Tegenvallende EV-vraag behoedt deze auto voor een vroegtijdig einde

Mercedes maakte vorig jaar bekend dat zijn modellengamma op de schop gaat. De Mercedes A-klasse was een van de modellen die dit jaar al zouden verdwijnen, maar blijft toch tot minimaal 2026.

Dit heeft volgens het Britse Autocar te maken met de tegenvallende vraag naar elektrische Mercedessen. Daarbij hebben de Duitsers een grove inschattingsfout gemaakt. Verwacht werd dat in 2025 de helft van de verkochte Mercedes-modellen een vorm van elektrificatie aan boord zou hebben (hybride, plug-in hybride of volledig elektrisch), maar dat doel lijkt niet haalbaar.

Hoe lang blijft de A-klasse nog bestaan? Wij houden jou op de hoogte met onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Mercedes A-klasse blijft tot 2026

Mercedes heeft zijn doelen dan ook bijgesteld: dit jaar rekent het merk erop dat 21 procent van de verkochte modellen een hybride, plug-in hybride of volledig elektrische auto is. Dit betekent dat Mercedes voorlopig langer dan gepland rekent op zijn benzinemodellen. Hierdoor mag de A-klasse nog minimaal twee jaar langer door: tot 2026 dus.

Ook het ambitieuze doel dat alle auto’s in het Mercedes-modellengamma tegen 2030 volledig elektrisch moeten zijn, wordt niet gehaald. Volgens Mercedes-topman Ola Källenius wijzen de laatste onderzoeken erop dat slechts de helft van alle verkopen tegen die tijd auto’s met een stekker zullen zijn. Daarmee bedoelt de topman dus óók plug-in hybrides.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Nieuwe Mercedes met verbrandingsmotor

Hierdoor is een verandering van koers broodnodig bij Mercedes. Källenius noemt het een ‘flexibele modelstrategie’, waarbij het merk buiten de A-klasse nog meer auto’s op benzine blijft aanbieden. Sterker nog, Mercedes werkt aan een nieuwe familie compacte auto's die ook met verbrandingsmotoren leverbaar worden.

De CLA, CLA Shooting Brake, GLA en GLB worden allemaal vervangen door nieuwe versies die op een nieuw ontwikkeld MMA-platform staan. Dit platform ondersteunt zowel verbrandingsmotoren als elektrische aandrijflijnen. Of er ook een nieuwe A-klasse wordt ontwikkeld, maken de Duitsers niet bekend.


Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Shane Jebbink
Door Shane Jebbink

Kon als kleine jongen geen straat doorlopen zonder van iedere auto de modelnaam te noemen. Maakt er in zijn vrije tijd een sport van om alle occassionwebsites af te speuren naar de perfecte auto, om vervolgens even later met een compleet ander model op de proppen te komen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties