Voor 100 euro per maand in een EV rijden: Frankrijk plundert subsidiepot

Nieuwe auto's zijn duur in aanschaf, ook als er een stekker aan zit. Frankrijk wilde met een speciaal leaseprogramma dit probleem oplossen, maar moet nu al de stekker eruit trekken door overweldigende belangstelling. Quelle surprise …

Laten we het plan van de Franse regering eerst even toelichten. Emmanuel Macron en consorten wilden Fransen met een laag inkomen (tot maximaal 15.400 euro per jaar) de kans bieden om voor de spotprijs van 100 tot 150 euro per maand een nieuwe elektrische auto te leasen. Dit contract zou 3 jaar duren, waarna de leaser de kans had om eenmalig te verlengen.

De Franse plannen waren wel chauvinistisch: mensen die gebruik maken van de regeling mogen alleen shoppen bij Franse automerken met een fabriek in Europa, of bij automerken die hun auto in Frankrijk produceren. Verder moeten aanvragers boven de 18 jaar zijn, op ten minste 15 kilometer van hun werkplek wonen en meer dan 8000 kilometer per jaar rijden voor hun werk. Als laatste voorwaarde mag de nieuwprijs van de EV niet boven de 47.000 euro uitkomen.

Lees al het opvallende en interessante autonieuws gratis in onze wekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Stormloop Frans leaseprogramma

Hiermee hoopten de Franse wetgevers twee problemen op te lossen: betaalbaar vervoer bieden voor mensen met een kleinere beurs en meer mensen in een elektrische auto krijgen. In eerste instantie trokken ze 1,5 miljard euro uit om dit jaar 25.000 EV’s aan te kunnen bieden.

Dit werd door een stormloop van potentiële leasers al snel verdubbeld naar 50.000 auto’s, maar de aanmeldingen stopten daar niet. Nog eens 40.000 Fransen wilden gebruikmaken van de regeling, waarna de overheid besloot de aanmeldingen te stoppen. Deze 40.000 mensen grijpen dan ook mis.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Private lease

Hoewel we in Nederland geen vergelijkbare regeling hebben, is private lease nog altijd een goede manier om auto te rijden. Voor een vast maandbedrag krijg je de beschikking over een gloednieuwe auto. Hierin zitten alle vaste kosten verwerkt, je hoeft alleen nog maar te tanken of te laden. Kijk voor de beste aanbiedingen in de private lease vergelijker van Auto Review.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Shane Jebbink
Door Shane Jebbink

Kon als kleine jongen geen straat doorlopen zonder van iedere auto de modelnaam te noemen. Maakt er in zijn vrije tijd een sport van om alle occassionwebsites af te speuren naar de perfecte auto, om vervolgens even later met een compleet ander model op de proppen te komen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties