4x4 = Sedici: de Fiat Sedici

Na de Panda 4x4 presenteert Fiat nu de kleine SUV Sedici. De compacte vierwielaangedreven Sedici is een familielid van de Suzuki SX4. Het model staat bij de Fiat-dealers vanaf € 20.995,- en is leverbaar met een benzine- en dieselmotor.

Fiat en Suzuki hebben de Sedici en SX4 gezamenlijk ontwikkeld. De modellen delen dan ook veel (design)kenmerken. Dat neemt niet weg dat Fiat de auto wel een duidelijk Fiat-gezicht heeft gegeven. Het design draagt tevens de handtekening van ontwerpstudio ItalDesign van meesterontwerper Giorgetto Giugiaro. Als we de positionering van de Sedici bekijken kunnen we het model het beste als een kleine SUV omschrijven. De naam Sedici is natuurlijk niet voor niets gekozen: het is Italiaans voor ‘zestien’ en dat is het getal dat je krijgt wanneer je de vermenigvuldiging 4x4 maakt. De traditionele aanduiding voor auto’s met aandrijving op alle vier de wielen.

Afmetingen
Het nieuwe Fiat model is 4,11 meter lang, 1,76 meter breed, 1,62 meter hoog en heeft een wielbasis van 2,50 meter. Fiat claimt daardoor een ruim interieur waarbij de kofferbak een inhoud van 270 liter meet. Wie echter behoefte heeft aan meer ruimte kan de banken omklappen en creëert daardoor 670 liter bagageruimte.

Vierwielaandrijving
In tegenstelling tot veel auto’s in dit segment is de Sedici een auto die het predikaat SUV (maar dan wel een kleine SUV) zeker verdient. Het model heeft namelijk vierwielaandrijving waarmee de Sedici ook daadwerkelijk iets kan betekenen in het terrein. De aandrijving van de Sedici kan met een schakelaar – tussen de stoelen - in één van drie standen worden gezet: 2WD, AUTO en LOCK. Onder normale omstandigheden in de AUTO-stand, is de Sedici voorwielaangedreven (2WD) ondersteund door een geavanceerde elektronische stabiliteitsregeling (dit komt onder andere ten gunste van een gemiddeld 0,4 liter lager brandstofverbruik). Zo gauw de wielen tractie dreigen te verliezen, snelt de automatische vierwielaandrijving toe en gaan de achterwielen razendsnel en exact met de juiste inzet aan het werk. Komt het zover, dan zorgt een elektromagnetisch werkende koppeling tussen de voor- en de achteras ervoor dat ‘naar behoefte’ aandrijfkrachten naar de achteras worden gevoerd. Dit systeem werkt traploos variabel, oplopend tot een 50/50 verdeling. Sneeuwt het? Rijdt u weg tegen een gladde helling? Ligt er zand of modder op de weg? Dan is het wellicht verstandig de LOCK-stand in te schakelen. Die verdeelt de aandrijfkrachten permanent 50/50 over de voor- en achteras. Met een redelijke bodemspeling van 19 centimeter redt de Sedici zich ook op een onverhard parcours. Samen met zijn korte carrosserie-overhang zorgt dat ervoor dat het op- en afrijden van obstakels zonder problemen verloopt.

Motoren, uitrusting en prijs
De Fiat Sedici 4x4 is er met twee motoren: een 1.6 16V benzinekrachtbron met 107 pk (145 Nm) en een 1.9 MultiJet 8V met 120 pk (280 Nm). De nieuwe Fiat wordt enkel geleverd in de complete Emotion uitvoering. Het model is dan ook standaard voorzien van zaken als 16 inch lichtmetalen velgen, met leer bekleed stuurwiel, elektrisch ramen vóór en achter, audiobediening op het stuurwiel, mistlampen vóór, climate control, vierwielaandrijving en veiligheidssystemen als ABS + EBD, twee frontairbags, twee zijairbags en Isofix-bevestigingspunten. De prijzen van de nieuwe Fiat Sedici 4x4 beginnen bij € 20.995,- voor de 1.6 benzine en bij € 25.695,- voor de 1.9 MultiJet.
Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties