Nieuws

Kia EV6 - Auto Review Auto van het Jaar wordt ook Europese Auto van het Jaar 2022

Kia EV6 - Auto Review Auto van het Jaar wordt ook Europese Auto van het Jaar 2022

De Europese Auto van het Jaar-verkiezing was dit jaar ongehoord spannend. Drie modellen bleven tot het laatst strijden om de overwinning. De elektrische Kia EV6 - in december door ons uitgeroepen tot Auto Review Auto van het Jaar - bleef de Renault Megane E-Tech Electric en Hyundai Ioniq 5 nipt voor en pakte de titel Auto van het Jaar 2022.

Van de zeven Auto van het Jaar-finalisten waren er maar liefst zes volledig elektrisch: de Cupra Born, Ford Mustang Mach-E, Hyundai Ioniq 5, Kia EV6, Renault Megane E-Tech Electric en Skoda Enyaq iV. Alleen de Peugeot 308 wist zich er als 'ouderwetse' brandstofauto tussen te wurmen.

Ford en Cupra konden geen potten breken

De Ford en de Cupra konden geen potten breken en eindigden zesde en zevende, met respectievelijk 150 en 144 punten. Iets beter deden de Peugeot en Skoda het. Ze kregen van de landenjury's 191 en 185 punten, waarbij we vooral de goede prestatie van de 308 opvallend vinden. Hij is een mooie, goeie auto, maar mist de innovaties van de rest van de kandidaten.

Kia EV6 en Renault Megane nek aan nek

In de top drie ging het er stevig aan toe. De Renault Megane pakte als eerste de leiding, maar werd al snel ingehaald door de Kia EV6. Broertje Hyundai Ioniq 5 kreeg eveneens veel punten, maar is uiteindelijk op plek drie terechtgekomen met 261 punten. Iets hoger staat de Renault met 265 punten. De winnaar is de Kia met 279 punten.

Uitslag Auto van het Jaar-verkiezing 2022

  1. Kia EV 6 - 279
  2. Renault Megane E-Tech Electric - 265
  3. Hyundai Ioniq 5 - 261
  4. Peugeot 308 - 191
  5. Skoda Enyaq iV - 185
  6. Ford Mustang Mach-E - 150
  7. Cupra Born - 144

Rusland uit de Auto van het Jaar-jury gegooid

Opvallend dit jaar: Rusland is afgelopen weekend uit de Auto van het Jaar-jury gegooid. De punten van de Russische jury zijn niet meegeteld en tijdens de presentatie van de uitslagen werd de Russische vlag niet getoond. Dit vanwege de invasie van het Russische leger in Oekraïne. 

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken