Voorkom torenhoge boetes – zo herken je ‘onzichtbare’ Franse tolwegen

Voorkom torenhoge boetes – zo herken je ‘onzichtbare’ Franse tolweg

De afgelopen weken kreeg de ANWB veel reacties van leden die in Frankrijk waren geweest. Ze waren stevig beboet omdat ze zonder te betalen op een ‘onzichtbare’ tolweg hadden gereden. Hoe herken je zulke wegen en hoe voorkom je die boetes? Autoreview.nl legt het uit.

Niks snapten onze landgenoten ervan. Ze hadden inderdaad over Franse snelwegen gereden, maar op de desbetreffende weg hadden ze geen tolpoortje gezien. En dus hadden ze niet betaald. Maar bij thuiskomst bleek hun kenteken geregistreerd te zijn en moesten ze de tol alsnog betalen, plus een boete. Zo’n bekeuring begint bij 65 euro, maar kan oplopen tot een veelvoud.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Waar zijn deze ‘onzichtbare tolwegen’?

Hoe zit dat? Het ging bij de beboete ANWB-leden ongetwijfeld om een van de ‘flux libre’-trajecten in Frankrijk. Daar wordt alleen nog elektronisch tol geheven. Nieuw is dit bij de A79 bij de stad Moulins, die de A71 verbindt met de A6 (Route du Soleil) ter hoogte van Mâcon. Ook in de A4, in de regio Grand-Est op de route Parijs-Straatsburg, zit een ‘vrije-doorstroomtraject’. En wel bij de afslag Boulay (uitrit 36), zo lezen we op een in Frankrijk gespecialiseerde website. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle tolwegen slagboomvrij worden, maar het zal nog wel even duren voordat het zover is.

Waarom geen tolpoortjes meer?

‘Vrij’ wil bij deze tolwegen zeker niet zeggen ‘gratis’. Het geeft aan dat er geen slagbomen of tolpoortjes zijn, zodat je gewoon kunt doorrijden. Alle kentekens worden geregistreerd door camera’s. Vervolgens houdt de wegbeheerder bij of de betrokken verkeersdeelnemer al dan niet betaalt. De gedachte achter de flux libre-tolwegen is dat het verkeer minder hoeft af te remmen en op te trekken. Zo worden vertragingen en files beperkt en gaat de uitstoot van onder meer CO2 omlaag.

Voorkom torenhoge boetes – zo herken je ‘onzichtbare’ Franse tolweg

Hoe herken je een onzichtbare tolweg?

Wie ooit in Frankrijk is geweest, weet dat het Franse woord voor tolweg ‘péage’ is. Bij het nieuwe type tolweg wordt met borden in de berm en boven de weg aangegeven dat je op een ‘Péage Flux Libre’ rijdt, oftewel een tolweg met vrije doorstroom. Ook zie je dat je op een aantal punten onder een hoge metalen poort doorrijdt. Die poorten zijn voorzien van detectoren en camera’s.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de autowereld?

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Meld je aan voor onze gratis autonieuwsbrief! Elke vrijdag in je mailbox. 

Hoe betaal je bij een péage flux libre?

Er zijn drie manieren om op dit nieuwe type tolweg te betalen en dus boetes te voorkomen:

  1. Met een tolbadge. Betaling met behulp van zo’n elektronisch apparaatje aan de binnenkant van je voorruit is verreweg het simpelst. Een tolbadge kun je kopen bij onder meer de ANWB en is gekoppeld aan het kenteken van je auto. Telkens wanneer je een tolstation passeert, wordt je auto geregistreerd. Ook bij ‘ouderwetse’ stations mét poortjes en slagbomen. Daar kun je in de snelle rij voor abonnees (herkenbaar aan de t van télépéage) aansluiten en met 30 km/h doorrijden. Vervolgens krijg je een factuur voor elke kalendermaand dat je de badge gebruikt.
  2. Betalen met behulp van automaten op parkeerplaatsen (aires d’autoroute) aan de desbetreffende tolweg. Deze betaalautomaten (bornes de paiement) accepteren contant geld, betaalkaarten en creditcards.
  3. Betalen via internet. Dit dient vooraf te gebeuren, of uiterlijk 72 uur na de rit. Hierbij moet je je kenteken online invoeren, maar dan moet je wel per traject de website van de juiste wegbeheerder zien te vinden. Dat is minder makkelijk dan je denkt, want Frankrijk kent meerdere tolwegbeheerders. De bekendste zijn APRR, ASF, Cofiroute en Sanef.
Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Gert Wegman
Door Gert Wegman

Speelt al zijn leven lang met auto’s en taal, en wordt daar sinds 1989 nog voor betaald ook. Werkte ooit voor de industrie, maar is in 2002 ‘overgelopen’ naar de media. Dol op turbo’s, eigenzinnige auto’s en klassiek motorgegrom, gefascineerd door de stille kracht van EV’s. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties