Kan jouw autoverzekering eisen dat je op winterbanden rijdt?

Kan jouw autoverzekering eisen dat je op winterbanden rijdt?

Gaat jouw verzekeraar moeilijk doen als je in de winter op zomerbanden rijdt en schade maakt? En wat nu als die autobanden versleten zijn? Dat laatste verandert alles …

Op de vraag of je in Nederland per se op winterbanden moet rijden, heeft Rijksoverheid een duidelijk antwoord: Nee, je bent in Nederland niet verplicht om winterbanden te gebruiken. En dus heeft dit ook geen nadelige gevolgen voor de aansprakelijkheid in het geval van een ongeval. Wie in de winter op zomerbanden rijdt, heeft in Nederland gewoon recht op zijn of haar normale dekking. Natuurlijk is het wel verstandig om voor winterbanden te kiezen.

We vermelden ‘in Nederland’ er nadrukkelijk bij, want in Duitsland zijn winterbanden onder winterse omstandigheden wél verplicht. Hoe dat precies zit, lees je in het onderstaande artikel.

Actie
De vernieuwde Volkswagen ID.3
De vernieuwde Volkswagen ID.3

Ontdek de verrassend ruime ID.3 met sportief design en een rijbereik tot 595* km.
En dat voor een vriendenprijs!

Kan jouw autoverzekering eisen dat je op winterbanden rijdt?
Kan jouw autoverzekering eisen dat je op winterbanden rijdt?

Met versleten autobanden ben je de sjaak

Het is een heel ander verhaal als je zomerbanden versleten zijn. De wettelijke eis is dat je bandenprofiel minimaal 1,6 millimeter diep is, maar die ondergrens wil je niet opzoeken. Liever vervang je zomerbanden bij 2 tot 3 millimeter. Bij winterbanden wordt 4 millimeter gehanteerd, aangezien sommige wintersportlanden dit verplichten.

Rij je in de winter op zomerbanden – wat mag – maar heb je ze niet op tijd vervangen en veroorzaak je schade aan een andere auto. Dan ben je de sjaak. Ook met een allrisk-verzekering wordt de schade aan jouw eigen auto waarschijnlijk niet volledig vergoed. De verzekeraar gooit het dan op ‘eigen gebrek’ en dekt niet de schade die veroorzaakt is door nalatigheid van de verzekerde (lees: jij hebt je banden niet op tijd vervangen).

De schade aan de andere auto valt onder de WA-verzekering, maar doordat jij op gevaarlijke banden reed, kan de schade deels op jou verhaald worden. Nou bestaat er een soort van vangnet in de vorm van de APK, want auto’s met te weinig profieldiepte worden afgekeurd, maar dat is niet genoeg. Inspecteer zelf je banden ook met enige regelmaat. Zowel de profieldiepte als de bandenspanning.

Tip
Kies jouw autoverzekering
Kies jouw autoverzekering

Nieuwe auto kopen? Bij Interpolis kun je nu kiezen uit een uitgebreide autoverzekering of een basis autoverzekering.

Bart Smakman
Door Bart Smakman

Test graag elektrische auto's omdat ze zo soepel rijden en er veel valt te ontdekken. Wat is bijvoorbeeld de actieradius in de praktijk en hoe verloopt het snelladen? Vindt dat elke auto stoelverwarming moet hebben, want er bestaat geen groter genot. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties