Zo langzaam mag je met een aanhanger rijden

Zo langzaam mag je met een aanhanger rijden

Een vraag die ons regelmatig gesteld wordt, is: hoe hard mag je met een aanhanger rijden? Met andere woorden: wat is de max snelheid als je met een aanhanger op de snelweg rijdt?

Hoe hard mag je met een aanhanger rijden?

Op de vraag hoe hard mag je met een aanhanger rijden, bestaat geen eenduidig antwoord. De snelheid met aanhanger is afhankelijk van het gewicht van de auto met aanhanger in kwestie. Als deze combinatie minder dan 3500 kg weegt, bedraagt de maximum snelheid met aanhanger in Nederland 90 km/h.

Het gewicht van een aanhanger kan worden bepaald met weeglussen in het wegdek. Die meten de lengte van een voertuig met aanhanger terwijl tegelijkertijd sensoren de aslasten registeren. Camera's langs de weg schieten een fotootje, zodat er een compleet beeld van de situatie ontstaat. Weeglussen vind je maar op enkele plekken in Nederland, maar het is voor je eigen veiligheid om je aan de maximum snelheid aanhanger te houden.  

Gewicht boven de 3500 kg

Het antwoord op de vraag hoe hard mag je met een aanhanger rijden, luidt anders als de betreffende aanhanger 3500 kg of meer weegt. Dan is de max snelheid met aanhanger in Nederland namelijk 80 km/h. Let op: dit is de maximum snelheid van een aanhanger in Nederland. In het buitenland geldt een andere maximum snelheid aanhanger. 

Overigens krijg je hetzelfde antwoord als je wil weten hoe hard (of langzaam) je met een caravan mag rijden.  

Zo langzaam mag je met een aanhanger rijden
Zo langzaam mag je met een aanhanger rijden
Tip
Veilig en zorgeloos de donkere maanden door
Veilig en zorgeloos de donkere maanden door

Bij Univé geniet je van een gunstige premie en uitstekende service bij ongeval of pech.

Max snelheid aanhanger in België 

Bij onze Zuiderburen mag je lekker doorkachelen met een auto met aanhanger. Tenminste, als het gewicht van de combinatie auto/aanhanger minder dan 3500 kg is. In dat geval is de snelheid 120 km/h óp autosnelwegen. Is de combinatie zwaarder, dan bedraagt de max snelheid 90 km/h. Het gewicht van de combinatie voertuig/aanhanger is dus bepalend, niet alleen hoe zwaar de aanhanger is. De ANWB adviseert om in België altijd de max snelheid in Nederland aan te houden, dus 90 km/h. 

Meer autoweetjes zoals 'rijden met aanhanger' vind je in onze gratis wekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Maximum snelheid aanhanger in Duitsland

Je verwacht misschien dat je ook in Duitsland 120 km/h met een aanhanger mag, maar niets is minder waar. Hier geldt buiten de bebouwde kom, dus ook op de autobahn, een maximum snelheid aanhanger van 80 km/h. Kijk niet gek op als je desondanks wordt ingehaald door een andere auto met aanhanger, want er bestaat zoiets als een 'tempo 100'-ontheffing.

Deze 'Tempo 100 Zulassung' kun je online aanvragen en hiermee heb je vrijstelling om 100 km/h te rijden. De aanhanger moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals hydraulische schokdempers, een oplooprem en banden die niet ouder zijn dan zes jaar. Je auto moet daarbij voorzien zijn van een ABS-remsysteem, maar dat is in bijna alle gevallen zo, of je moet in een stokoud wagentje rondtuffen.

Als je in een elektrische stationwagon rijdt, heb je ook een uitdaging, want die hebben niet altijd een hoog trekgewicht. Dan is het goed om te weten dat de deze vijf elektrische stationwagons de grootste kofferbak hebben. Zo heb je helemaal geen aanhanger nodig. 

Max snelheid aanhanger Frankrijk 

De snelheid van een auto met aanhanger in Frankrijk bedraagt 130 km/h op de snelwegen, flink sneller dan in snelheidswalhalla Duitsland dus. Maar dit geldt voor een aanhanger die minder dan 3500 kg weegt. Voor een zware combinatie (> 3500 kg) geldt een maximum snelheid van 90 km/h op snelwegen. 

Minimum snelheid 

Denk nu niet ik rijd gewoon altijd 60 km/h op de snelweg, ook met aanhanger, want dan zit ik altijd goed, want dan kun je alsnog een boete krijgen. Hoe dat zit, lees je in het onderstaande artikel over de minimumsnelheid in Nederland. 

Tip
Verdien tot 10% korting met veilig rijgedrag
Verdien tot 10% korting met veilig rijgedrag

De zekerheid van Univé: uitstekende service en altijd een gunstige premie.

Wouter Vastenhout
Door Wouter Vastenhout

Noemt zichzelf geen ‘petrolhead’, want er is meer in het leven. Kan dus niet alle interne codes van automodellen opdreunen. Uitzondering is F56, de modelcode van de derde generatie Mini Cooper waar hij momenteel in rijdt. Heeft sinds 2007 ook een eerste generatie Mazda MX-5. Eerst als dagelijks vervoer, maar inmiddels genietend van zijn pensioen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties