Reportages

Top 10 - Wat is de Autowereld-auto van het jaar 2020?

Top 10 - Wat is de Autowereld-auto van het jaar 2020?

Wat zijn de tien auto's die het jaar 2020 kleur gaven? Alle redacteuren van Autowereld wikten en wogen en kozen twee favorieten. Niet alleen auto's zonder verbrandingsmotor betraden de eregalerij, ook een rasechte terreinwagen, een stokoud model, een presidentiële limo en een Italiaanse schone met acht cilinders drongen tot de lijst der lijsten door. Maar wat is nou onze Auto van het Jaar? 

BMW 4-serie 

BMW vindt ons niet zo belangrijk meer. En met 'ons' bedoelen we niet de redacteuren van Autowereld, maar de autokopers in Europa. Want voor het Duitse premiummerk is de smaak van de Chinese consument al een paar jaar leidend. En die wil geen subtiliteit, die wil laten zien dat hij het gemaakt heeft. Bling (en Xi Jinping) is King! Daarom heeft de gefacelifte BMW 7-serie een enorme, verchroomde aardappelstamper voorop en gaat de nieuwe BMW 4-serie door het leven met een prominent setje Ed en Willem Bever-tanden. Is het mooi? Is het niet mooi? Dat laten we aan jullie over. Maar spraakmakend is het zeker.

Top 10 - Wat is de Autowereld-auto van het jaar 2020?

Ferrari Roma 

En de schoonheidsprijs gaat naar … de Ferrari Roma! Wat ons betreft brengt deze sportcoupé met voorin geplaatste V8-motor Ferrari terug op de koers die het sinds de 456 GT 2+2 heeft verlaten. Een klassieke schoonheid, voor de liefhebber die stijl op waarde weet te schatten. Een auto die een heel andere klandizie aanspreekt dan stervoetballers en Russische casinobazen. De Roma is een gran turismo van de oude stempel, die we over tientallen jaren nog steeds zullen aanbidden om zijn onovertroffen esthetiek. Het is niet alleen de mooiste auto van 2020, maar ook de mooiste Ferrari van de 21ste eeuw. 

Top 10 - Wat is de Autowereld-auto van het jaar 2020?

Fiat 500e

Eindelijk is er een nieuwe Fiat 500! Het is een geliefd icoon en dat straalt positief af op de nieuwste, volledig elektrische versie. Zijn retrodesign is aantrekkelijk, maar het zorgt niet voor vlinders in je portemonnee zoals de Honda E dat doet. Daar staat tegenover dat de Fiat 500e absoluut de betere elektrische auto is. Hij heeft een groot accupakket en laadt sneller dan zijn schaduw. Het dashboard haalt het niet bij dat van de elektrische Honda, maar het is evengoed stijlvol en modern. Ik zie het wel gebeuren dat mensen die een elektrische stadsauto gaan kopen eigenlijk een Honda E willen, maar vanwege alle praktische argumenten de evengoed schattige Fiat 500e kopen.

Top 10 - Wat is de Autowereld-auto van het jaar 2020?

Ford Mustang Mach-E

Vooruit, de Ford Mustang Mach-E komt pas in 2021 op de markt, maar we reden er dit jaar al even mee door Rotterdam. Bij de naam Mustang dacht je tot voor kort aan bulderende achtcilinders, maar de Mach-E is volledig elektrisch. Is het heiligschennis van Ford om het merkwaardigste paard van stal weer Mustang te noemen? Wat ons betreft niet vanwege het opmerkelijke ontwerp, dat een rake mix is van de goede kenmerken van een hatchback, een stationwagon en een suv. Wij gaan wel voor de dikke GT-versie, met zijn 20-inch wielen, zijn zwarte grille en de luchthappers aan weerszijden van de kentekenplaat. 

Top 10 - Wat is de Autowereld-auto van het jaar 2020?

Honda E

De Honda E maakt je blij. En jou niet alleen, iedereen valt als een blok voor het snoepige autootje. Dankzij het retrodesign heeft hij iets knuffelbaars. Een Honda E koop je niet, die adopteer je. Toen wij hem een week te logeren hadden, kwam de halve wijk poolshoogte nemen. Er zijn maar weinig auto's die zoveel bekijks trekken. En de binnenkant is net zo aanlokkelijk als de buitenkant. Met beeldschermen over de hele breedte van het dashboard en een minimalistisch design. Hij rijdt ook nog eens geweldig - een heus droomautootje. Moet je die droom dan verpesten door over de kleine actieradius te beginnen? Dacht het niet! 

Top 10 - Wat is de Autowereld-auto van het jaar 2020?

Land Rover Defender

We hebben heel erg lang op de nieuwe Land Rover Defender moeten wachten, maar ons geduld wordt beloond. Hij heeft het volledige offroad-pakket van een échte Land Rover. Het stoere uiterlijk vertoont duidelijke trekjes van de oer-LaRo, maar is niet te vergezocht retro. En de krachtigste motorvariant met plug-in hybridetechniek en 404 pk (!) is veruit het goedkoopst, zonder dat je luxe hoeft in te leveren. Er zijn vast liefhebbers van de aloude Defender die de nieuwe generatie verafschuwen, maar tot die categorie rekenen wij onszelf absoluut niet. Met diep respect voor de klassieke Defender, verwelkomen wij de moderne versie in het nieuwe decennium.

Top 10 - Wat is de Autowereld-auto van het jaar 2020?

Mercedes S-klasse

Toen wij klein waren, vonden wij de Mercedes W126 S-klasse (die mooie slanke Sonderklasse uit de jaren tachtig) al een van de mooiste auto's. Mercedes is het aan zijn stand verplicht om van elke nieuwe generatie het visitekaartje van de Duitse auto-industrie te maken. Een auto waarbij iedereen alleen maar oooh en aaah kan roepen, uit bewondering over zoveel technisch vernuft. Dat gaat tegenwoordig meer over autonoom rijden en doordachte multimedia dan over motortechniek, maar de S-klasse wordt er niet minder opwindend door. Vooral het dashboard is deze keer onovertroffen. De Mercedes S-klasse blijft onze ultieme reislimousine. 

Top 10 - Wat is de Autowereld-auto van het jaar 2020?

Morgan Plus Four

Een splinternieuwe auto die een stokoud ontwerp combineert met een uiterst vermakelijk, modern rijgedrag en superieure prestaties. Heerlijk dat het kan! Het nieuwe aluminium chassis en de techniek van BMW doen wonderen voor het gewicht (1009 kg) en het verbruik (1 : 14,3). Dat geeft de nieuwe Morgan Plus Four ook in dit groene tijdperk alle bestaansrecht. En toch knal je binnen 5 tellen naar 100 km/h. In de openlucht en met een prachtige nostalgische motorkap voor je neus. Dat biedt een rijbeleving waar niets tegenop kan. Tussen alle klinische, perfectionistische massaproducten is deze hand made Brit een verademing.

Top 10 - Wat is de Autowereld-auto van het jaar 2020?

Volkswagen ID.3

De grootste successen van Volkswagen werden voorafgegaan door enorme moeilijkheden. De Kever herrees uit de as van de Tweede Wereldoorlog, ontworstelde zich aan zijn nazistische oorsprong en werd een mondiale publiekslieveling. Een kleine dertig jaar later behoedde de Golf het merk voor een faillissement en uiteindelijk streefde hij de Kever voorbij. De Volkswagen ID.3 op zijn beurt, lijkt Volkswagen uit het dal van het kostbare sjoemeldieselschandaal te trekken. Het is niet de eerste of de beste betaalbare elektrische auto, maar hij heeft het in zich om eveneens een allemansvriend te worden. De eerste verkoopcijfers wijzen in elk geval wel in die richting. 

Top 10 - Wat is de Autowereld-auto van het jaar 2020?

En onze Auto van het Jaar 2020 is: de Polestar 2

De Tesla Model 3 was de bestverkochte EV van Nederland. En dat terwijl de Amerikaanse stekkersedan bekendstaat om zijn erbarmelijk slechte kwaliteit. Een groepje Nederlandse Tesla-rijders is zelfs naar de rechter gestapt om Tesla tot een oplossing te dwingen, zo zat zijn ze de eindeloze lijst aan problemen met hun auto's! Het is dus maar goed dat er sinds dit jaar een alternatief is voor de Tesla Model 3: de Polestar 2. De Chinees-Zweedse 'Volvo die geen Volvo mag heten' heeft een uitstekende aandrijflijn en koppelt die aan een hoogwaardig premiuminterieur en een fraai, minimalistisch design. Let bijvoorbeeld eens op de achterbumper. Want - en zo kan het ook, Tesla - die zit er gewoon nog na een fikse regenbui. 

We besteden de komende week extra aandacht aan onze Auto van het Jaar, want wat maakt de Polestar 2 - in onze ogen - nou zo bijzonder? Wij gaan het je uitleggen, maar wij willen ook dat jullie het zelf kunnen ervaren. Daarom geven we vanaf morgen een aantal exclusieve proefritten weg in de Polestar 2.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken