Tank vandaag of morgen! Zo duur worden benzine en diesel op 1 juli 2023

Tank vandaag of morgen! Zo duur worden benzine en diesel op 1 juli 2023

Vul de tank van je auto vóór zaterdag, want dan schiet de brandstofprijs omhoog. Het kabinet verandert op 1 juli 2023 de accijnskorting op benzine, diesel en lpg.

Een jaar geleden betaalden we met 2,50 euro per liter benzine de absolute recordprijs. Ook de prijs van diesel rees de pan uit en was op een punt zelfs duurder dan benzine. De situatie liep dusdanig de spuigaten uit, dat het kabinet ingreep. Dit deed het door een korting te geven op de accijnzen. De korting was oorspronkelijk bedoeld tot 2023, later werd dit verlengd tot 30 juni 2023. Dat is het al bijna en vanaf 1 juli zijn we de sjaak.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Hoe duur wordt benzine (diesel en lpg) 1 juli 2023?

Het kabinet moet bezuinigen en stopt met de accijnskorting. De eerste stap vindt plaats op 1 juli 2023. Dan gaat de accijns omhoog en dat heeft meteen gevolgen voor de brandstofprijzen. Aanstaande zaterdag wordt een liter benzine 13,8 cent duurder. Diesel stijgt met 9,9 cent, LPG wordt 3,2 cent duurder. 

Hoeveel scheelt dat op een volle tank van 40 liter? In het geval van benzine bespaar je 5,52 euro als je vandaag of morgen nog even gaat tanken. Vrijdag kan ook, maar dan wordt topdrukte verwacht bij de tankstations. Dieselrijders met een tank van 50 liter besparen ook ongeveer 5 euro. Mensen met een LPG-auto lachten al in hun financiële vuistje en blijven dat doen.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de autowereld.

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

In 2024 wordt tanken nóg duurder

Wanneer in de plannen niets verandert, wordt de accijnskorting in 2024 helemaal losgelaten. Een liter benzine wordt dan nog eens 8,7 cent duurder, diesel stijgt met 5,6 cent en de prijs van LPG neemt toe met 2,1 cent. In totaal is het prijsverschil tussen de benzine van nu en die van volgend jaar dus 22,5 cent per liter. Bij diesel scheelt het 15,5 cent, LPG wordt in totaal 5,3 cent duurder.

Olieprijs leidend

Hoe duur de benzine daadwerkelijk gaat worden is niet alleen afhankelijk van de accijnzen. De prijs van benzine is sterk afhankelijk van de olieprijs. Een vat Brentolie - dat wordt gezien als de benchmark voor aardolie - kost nu ongeveer 74 euro. Toen de benzineprijs zich in juni 2022 op een dramatisch hoogtepunt bevond, was ook een vat Brentolie duurder dan ooit. Destijds kostte een vat Brentolie maar liefst 123 euro.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Shane Jebbink
Door Shane Jebbink

Kon als kleine jongen geen straat doorlopen zonder van iedere auto de modelnaam te noemen. Maakt er in zijn vrije tijd een sport van om alle occassionwebsites af te speuren naar de perfecte auto, om vervolgens even later met een compleet ander model op de proppen te komen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties