Meer over private lease