Wat is voordeliger: private lease of kopen?

Private lease of kopen?

Helaas is deze vraag niet eenduidig en zonder verdere verdieping te beantwoorden. Het hangt namelijk van je persoonlijke situatie af of private lease een voordelige en goede optie voor jou is. In dit artikel belichten we in welke situatie private lease een goede oplossing is en wanneer je beter een auto kunt kopen.

Kopen met eigen geld

Een van de belangrijkste pijlers in de situatie is of je eigen geld hebt om een nieuwe auto mee te kopen. Wanneer je het kan veroorloven om een nieuwe auto te kopen en in één keer af te rekenen, is dat in de meeste gevallen een goedkopere optie. Dat blijkt ook uit meerdere berekeningen die we erop los hebben gelaten. Dit geldt zeker als je er door je onderhandelingstalenten nog wat geld vanaf weet te praten bij de dealer.

De conclusie is uiteraard niet zo simpel. Ten eerste hebben veel mensen niet het geld wat vereist is om een nieuwe auto te kopen, of hebben ze het er niet voor over om dit bedrag in een keer af te tikken. Dit is mede te wijten aan de steeds hoger wordende prijzen van auto’s. Waar het een tijd terug voor iedereen bereikbaar was om een nieuwe auto te kopen, zijn vandaag de dag zelfs de instapmodellen van relatief compacte stadsauto’s prijzig te noemen. 

Auto’s worden steeds duurder

Deze prijzen komen mede door de steeds hoger wordende veiligheidseisen waar ook de kleine auto’s van automerken aan moeten voldoen, maar ook door chiptekorten en inflatie. Om dit fenomeen te illustreren nemen we de Kia Picanto als voorbeeld. De uiterst populaire stadsauto van de Zuid Koreanen werd in 2004 op de markt geïntroduceerd. 

Destijds kon je het instapmodel bij de lokale dealer oppikken voor iets minder dan 7,5 mille. Voor die prijs heb je ongeveer de helft van een moderne derde generatie Picanto, aangezien de hatchback nu ruim twee keer zo duur is.

Autofinancieringen zijn duur

Mocht je niet genoeg geld hebben gespaard voor je nieuwe wensauto, kun je er ook voor kiezen om een lening aan te gaan. Dit wordt ook wel een autofinanciering genoemd. Je koopt de auto met het geleende geld en betaalt het bedrag in termijnen en met rente terug aan de kredietverstrekker. De voorwaarden van deze leningen zijn meestal zo nadelig dat deze optie niet interessant is. 

Waarom dan private lease? 

Maar hoe verhoudt private lease zich dan tot kopen? Private lease biedt enkele onmiskenbare voordelen ten opzichte van kopen. Allereerst hoef je niet een groot bedrag in een keer neer te leggen om over een nieuwe auto te kunnen beschikken. Je kan dus in een nieuwe auto rijden, zonder daar direct eigen geld voor te moeten gebruiken. Daarmee wordt het grootste probleem van een nieuwe auto kopen weggenomen. Overigens is het soms wel mogelijk om aan het begin van je contract een bepaald bedrag aan te betalen zodat de maandelijkse prijs lager wordt. 

Het gemak van private lease

Ook biedt private lease je gemak. Je hoeft niet te onderhandelen voor een goede prijs voor je auto en je hebt geen werk aan de zoektocht en de eventuele inruil of andere voorwaarden waar je rekening mee moet houden als je een auto koopt. Je kunt er vanuit gaan dat de private leasemaatschappijen je een scherpe prijs kunnen aanbieden, omdat zij honderden auto’s tegelijk afnemen. Dit schaalvoordeel zorgt voor voordelige prijzen, wat weer doorberekend kan worden naar jou.

Een ander gemak dat je door private lease hebt is de zekerheid die het biedt. Je weet namelijk over de gehele contractperiode zeker wat de kosten aan je auto gaan zijn. Zeker in deze tijden van financiële onzekerheid en hoge inflatie is het prettig om te weten dat de prijs van jouw auto over de gehele contractperiode gelijk blijft.

In het maandbedrag zijn zaken als belasting, onderhoud en verzekering geregeld. Je hoeft dus ook niet op zoek te gaan naar de beste voorwaarden bij verschillende partijen en hebt er geen omkijken meer naar. Ook grote financiële tegenvallers bij de monteur zijn verleden tijd. Je wordt dus volledig ontzorgd bij private lease. 

Daarnaast zijn vaak andere zaken die met autorijden te maken hebben geregeld in een private leasecontract. Denk bijvoorbeeld aan pechhulp en vervangend vervoer. In het geval dat je schade rijdt heb je een eigen risico, tenzij de schade buiten je schuld om is veroorzaakt. Tevens is de hoogte van het eigen risico vaak door jou te bepalen door wel of niet maandelijks een extra bedrag te betalen. 

Lease of kopen, wat past bij jou?

We kunnen concluderen dat het antwoord op de vraag of je beter een auto kunt kopen of private leasen voor iedereen anders is. Het hangt namelijk volledig af van je situatie. Over het algemeen is het voordeliger om een auto te kopen als je dat kan veroorloven met eigen geld. Als je hiervoor een lening aan moet gaan valt het voordeel weg. Ook heb je met kopen minder zekerheid, omdat al de rekeningen voor onderhoud en reparaties door jou betaald moeten worden. 

Wil je voor vastigheid, zekerheid en gemak gaan is private lease een uitstekende optie. Je kan met private lease in een nieuwe auto rijden zonder dat je hier eigen geld voor in hoeft te leggen. Daarnaast staat het voor de gehele contractperiode vast hoeveel geld je auto maandelijks kost, wat je een hoop zorgen scheelt. Ook zijn alle zaken die bij autorijden horen zoals verzekering, belasting en onderhoud geregeld. Wel moet er rekening gehouden worden met een BKR-registratie. Wanneer je bijvoorbeeld van plan bent om binnenkort een hypotheek aan te vragen kan het een flinke som geld schelen wanneer je een private lease contract hebt. Kijk daarom even of het verstandig is in jouw situatie.

In onze private lease vergelijker vind je het meest actuele aanbod van vele betrouwbare leasemaatschappijen.

Meer weten over private lease