Nieuwe Hyundai Ioniq 5 (77,4 kWh): actieradius gemeten bij 100 en 130 km/h

Hyundai Ioniq 5 (77,4 kWh): actieradius gemeten bij 100 en 130 km/h

454 kilometer is de officiële actieradius van de nieuwe Hyundai Ioniq 5 met AWD en 77,4 kWh. Maar wat is het échte bereik? Dus hoe ver kom je als met 100 km/h (of 130 km/h) over de snelweg rijdt? Dat testen wij!

Dit is de tweede keer dat we de actieradius van de Ioniq 5 testen. Hyundai heeft de Ioniq 5 namelijk vernieuwd, met een grotere batterij als belangrijkste verandering. De accucapaciteit ging van 73 naar 77,4 kWh en de batterij is nu even groot als die van de Kia EV6.

De vorige keer dat we de actieradius van de Hyundai Ioniq 5 testten, was het zomer: 22 graden, droog en bijna windstil. Eigenlijk ideaal EV-weer. Het stroomverbruik was laag (17,2 kWh/100 bij 100 km/h) en de actieradius kwam uit op een prachtige 424 kilometer – slechts 6 kilometer minder dan het officiële WLTP-bereik van 430 kilometer.

De nieuwe actieradiustest is een wintertest. Buiten is het 6 tot 8 graden en de helft van de rit hebben we wind tegen. We rijden 50 kilometer naar het zuiden over de A73 en keren dan weer om. Gelukkig is het wel droog. Vanzelfsprekend valt het stroomverbruik in de winter hoger uit dan in de zomer, maar toch schrikken we van het verschil.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Hyundai Ioniq 5 (77,4 kWh): actieradius gemeten bij 100 en 130 km/h

Hyundai Ioniq 5 (77,4 kWh): actieradius bij 100 km/h

Bij 100 km/h heeft de vernieuwde Ioniq 5 onder deze weersomstandigheden een gemiddeld stroomverbruik van 23,6 kWh/100 km! Dat is 37 procent méér dan in de zomer. Afgelopen weken hebben we ook de Nissan Ariya actieradius en het bereik van de Volkswagen ID. Buzz getest en beide auto’s waren zuiniger. De ID. Buzz! Zeecontainer op wielen! Zuiniger!

Rijd je een volle batterij van 77,4 kWh helemaal leeg, dan kom je 328 kilometer ver. Dat is bijna honderd kilometer minder dan de officiële actieradius. Blijkbaar is de Ioniq 5 een echte mooi-weer-auto.

Hyundai Ioniq 5 (77,4 kWh): actieradius gemeten bij 100 en 130 km/h

Hyundai Ioniq 5 (77,4 kWh): actieradius bij 130 km/h

We wisten al dat de Ioniq 5 een grote beloning vraagt voor hard rijden. In de zomer bedroeg het stroomverbruik bij 130 km/h een nogal forse 27,0 kWh/100 km. Ditmaal gaat-ie daar natuurlijk overheen, al is de wind in kracht afgenomen: 30,1 kWh/100 km

Bij 130 km/h is de Ioniq 5 wél zuiniger dan de ID. Buzz, maar hij verbruikt nog altijd meer stroom dan de Nissan Ariya. Een stroomverbruik van 30,1 kWh/100 km betekent een 130 km/h-actieradius van 257 kilometer.

Nooit meer een actieradiustest missen?

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Conclusie

De Hyundai Ioniq 5 houdt niet van tegenwind, dat is onze conclusie als we kijken naar zijn bovengemiddeld hoge stroomverbruik bij 100 km/h. Met een Cw-waarde van 0,288 is de elektrische suv ook niet zo gestroomlijnd als je misschien zou denken. Zelfs de Volkswagen ID. Buzz (Cw: 0,285) duwt zijn stompe neus nog soepeler door de rijwind.

Onze actieradiustest is een momentopname en ditmaal hadden we dus tegenwind. Daar ga je als Ioniq 5-rijder niet aan ontkomen, want Nederland is gebouwd op tegenwind. Maar dankzij de nieuwe, grotere batterij hoef je daar niet al te veel rekening mee te houden. Overdag kom je evengoed 328 kilometer op een acculading stroom. En de Ioniq 5 kan snelladen als de beste, dus na 18 minuten aan de snellader draai je de snelweg weer op.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Bart Smakman
Door Bart Smakman

Test graag elektrische auto's omdat ze zo soepel rijden en er veel valt te ontdekken. Wat is bijvoorbeeld de actieradius in de praktijk en hoe verloopt het snelladen? Vindt dat elke auto stoelverwarming moet hebben, want er bestaat geen groter genot. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties