Rij jij in een dure auto? Dan ben je waarschijnlijk een eikel

Rij jij in een dure auto? Dan ben je waarschijnlijk een eikel

Hé, don’t shoot the Messenger. Wij geven het nieuws alleen maar door. Maar de onderzoekers van de universiteit van Nevada zijn vrij stellig. Hoe duurder de auto waar je in rijdt, hoe minder snel je bij een zebrapad voor overstekende voetgangers stopt.

De onderzoekers denken dat de eigenaren van dure auto’s “zich verheven voelen boven andere weggebruikers”. Ze kwamen tot die conclusie na een experiment, waarin ze vier mensen honderden keren de weg lieten oversteken. Vervolgens analyseerden ze de reacties van automobilisten.

Verheven voelen

Of een bestuurder de voetgangers liet oversteken, hing met name af van de prijs van zijn auto. Voor iedere 1000 euro extra ging de kans op stoppen met 3 procent omlaag. De conclusie: bestuurders van dure auto’s voelen zich verheven en kunnen zich moeilijk verplaatsen in anderen. 

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Koppig en twistziek

Het onderzoek staat niet op zichzelf. Recent werd er een Fins rapport gepubliceerd, waarin werd geconcludeerd dat mannen met dure auto’s vaker “koppig, twistziek, onaangenaam en weinig empathisch” zijn. 

Duitse auto's

Volgens een medewerker van de universiteit van Helsinki zijn het vooral Audi-, BMW- en Mercedes-rijders “die te snel rijden, roekeloos rijden, door rood rijden en voetgangers niet voor laten gaan”. Hij haast zich erbij te zeggen dat dat zeker niet voor alle bestuurders van dure auto’s geldt.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Remco Slump
Door Remco Slump

Voormalig redacteur van Auto Review. Liep in 2005 stage bij het autoblad dat hij als kind las en bleek best een potje te kunnen schrijven. Heeft dringend een hoger salaris nodig, aangezien youngtimers uit de 90s en 00’s akelig duur zijn geworden. Kwijlt zonder schaamte als er een BMW 850CSi langsrijdt. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties