Steenmarter gevangen? Van de boete kun je ook een nieuwe Porsche Macan kopen!

Eerder gaven we 5 tips om steenmarters te verjagen. Belangrijk is dat je de beestjes niet vangt of doodt. Buiten dat dit zielig is, staan hier torenhoge boetes op. Voor hetzelfde geld kun je ook een nieuwe Mercedes E-klasse of Porsche Macan kopen!

Steenmarters en auto’s

Een kleine opfriscursus: steenmarters zijn roofdieren die ongeveer even groot zijn als een huiskat. De wilde dieren zoeken vaak een warme schuilplek op. Een beschutte plaats als de motorruimte van jouw auto staat hoog op het verlanglijstje.  

Nu wordt het relevant voor autobezitters. Steenmarters markeren graag hun territorium met hun geur. Wanneer andere steenmarters dit ruiken, worden ze wild en bijten ze alles stuk in hun omgeving. Dus zetten ze in de motorruimte hun vlijmscherpe tandjes in slangen, kabels en rubbers. De schade kan hierbij oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Steenmarters beschermde diersoort

Wat echter nog veel duurder kan uitvallen, is het vangen of doden van een steenmarter. De roofdiertjes zijn beschermd in Nederland. Vroeger werd er vanwege hun kostbare pels en de overlast die ze kunnen geven, veel op gejaagd. Hierdoor nam de populatie drastisch af en dus werd de steenmarter een beschermde diersoort.

Boete vangen of doden steenmarter

Iemand die een steenmarter vangt of doodt, is in overtreding. In de wet staat expliciet vermeld dat het verboden is om beschermde diersoorten te doden, verwonden, vangen, bemachtigen, verontrusten of met het oog daarop op te sporen. Overtreders riskeren een gevangenisstraf en/of een fikse geldboete. Hoe hoog die uitvalt, hangt af van enkele omstandigheden zoals of je al een verleden hebt met justitie.

Voor het beboeten van misdrijven en overtredingen in Nederland is een heel systeem opgezet. Hierin zitten 6 categorieën, die variëren van maximaal 515 euro tot maximaal 1,03 miljoen euro. Alle misdrijven en overtredingen tegen steenmarters vallen in categorie 4 of 5.

Categorieën voor maximale geldboetes, vanaf 1 januari 2024:

1e categorie

          € 515

2e categorie

          € 5.150

3e categorie

          € 10.300

4e categorie

          € 25.750

5e categorie

          € 103.000

6e categorie

          € 1.030.000

Dit betekent dat de maximale boete maximaal 103.000 euro kan bedragen! Ter illustratie: voor dat geld kun je ook een gloednieuwe Mercedes E-klasse of Porsche Macan kopen. Denk dus twee keer na voordat je een steenmarter opsluit of naar de eeuwige jachtvelden stuurt. 

Beeld: ChatGPT


Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Shane Jebbink
Door Shane Jebbink

Kon als kleine jongen geen straat doorlopen zonder van iedere auto de modelnaam te noemen. Maakt er in zijn vrije tijd een sport van om alle occassionwebsites af te speuren naar de perfecte auto, om vervolgens even later met een compleet ander model op de proppen te komen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties