Hoe de Toyota Corolla Cross deze vergeten Lexus weer op de kaart moet zetten (update: prijs bekend, lager dan je verwacht)

Hoe de Toyota Corolla deze vergeten Lexus weer op de kaart moet zetten

Door de komst van de nieuwe Lexus LBX zou je bijna vergeten dat Lexus nog een compacte crossover heeft, namelijk de Lexus UX. Die hybride crossover ging als UX 250h door het leven, maar heet voortaan UX 300h. En dat dankzij de Toyota Corolla Cross. (Update: de prijzen zijn bekend.)

De Lexus UX 300h is uitgerust met de nieuwste, vijfde generatie van Toyota's hybride aandrijflijn. De Toyota Corolla Cross is het eerste Toyota-model dat werd aangedreven met deze hybridetechniek en daarin bevalt de nieuwe aandrijflijn beregoed. 

In de Lexus heeft de moderne aandrijflijn een systeemvermogen van 199 pk. De 'oude' tweeliter viercilinder van de UX 250h kwam niet verder dan 184 pk. Sterker wil niet zeggen onzuiniger, Lexus zegt dat de UX 300h juist minder verbruikt dan zijn voorganger, namelijk 4,7 tot 5,0 l/100 km in plaats van 5,3 l/100 km (WLTP). 

Dat de vernieuwde UX sterker én zuiniger is geworden, is volgens Lexus te danken aan de nieuwe batterij. De oude nikkel-metaalhydride batterij maakt plaats voor een efficiëntere lithium-ion batterij.

Volg alle ontwikkelingen in de automarkt met onze wekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het laatste autonieuws, de beste tests en af en toe een aanbieding.

Hoe de Toyota Corolla deze vergeten Lexus weer op de kaart moet zetten
Hoe de Toyota Corolla deze vergeten Lexus weer op de kaart moet zetten
Hoe de Toyota Corolla deze vergeten Lexus weer op de kaart moet zetten

Lexus UX (2024) ook met 4x4 

De vernieuwde Lexus UX is ook leverbaar als vierwielaandrijver. In vergelijking tot zijn voorganger is de achterste elektromotor een stuk sterker geworden. De permanente magneetmotor levert 41 pk terwijl de inductiemotor van de UX 250h slechts 7 pk produceert. Lexus belooft hierdoor een betere gasrespons en meer rijplezier. De rijdynamiek profiteert van een hogere stijfheid van de carrosserie, dankzij onder meer een verstevigde achterklep. 

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Bemoeizuchtiger 

Kopers kunnen voortaan kiezen voor een nieuwe interieurkleur (Ammonite Sand) en een ledervrij interieur. Verder is de Lexus UX bemoeizuchtiger geworden. Een cameraatje in het stuurwiel heeft in de smiezen of de bestuurder nog alert is. Zo niet, dan krijgt de bestuurder een waarschuwing en wordt de auto zo nodig tot stilstand gebracht. Optioneel is de Lexus UX leverbaar met een nieuw, digitaal instrumentarium van 12,3 inch.

Hoe de Toyota Corolla deze vergeten Lexus weer op de kaart moet zetten
Hoe de Toyota Corolla deze vergeten Lexus weer op de kaart moet zetten
Hoe de Toyota Corolla deze vergeten Lexus weer op de kaart moet zetten

Omvangrijke veiligheidsuitrusting

De toch al omvangrijke veiligheidsuitrusting van de Lexus UX is uitgebreid met Safe Exit Assist. Dit systeem - dat voor het eerst op de Lexus NX leverbaar was - waarschuwt de bestuurder voor achteropkomende fietsers zodra hij het portier wil openen. Juist in ons fietsland bij uitstek, kan dit systeem veel ellende voorkomen. Ook herkent de auto bij lage snelheden voortaan voetgangers die niet op het trottoir lopen maar langs de rand van de weg of geparkeerde auto's.  

Hoe de Toyota Corolla deze vergeten Lexus weer op de kaart moet zetten

Lexus UX (2024) prijs 

De prijzen van de nieuwe Lexus UX 300h beginnen bij 44.995 euro. Dat is minder dan wat de UX 250h moest kosten, namelijk bijna 48.000 euro. Goed nieuws, omdat de UX 300h ook nog eens sterker en zuiniger is. Ook belooft Lexus dat zijn crossover stiller en comfortabeler is geworden. Op de standaarduitrusting is niet beknibbeld. De instapper is voorzien van onder andere: 

 • 17 inch lichtmetalen wielen
 • bi-led-koplampen en led-achterlichten
 • climate control met luchtzuivering
 • 8 inch multimediascherm met spraakbesturing en Apple CarPlay (draadloos) en Android Auto
 • parkeerhulpcamera 

De veiligheidsuitrusting bestaat uit onder meer: 

 • adaptieve cruise control
 • lane tracing assist
 • lane departure alert 
 • pre-collision system 
 • verkeersbordenherkenning

Ook het tweede uitrustingsniveau (Urban Line) is goedkoper dan de UX 250h. De prijzen beginnen bij 46.995 euro. Tot de extra's behoren een waarschuwingssysteem voor de dode hoek, een automatisch dimmende binnenspiegel, privacy glass achter, een draadloze telefoonoplader en safe exit assist, een veiligheidssysteem dat vooral in Nederland uitkomst biedt. Bij het uitstappen waarschuwt het voor fietsen die vanuit de dode hoek de auto naderen. 

De overige uitvoeringen zijn achtereenvolgens: 

 • Business Line - vanaf 48.495 euro 
 • F Sport Design - vanaf 52.995 euro
 • Luxury Line - vanaf 54.495 euro
 • Executive Line - vanaf 62.995 euro (AWD vanaf 65.995 euro) 
 • F Sport Line - vanaf 63.995 euro (AWD vanaf 66.995 euro) 

Lexus UX (2024) levertijd

De vernieuwde Lexus UX is leverbaar vanaf het tweede kwartaal van 2024. Als we een tip mogen geven over de carrosseriekleur; neem Sonic Copper Metallic. Die koperen kleur is nieuw voor de UX en staat ook de Lexus RZ 450e geweldig.  

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Wouter Vastenhout
Door Wouter Vastenhout

Noemt zichzelf geen ‘petrolhead’, want er is meer in het leven. Kan dus niet alle interne codes van automodellen opdreunen. Uitzondering is F56, de modelcode van de derde generatie Mini Cooper waar hij momenteel in rijdt. Heeft sinds 2007 ook een eerste generatie Mazda MX-5. Eerst als dagelijks vervoer, maar inmiddels genietend van zijn pensioen. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

 • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
 • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
 • ✓ Speciale kortingen en acties