Private lease voorwaarden

Private lease voorwaarden

We sommen enkele voorwaarden op die aanbieders uit onze vergelijking hanteren. We doen dit in de vorm van vragen die vaak worden gesteld aan ons en aan de aanbieders. Zorg dat je op de hoogte bent door de voorwaarden van een aanbieder waar je geïnteresseerd in bent goed door te lezen. Zo kom je erachter of je in aanmerking komt om een private lease contract bij hen aan te gaan of niet. 

Moet ik een vast contract hebben om te kunnen private leasen?

Een vast contract zien we soms bij aanbieders als vereiste om te kunnen private leasen. Daar valt wat voor te zeggen: de leaser is immers verzekerd van inkomen, waardoor het zowel voor hen als voor de aanbieder relatief veilig is om een betalingsverplichting aan te gaan. 

Dit feit wil echter niet zeggen dat je niet kan private leasen als je geen vast contract hebt. Bij veel aanbieders zijn er mogelijkheden voor mensen met een tijdelijk contract, ZZP’ers en zelfs voor mensen met een uitkering. Wel wordt vaak de regel gehanteerd dat het tijdelijke contract niet eerder mag aflopen dan de private lease verbintenis. 

In sommige gevallen kan het echter genoeg zijn om een intentieverklaring van je werkgever mee te leveren. Dit geeft de aanbieder een bepaalde mate van zekerheid. Wat je situatie dan ook is, het loont om bij de beoogde aanbieder na te gaan of je in aanmerking komt voor een private leasecontract. Zelfs als je wordt afgewezen zijn er nog mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een garantstelling van een naaste. Lees hiervoor de tekst onder ‘Moet er iemand voor mij garant staan om te kunnen private leasen?’. 

Kan ik private leasen met een negatieve BKR-registratie?

Met een negatieve BKR-registratie is de kans heel groot dat je aanvraag voor een private leasecontract wordt afgewezen. Wanneer de desbetreffende schuld is afgelost en de lening is beëindigd, blijft deze nog vijf jaar staan bij het BKR. Het belangrijkste advies om deze situatie te voorkomen is dan ook simpelweg om een negatieve BKR-registratie te voorkomen. Je komt over het algemeen namelijk niet zomaar van zo’n registratie af. 

Kan ik als senior private leasen?

Leeftijdsgrenzen zijn veelvoorkomend bij private lease aanbieders. Zowel minimum- als maximumleeftijden worden veelal gehanteerd. Als senior kan de maximumleeftijd limiterend werken. Hoe hoog die maximumleeftijd ligt verschilt per aanbieder. Zo trekken sommige aanbieders de grens bij 70 jaar, anderen doen dit bij 75 of 80 jaar. Kijk goed bij de voorwaarden van de aanbieder hoe dit zit. 

Kan ik als student private leasen? 

Meerdere factoren zijn hier belangrijk. Het zou kunnen dat je niet aan de minimumleeftijd van een aanbieder voldoet. Sommigen hebben deze grens namelijk op 25 jaar gezet. Ook je inkomen is uiteraard van belang. De kans is groot dat je als student geen stabiele en redelijke inkomstenbron hebt, waardoor de kans dat je wordt goedgekeurd voor een private leasecontract miniem is. Let op: een lening van DUO geldt niet als inkomstenbron. 

Moet er iemand voor mij garant staan om te kunnen private leasen?

Dit is niet benodigd, maar kan wel heel handig zijn als je in eerste instantie wordt afgewezen. Vaak is het met een garantstelling van een naaste alsnog mogelijk om een private leasecontract aan te gaan. Hou er wel rekening mee dat bij problemen de garantsteller ook daadwerkelijk verantwoordelijk is. Bespreek dit goed met degene die garant staat voor jou. Het is overigens goed mogelijk dat bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap standaard beide partners moeten tekenen voor het private leasecontract. 

Meer weten over private lease